U protekla 24 sata zabilježen 91 novi slučaj oboljelih od COVID-19

MASKE

U Hrvatskoj je kako je priopćeno iz Stožera CZ u protekla 24 sata zabilježen 91 novi slučaj oboljelih od COVID-19, ukupni broj oboljelih danas  je 618 . Među njima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenata. Dvije su osobe preminule.

 
 U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u protekla 24 sata testirano je 449 osoba, a zabilježeno je 17 novih slučajeva Covid-19", izvijestila je zamjenica ravnatelja zavoda Sandra Šikić. Od ovih 17 novih slučajeva, njih 14 povezano je s izlaganjem u noćnim klubovima na obali u Makarskoj, Vodicama, Bolu na Braču te Novalji na Pagu. Dvoje su kontakti s prethodno oboljelim osobama, a za jednu osobu postoji negativna epidemiološka anamneza.

- Mislim da bi lokalni stožeri gdje se ti klubovi nalaze, trebali donijeti mjere da se osvijeste mladi ljudi, vlasnici i korisnici tih objekata da se spriječi daljnje širenje zaraze, poručila je Šikić uputivši apel na odgovorno ponašanje na godišnjem odmoru.

Komentirala je podatke koje su iznijeli neki mediji, da je na području Zagreba danas 37 oboljelih, napomenuvši da zagrebački Stožer objavljuje podatke za vremenski period od 8 ujutro prethodnog dana do 8 ujutro danas.


● U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji u pos­ljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze COVID­-19 infekcijom, priopćio je županijski Stožer Civilne zaštite. S današnjim danom, kako navodi, izliječena je jedna starija muška osoba s boravištem u BiH. Od početka pandemije analizirana su ukupno 6923 uzorka.

U Općoj bolnici Dubrovnik je hospitalizirana jedna osoba pozitivna na COVID­-19. U samoizolaciji je ukupno 256 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 49 kršenja mjere samoizolacije.

● U Karlovačkoj županiji novozaraženi koronavirusom je muškarac srednje životne dobi  iz okolice  Karlovca, dok su u samoizolaciji 54 osobe, 14 više nego dan ranije, a 13 od njih su bliski kontakti ranije oboljeloga iz Rečice kod Karlovca, no svi su testirani i negativni su na virus.

Na pitanje Hine je li poznat izvor zaraze mladića iz Rečice, posebno zato jer se zna da je 4. kolovoza bio na svadbi u Jastrebarskom, županijski Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) odgovorio je kako izvor zaraze, prema svim raspoloživim podacima, nije bilo moguće utvrditi. Zavod je dodao kako i dalje nema dojava o novooboljelima povezanim s tim mladićem.

Inspekcija Stožera Civilne zaštite pregledala je tijekom ponedjeljka osam ugostiteljskih objekata, tržnicu, po tri pekarnice i knjižare, te su izdana tri upozorenja za nepridržavanje propisanih mjera protiv širenja zaraze. U četiri od navedenih nadzora inspekcija je obavljena na prijavu građana.

● U protekla 24 sata sa područja Krapinsko-zagorske županije evidentirana je 1 novozaražena osoba (koja se nalazi u samoizolaciji na području Splitsko – dalmatinske županije). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom sa područja Krapinsko - zagorske županije je 7.

U protekla 24 sata na analizu su poslana 82  uzorka, od kojih je 38 negativno, dok se za 44 čekaju rezultati nalaza. 

● Jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u Međimurskoj županiji, a riječ je o stranom državljaninu na privremenom radu u Hrvatskoj, s prijavljenim boravištem u toj županiji, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

U priopćenju Stožera navodi se da su svi jučer uzeti uzorci u međimurskom Zavodu za javno zdravstvo negativni, no iz Zavoda Varaždinske županije javljeno je kako je jedan pozitivan. Riječ je o državljaninu Sjeverne Makedonije koji je na privremenom radu u Hrvatskoj, s boravištem prijavljenim u Međimurskoj županiji.

