Zlatko Dalić, srebrni izbornik, o reprezentaciji, humanitarnim aktivnostima, zvjezdanim vatrenima te predstojećoj utakmici s Wellsom

dalić

Iako je kaže nam non-stop na putu i gotovo nikad nema slobodnog vremena, srebrni izbornik Svjetskog prvenstva u Rusiji, Zlatko Dalić, izdvojio je danas malo vremena da s prijateljima i suprugom popije kavu na varaždinskom korzu, pred utakmicu Nogometnog kluba Varaždin i NK Šibenik, na stadionu u Varaždinu. Kaže da uvijek iskoristi priliku dati podršku klubu grada iz kojega je krenula njegova danas velika trenerska i izbornička karijera. Evo što nam je u telefonskom intervjuu za portal HIA rekao o svojim trenutnim aktivnostima i planovima, svojim vatrenim zvijezdama te predstojećoj utakmici kvalifikacija za europsko prvenstvo, s Welsom.

 

FOTO: Slobodan Kadić, HIA

- Gdje ste trenutno i kamo putujete?

- Evo dok razgovaramo ja sam na putu na jedno savjetovanje u Opatiji, a što se tiče Varaždina, mogu reći da volim doći u svoj grad jer Varaždin je moja baza i moj dom, jako sam malo u Varaždinu i jednostavno mi paše da malo budem doma.

- Nedavno ste sudjelovali u još jednoj humanitarnoj akciji, nanizalo ih se?

- Od svih tih poziva neke moram i odbiti ne mogu sve prihvatiti ali pozive humanitarnog karaktera u pravilu ne odbijam i nastojim se uključiti koliko god mogu. Zadnja humanitarna akcija bila je donatorski ručak zaklade koja prikuplja novac za dječji onkološki odjel Kliničke bolnice Rebro. Prikupljala su se sredstva za proširenje dječjeg onkološkog odjela kako bi roditelji mogli s bolesnom djecom boraviti na odjelu i tako djeci olakšati boravak u bolnici.

fotografija: SLOBODAN KADIĆ, HIA

- Kvalifikacije za europsko prvenstvo su u tijeku, je li reprezentacija spremna za nastavak natjecanja?  

- Nas čeka 8. lipanj, utakmica s Wellsom u Osijeku, jako, jako važna, bitna utakmica za nas. Nakon poraza u Mađarskoj, nemamo baš pravo na novi kiks. Igramo utakmicu kod kuće i moramo je dobiti. Neće biti lako jer obično te utakmice u lipnju mogu biti jako teške, jako nezgodne igračima završi prvenstvo i nakon teških i napornih sezona svi su ti igrači polako već mislima na odmorima, ali mi moramo biti jako koncentrirani, pažljivi da se ne bi desio neki kiks. Već 29. svibnja se okupljamo u Splitu. Bit ćemo tamo tri dana i igrati utakmicu protiv Omiša koji slavi stotu godišnjicu kluba. Preselit ćemo se nakon toga u Opatiju i Rijeku na sedam dana i onda krećemo za Osijek gdje igramo tu utakmicu s Wellsom. Nadam se punom stadionu, velikoj podršci, nadam se pobjedi i onda tri dana nakon toga, 11. lipnja, već smo u Varaždinu gdje igramo prijateljsku utakmicu protiv Tunisa.

- Kako su igrači, ima li ozljeda ili su u dobrom zdravstvenom stanju?

- Ovisno, kako koji od njih jer je kraj sezone. Neki su imali svojih problema, neki igraju, neki ne igraju tako da nemamo baš sjajnu situaciju po tom pitanju, međutim, ne možemo sad tražiti neke alibije. Čeka nas teška utakmica i nadam se da će svi koji dođu, svi igrači koji budu pozvani, biti spremni, zdravi i da će dati sve od sebe da ovu utakmicu dobijemo. Imamo sitnih problema, ali što je tu je.

 

 foto: HNS

- Na koji način se pripremate i motivirate za utakmice, kako se postiže ta psihička spremnost ekipe, jer ponekad su uisstinu briljantni na terenu, dokazali ste to i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji?

- Najteži dio naših okupljanja je naravno utakmica. Ona nosi puno stresa, puno zahtijeva snage i energije u svakom smislu. Motiv ne treba biti poseban, jer jednostavno igrati ili biti izbornik hrvatske reprezentacije je najveći motiv koji može postojati. Igraš za svoju državu, za svoj narod i za sebe i svoju obitelj i posebno je zadovoljstvo jer to je tvoja država. S druge strane koncentracija mora biti maksimalna da se donesu pravilne i točne odluke. Ne smije se upasti ni u kakvu euforiju niti se smije upasti u bilo kakvu tragediju jer onda to sve ode u krivom smjeru.
Nastojim sačuvati svoj mir i kroz svoja izlaganja i kroz svoje nastupe biti pozitivan i tako jačam samoga sebe. Nekih posebnih priprema nemam, nekih posebnih dodataka nemam. Već sam 12 godina u nogometu kao izbornik i kao trener, tako da je tu i dosta iskustva. Mislim da mi puno pomaže i što sam sedam godina proveo u Aziji, gdje sam puno naučio, smirio se i izgradio sebe kao osobu i kao trenera.

