Tužna vijest: Umro je Rajko Dujmić - legendarni glazbenik izgubio bitku nakon teške nesreće

Tužna vijest: Umro je Rajko Dujmić - legendarni glazbenik izgubio bitku nakon teške nesreće

Od posljedica prometne nesreće u kojoj je zadobio teške ozljede glave,  u Rijeci  je u 66-oj godini preminuo hrvatski skladatelj i glazbenik Rajko Dujmić. Rođen je kao sin jedinac u Zagrebu, 7. kolovoza 1954. godine. Iako mu je majka Austrijanka Karlotta bila domaćica, a otac Stjepan pomorski kapetan, od malih nogu zanimala ga je glazba.

Njegovim dolaskom Novi fosili postaju najpopularnija grupa u Jugoslaviji. Neke od njihovih pjesama postale su hitovi za sva vremena: "Da te ne volim", "Reci mi tiho, tiho", "Saša", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja", "Plava košulja".

Kad je imao samo godinu dana imao je žulj na usnici od usne harmonike. Bio mu je to najdraži dar za prvi rođendan.  - Od najranije mladosti moj jedini način komuniciranja s ljudima bio je zvuk, a tako je ostalo do danas - kazao je u jednom intervjuu. Kao dijete imao je nadimak Lima.  Prvu je pjesmu "Smij se" napisao sa samo 13 godina. Prvi bend osnovao je u šestom osnovne, a u toj je postavio bio i Borislav Škegro. Prvi novac zaradio je s 13 godina  kad ga je Pero Moskaljov  pustio da ga zamijeni na klaviru u Intim baru u Dugom Selu. Išao je u srednju muzičku a istovremeno se doškolovao u samostanu u Frankopanskoj ulici. Na Kaptolu je slušao predavanja o gregorijanskom koralu, harmoniju i melodiju kod časne Imakulate.  
Pjesma 'Moja domovina', koju su zajednički napisali Rajko Dujmić i Zrinko Tutić ostat će posebno zapamćena u srcima mnogih ljudi.

Prvi put se odbio pridružiti Novim fosilima

Išao je u srednju muzičku, a istovremeno se doškolovao u samostanu u Frankopanskoj ulici. Prije Fosila svirao je u “Grupi Marina Škrgatića”, “Crno bijelima”, “Klanu”, bendu s kojim je pratio Josipu Lisac  i “Zlatnim akordima”. Apsolvirao je na Pedagoškoj akademiji, a do ulaska u Nove Fosile svirao je orgulje u rock-operi Gubec-beg. 

Još 1975.  Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u Fosile, ali ih je prvi put odbio  jer se nije htio zamjeriti dečkima s kojima je svirao u Crno-bijelima. Pristao je godinu dana kasnije. Za Fosile je najprije napisao "Sanjaj me" i "Da te ne volim", 1977. u Poreču. Njegovim dolaskom "Novi fosili" postaju najpopularnija grupa u Jugoslaviji.  Neke od njihovih pjesama postale su hitovi za sva vremena: "Da te ne volim", "Reci mi tiho, tiho", "Saša", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja", "Plava košulja". Godišnje su imali oko 300 koncerata, mnogobrojne turneje po tadašnjem SSSR-u, SAD-u, Kanadi i zemljama Europe. "Kada napišete pjesmu i gledate kako je pjeva desetak tisuća duša... to se, vjerujem, može usporediti sa osjećajem žene kada rodi dijete ", rekao je Dujmić tad.

Osvojio prvo mjesto na Eurosongu

Zanimljivo je i to da je Novim fosilima bio toliko posvećen da nije išao na Eurosong s ekipom grupe Riva za koju je napisao pjesmu. Naime, Rajko je 1989. napisao glazbu, a tekst Stevo Cvikić, za pjesmu "Rock me", koju je izvodila grupa Riva i pobijedila na Eurosongu. Dujmić je jedini od svih pobjednika u 50 godina Eurosonga koji je izostao s dodjele nagrada jer je s Novim fosilima tada bio na turneji za koje je napisao mnoge uspješnice. Tijekom svoje karijere imao je nekoliko pjesama s različitim izvođačima išle na Eurosong.

"Odlazak na Eurosong mi je bio velika želja, izazov. S Novim fosilima sam sedam puta bio drugoplasirani na našim izborima. Bio sam četvrti 1987. godine s pjesmom ‘Ja sam za ples’, 1988. godine sa Srebrnim krilima šesti s pjesmom ‘Mangup’... Sama pobjeda grupe Riva bila je za sve veliki šok, nevjerica, Televizija Zagreb, koja je bila organizator, predložila je da na europsku pozornicu pošaljemo Nove fosile. Riva je bila anonimna grupa, ali vjerovao sam u njih. Ne bi bilo pošteno od mene da sam prihvatio promjenu", rekao je Dujmić jednom prilikom. 

Uvijek su ga inspirirali stvarni ljudi i njihove priče

Početkom 90-ih Fosili su prestali svirati. Do okupljanja 'pravih' Fosila Dujmić je svirao u 4 asa. Zanimljivo je i da je neke od svojih najpoznatijih pjesama napisao članovima obitelji - Svojoj supruzi Snježani napisao je pjesmu ‘Dijete sreće’, sinu Tinu ‘Nani’ dok je još bio beba, ‘Šume pjevaju’ majci Karlotti.

Sve njegove pjesme su, kako je jednom prilikom otkrio, posvećene ili inspirirane stvarnim ljudima. "Inspiracija je često dolazila kad sam se najmanje nadao, u banalnim svakodnevnim životnim situacijama. Ako događaj nije istinit, ni pjesma ne može biti emotivna i uvjerljiva", rekao je.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.