Jelena Štefanić - Nastupam po svijetu, ali zbog pandemije na malo toga mogu utjecati

Jelena Štefanić - Nastupam po svijetu, ali zbog pandemije na malo toga mogu utjecati
Operna pjevačica Jelena Štefanić, ubire plodove svog talenta i ustrajnog rada te je unatoč pandemiji i statusu slobodne umjetnce, ovih dana pretrpana poslovima i angažmanima. Evo što nam je rekla nakon nedavnog povratka iz Dubrovnika. 
 
- Već dulje vrijeme šuška se da ste jako zaposlena, na svojevrsnom ste vrhuncu karijere i po iskustvu i angažmanima diljem svijeta. Gdje ste ovih dana?
  
- Nakon šesnaest dana provedenih u Dubrovniku, vratila sam se još umornija. Tako da ne bih baš to mogla nazvati čistim odmorom, više radni odmor. Eto,nisam ni sletila kak se spada i već pravac Italija, Sicilija. Tamo me krajem kolovoza čekaju dvije predstave Verdijeve Traviate na Mythos Festivalu i jedan koncert gdje izvodim Desdemonu i Normu - Casta Divu. Jedna predstava se odvija u Taormini, druga u Cataniji. Baš mi jučer javili da su temperature oko 47 stupnjeva po danu, tako da će predstava biti najvjerojatnije pomaknuta na oko 23 sata i kostimi će biti čim laganiji. Koliko se veselim, toliko imam i malu tremu, zadnju Traviatu sam pjevala u prosincu 2019. godine u Državnoj operi Maldybayev Bishkek.
 
 - Znači li to da pravog odmora i neće biti?
 
-  Iskreno se nadam da kad se vratim da ću uspjeti otići opet malo na more, ali ovaj put Kvarner, da zbilja odmorim. Prije Dubrovnika bila sam na nizozemskoj turneji i koliko god da je bilo lijepo, strašno me iscrpilo. I tu je bila neka doza odgovornosti,ipak je svjetska premijera,svaka izvedba se snimala. U 11.mjesecu vraćam se opet, no nakon toga se planiraju talijanska, francuska i baš su mi javili prije par dana - ruska turneja. Tako da će mi Geen Contacttango biti na repertoaru još dvije godine, a opet sve to ovisi o Covid situaciji.
Tako da doslovno živim s danas na sutra.
 
- Može li se išta planirati u uvjetima pandemije?
 
Čeka me par koncerata, neki u Emiratima, neki u Milanu, to isto sve stoji pod upitnikom… Ne valja se uzrujavati, što će biti, biti će. Ne mogu puno utjecati na svjetsku politiku.
Stigla su i dva poziva iz Kine, o tome još razmišljam zbog cijele procedure i karantene od dva tjedna tamo. Uglavnom, ako neće sad, čim malo popusti, Kina Stižem!.

Fale mi dani bezbrižnosti…. Da se razumijemo, uvijek je bilo teško doći do angažmana, ali danas vam se čini da je nemoguća misija. Putovanja su postala skuplja, sve se dodatno zakompliciralo. Nadam se da će uletjeti neki angažman u Hrvatskoj, vidjet ćemo… Ako se realizira, biti ću najsretnija pjevačica na kugli zemaljskoj (malo pretjerujem, ali dramatika mora biti prisutna).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.