- Koliko publika koja reagira u pravo vrijeme utječe na tijek utakmice, na igrače i općenito na rezultat?

- Hvala Bogu do sada naša publika je uvijek bila naš dvanaesti igrač. Gdje god smo igrali bio je puni stadion. Kad je tako onda je užitak igrati i dati sve od sebe. Naša publika je bila sjajna na svim našim utakmicama, a i kad vidiš ljubav naših navijača, njihovo navijanje i njihovu podršku s koliko emocija su tu, naprosto nemaš izbora,ti moraš dati sve od sebe. Oni su sigurno taj naš dvanaesti igrač i oni te potjeraju i kad nemaš možda više ni snage ni koncentracije niti možeš više, oni su ti zbog kojih tada izvlačiš i zadnji atom snage. Jer kad vidiš navijače i svu tu euforiju, oni te tjeraju naprijed i naprosto da daš sve od sebe. Bez njih mi ne bi napravili ništa.

fotografija: SLOBODAN KADIĆ, HIA

- Sjajno je vidjeti kako se ti igrači kad dođu igrati za reprezentaciju, odmah pretvore u tim, kako je to moguće?

- Oni imaju jako, jako visoku kvalitetu, koju pokazuju svaki tjedan i u svojim klubovima, ali kad dođu u reprezentaciji nije im se lako odmah preorijentirati jer u klubu su jedni zahtjevi, drugi suigrači tako da se moraju brzo prilagoditi reprezentaciji. Ali maloprije sam rekao ta reprezentacija je veliki motiv da to zajedništvo bude još i veće. Bili smo skoro dva mjeseca skupa na Svjetskom prvenstvu i prije toga, gdje smo se družili i radili, radovali se, tugovali i veselili i stvorili smo jedan zaista ambijent, fantastičnu klimu, a sad znamo da bez te klime nema rezultata. Oni su već dugo zajedno kao grupa, tim koji igra već sedam godina i zato i nisam sklon prevelikim promjenama jer oni da bi dobro igrali moraju biti zajedno i naviknuti jedni na druge, što oni već jesu. Na žalost polako ide i smjena generacija. Dolaze mlađi ali i oni se moraju kroz ove starije naučiti ponašanju, zajedništvu i tom redu koji je dosad izgrađen. Nije lako tu grupu voditi niti je njima lako biti zajedno, jer to je skup ljudi koji imaju svatko svoje posebne navike, svoj ego i svoje karaktere i teško je to sve posložiti, ali nama je uspjelo i jedva čekamo novo okupljanje.

fotografija: SLOBODAN KADIĆ, HIA

- Vi ste kao osoba veliki brend, a svaki od igrača ponaosob jednako tako. Postali ste nakon Svjetskog nogometnog prvenstva veliki hrvatski brendovi, ali unatoč tome svi vi koji ste zapravo svjetske nogometne zvijezde niste bahati, već naprotiv tu slavu nosite skromno i samozatajno. Kako to uspijevate?

-Oni jesu veliki hrvatski sportaši i istinski brendovi Hrvatske, ali oni to ne zloupotrebljavaju. Oni su svjesni svoje popularnosti i svoga statusa, ali i toga da moraju to dokazivati iz dana u dan i da moraju biti, ono što ja stalno potenciram i govorim im, odgovorni, skromni i normalni ljudi. U tom kao i u svakom poslu ako poletiš i ako te prebaci i ako nisi miran i staložen, ne možeš napraviti pravi posao. Naši igrači to rade sjajno. To je skup pametnih dečki i koji su napravili velike stvari u svojim karijerama. Svatko od njih je osigurao svoj život i svoju budućnost, a kad dođu u reprezentaciju oni daju svoj maksimum i to je njihova još jedna pozitivna strana.

fotografija: SLOBODAN KADIĆ, HIA

- Imate u reprezentaciji i Luku Modrića, najveću zvijezdu svjetskog nogometa, dobitnika zlatne lopte i niza drugih priznanja. On je čudesan po svemu i po borbenosti i energiji, a skromnost mu je također iznimna vrlina, to je i još jedan vaš uspjeh?

- On je sve postigao upravo zbog toga što je pozitivna osoba i sve što je postigao je i zaslužio. Otišao je vani dugo godina se bori, radi, igra, napravio je sjajnu karijeru. Da nije takva osoba ne bi to uspio napraviti.

- Što planirate za ljeto?

- Prvo da odradimo te utakmice, promocije, dogovore, a onda bih želio malo se odmoriti i provesti ljeto na miru, ali prvo da pobijedimo taj Wells onda će nam i ljeto biti ljepše.

fotografija: Marija Barić, HIA

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.