Iz Stožera ističu kako je danas uzeto 46 uzoraka, a do sada ukupno 2370.

● Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije izvijestio je u utorak o dva nova slučaja zaraze na njihovom području, pa je trenutno aktivno 38 slučajeva zaraze.

- Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka u 11 sati evidentirano je 265 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o dvije osobe više, a dvije osobe su i izliječene, navodi se u priopćenju.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 38 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 216 osoba, a 11 ih je preminulo.

● U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije šest osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19. Dvije mlađe ženske osobe, s prebivalištem na području Grada Vodica, kontakti ranije oboljelih; dvije mlađe muške osobe s područja Grada Šibenika, čija je epidemiološka obrada u tijeku; mlađa muška osoba koja trenutno boravi na području Grada Vodica, s prebivalištem u Osijeku, čija je epidemiološka obrada u tijeku te mlađa muška osoba koja je boravila na području Rogoznice, s prebivalištem u Zagrebu, a koja je odmah po saznanju pozitivnog nalaza otputovala na adresu stalnog boravka.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 57 osoba: 54 osobe su kontakti oboljelih; 3 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.
U Općoj bolnici Šibensko-kninske županije nema na liječenju pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19.

● U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Obolio je muškarac starije životne dobi, koji je zbog teške kliničke slike smješten u Opću bolnicu Varaždin, a kao mogući izvor zaraze smatra se svadba u Slavoniji na kojoj su ukućani bili krajem srpnja. Ukućani, koji navode da su imali minimalne respiratorne simptome, također će biti testirani.

Vezano na jučerašnji slučaj zaprimanja COVID-19 pozitivne pacijentice u Opću bolnicu Varaždin, naglašavamo da je pacijentica zbog ozljede zaprimljena na hitni kirurški odjel, bez potrebe za operativnim zahvatom te da se prema važećim obvezujućim protokolima takvi slučajevi ne testiraju na COVID-19. Upravo i isključivo zbog uspostavljenog dodatnog protokola preventivnog testiranja od strane Opće bolnice Varaždin, ova pacijentica je prepoznata kao COVID-19 pozitivna osoba te je slijedom toga preventivna mjera samoizolacije određena za 11 zdravstvenih djelatnika.

U Varaždinskoj županiji trenutačno je 9 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su četiri osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a petero ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.
Od početka pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji registrirano je 70 slučajeva zaraze, a 13 osoba se statistički dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

 U Splitsko-dalmatinskoj županiji 24 je novozaraženih - iz Splita 6, Imotskog 3, Kaštela 2, Makarske 3, Sinja 1, Brela 1, Klisa 2, Podbablja 1, Podstrane 1, Prološca 1, Runovića 2 i Zmijavaca 1.  Uz 24 novooboljele osobe pozitivne na Covid infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije još je 8 osoba iz drugih županija pozitivno na Covid infekciju i to 2 osobe iz Osječko baranjske županije, 4 osobe iz grada Zagreba, 1 osoba iz Krapinsko zagorske županije te jedna osoba iz Brodsko posavske županije.

Od 24 novooboljele osobe sa područja Splitsko dalmatinske županije, 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

561 osoba nalazi se u samoizolaciji. 18 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru. U karanteni se nalaze 4 strana državljanina.

● Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županijie potvrdio je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. U ovoj županiji trenutno su četiri oboljele osobe koje se nalaze u kućnoj izolaciji, a 36 osoba je u samoizolaciji.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 6 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (5 osoba iz Vinkovaca i 1 osoba iz Bapske). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 514, od kojih je 344 osoba izliječeno, a 5 osoba je preminulo. Trenutno su u županiji 24 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.
   
U protekla 24 sata testirano je 98 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6352. U samoizolaciji na području županije je 271 osoba. 
Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 15 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 7 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 19 radnika (2 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

● Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe. Ukupno je oboljelo 36 osoba od COVID-19 od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirano je 10 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 25 osoba. Opširnije

● U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ obrađeno je ukupno 158 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus. Tri novooboljele osobe su s područja Grada Osijeka, a jedna s područja Općine Darda.

