Prigodna poštanska marka u povodu 25. obljetnica vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja

Prigodna poštanska marka u povodu 25. obljetnica vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 3. kolovoza 2020. novu prigodnu poštansku marku u povodu 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija Bljesak i Oluja. Motivi na marki su hrvatska zastava i zrakoplovi u preletu. Autor marke je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a autor fotografija redakcija časopisa Hrvatski vojnik. Nominalna vrijednost marke je 3,10 kn te je otisnuta u nakladi od 250.000 primjeraka. Marka je izdana u hrvatskom arku od 25 maraka i sa pet privjesaka u 30 polja, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), kao i prigodni album.

Vojno-redarstvena operacija Bljesak

U prvosvibanjsko jutro 1995. hrvatske vojne i redarstvene snage krenule su munjevitom akcijom u oslobađanje dotad okupiranih područja zapadne Slavonije. Operacija je počela napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz smjera Novske i Nove Gradiške s krajnjim ciljem ulaska u Okučane. Na glavnim smjerovima napada bila je 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije. U operaciji su prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijateljskih snaga. U samo tridesetak sati hrvatske snage, koje su imale oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

Vojno-redarstvena operacija Oluja

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj ne samo vojno-redarstvene operacije Oluja nego i cijelog Domovinskog rata. Samo koji dan poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskoga korpusa bile su prisiljene potpisati predaju.

U samo 84 sata vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200.000 hrvatskih vojnika, a oslobođeno je više od 10.000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve. Gradski trgovi bili su pretijesni za sve one koji su željeli dočekati pobjednike. Ponos, ushit, zajedništvo, osmijeh i suze radosti nikada nisu bili veći, dublji i iskreniji nego tih dana.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.