U KBC-u Osijek hospitalizirano je 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a trenutno nitko nije na respiratoru, no na žalost jučer je preminula jedna osoba (žena, rođena 1946. godine, iz Osijeka).

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za šest osoba koje su novi kontakti oboljelih, a trenutno je u samoizolaciji ukupno 173 osoba. Policija nije dobila ni jednu dojavu građana o kršenju samoizolacije, a u pet samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

● Još se jedna osoba oporavila od korona virusa, pa su na području Virovitičko-podravske županije, trenutno, još samo dvije osobe koje su zaražene virusom SARS-CoV-2, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

U posljednja 24 sata, nema novo oboljelih, jer nalazi 24 osobe koje su testirane, bili su negativni. Broj testiranih, od početka epidemije je trenutno 2.426. Podsjetimo, od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 32 osoba su zaražena korona virusom. Od toga, dvoje je trenutno aktivno, dvadeset i devet osoba se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.

● Na području Zadarske županije jedan je novi slučaj zaraze  koronavirusom. Riječ je o mlađem muškarcu, britanskom državljaninu koji će do ozdravljenja boraviti u organiziranom smještaju na području Grada Zadra, a njegovi kontakti su obrađeni i stavljeni u samoizolaciju. Aktivan nadzor provodi se nad 147 osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je 120 testiranja uzoraka sa sumnjom na koronavirus. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirane su 3 osobe.

● Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 190 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih su 2 pozitivna. Radi se o uvezenim slučajevima.

Jedna osoba je strani državljanin (BiH), koji je tijekom jučerašnjeg dana došao u Istru iz poslovnih razloga (građevinski radnik), te je testiran prije početka rada. Druga osoba je boravila 10-tak dana na području srednje Dalmacije te je simptome bolesti dobila i prije dolaska u Istru. Izliječene su 2 osobe. Trenutno je 24 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

● 
Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Na području županije ostale su još četiri osobe koje boluju od ove zarazne bolesti. Dvije osobe su područja grada Petrinje, jedna osoba s područja grada Siska i jedna s područja grada Popovače.

● U posljednja 24 sata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus testirano je 55 osoba i među njima nema novooboljelih. Trenutno su na području županije 3 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je u županiji 21 osoba.

● Primorsko-goranskoj županiji danas u 4 novozaražene osobe, od čega su dvije kontakti u obiteljima prethodno zaraženih, a dvoje su mladi ljudi koji su bili na Pagu i u Dalmaciji. U Županiji je trenutačno 19 aktivnih slučajeva.

● U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 4 slučaja zaraze koronavirusom, sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 36 osoba, a ukupno je testirano 4033 osobe. Na posljednjem testiranju bilo je 34 uzorka, od kojih je jedan pozitivan na korona virus (COVID-19). Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

U svijetu raste broj zaraženih koronavirusom

● Prvo svjetsko cjepivo protiv Covida-19, koje je razvio moskovski institut Gamaleja, dobilo je odobrenje ruskog ministarstva zdravstva, rekao je u utorak predsjednik Vladimir Putin. Cjepivo je dobilo odobrenje nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, dodao je. Opširnije

● U Bosni i Hercegovini je potvrđeno 208 novih slučajeva zaraze koronavirusom a najmanje 15 osoba preminulo je u toj zemlji u posljednja 24 sata od posljedica zaraze. Opširnije

● Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1058 osoba, pri čemu je potvrđeno 18 novih zaraza,  a jedan je zaraženi pacijent umro, objavila je u utorak slovenska vlada na Twitteru. Opširnije

● Sjedinjene Države prednjače u svijetu prema broju zaraženih i preminulih od koronavirusa, a prema posljednjim podacima, broj novih slučajeva zaraze u SAD-u porastao je u ponedjeljak za najmanje 48.405, na njih ukupno 5,11 milijuna. Istovremeno, zabilježen je najmanje 541 smrtni ishod, čiji ukupni broj tako sada doseže 163.160. Opširnije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.