U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 130 novooboljelih od koronavirusom

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 130 novooboljelih od koronavirusom
U Hrvatskoj je u posljednjih sata zabilježeno 130 novooboljelih od koronavirusom, nema preminulih, a broj trenutno aktivnih slučajeva danas je 686, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 5.870 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 130 u protekla 24 sata.
 
Do danas je ukupno testirano 132.292 osoba, od toga 1.604 u protekla 24 sata.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je prihvatio prijedlog Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i primjenu
 Odluke o uvođenju nužne epidemiološke mjere za Vukovarsko-srijemsku županiju produljio za 15 dana, tj. do 19. kolovoza 2020. godine, što znači da će se svadbene svečanosti na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje moći odvijati samo u krugu najuže obitelji.
 
U subotu, 1. kolovoza, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske produžio je Odluku o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta.

Sve djelatnosti kojima je dozvoljen rad moraju se u svom radu pridržavati preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.

Važne upute za starije osobe i kronične bolesnike potražite ovdje.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa.

Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.
 Evo kronologije HRT-a:


● Nova preporuka HZJZ-a: Rad noćnih klubova samo na otvorenome
● Capak: Inicijativu oko noćnih klubova trebaju preuzeti lokalni stožeri
● Stožer: U Hrvatskoj 91 novooboljeli, preminule dvije osobe

Capak je rekao da nema bitnih novih žarišta. Ljudi se vraćaju s godišnjih i dosta je mlađih koji su oboljeli. Prosjek ovih 130 novozaraženih je 34 godine, iako je raspon veliki, od 1949. do 2013. godišta, dodao je.

Na pitanje o preporukama za noćne klubove Capak je rekao da je snažna preporuka da se dijelovi u zatvorenom zatvore, a da se sva događanja odvijaju na otvorenom prostoru. Dodao je da je preporučeno da se na plesne podije postave stolovi.
 
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu Alemka Markotić rekla je da je trenutno prema podacima WHO-a 28 cjepiva u kliničkim fazama, a 132 su pred kliničkim fazama. Od ovih 28 u kliničkim fazama samo ih je šest u trećoj fazi, dva su iz Kine, a ostala iz drugih zemalja, uključujući Englesku i SAD, dodala je. Opširnije


Podaci županijskih Stožera civilne zaštite

● Dubrovačko-neretvanska županija u srijedu bilježi tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o ženi srednjih godina iz Ploča i mladiću iz Dubrovnika za koje je epidemiološka obrada u tijeku, te djevojci iz Dubrovnika, kontaktu ranije zaražene osobe.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je kako je u županiji ukupno aktivnih 12 slučajeva zaraze. Izliječene su dvije osobe, iz Ploča i Blata. U dubrovačkoj bolnici zbrinuta je jedna zaražena osoba.

U samoizolaciji su 252 osobe. Od početka pandemije u županiji je ukupno analizirano 7009 uzoraka.

● U protekla 24 sata sa područja Krapinsko-zagorske županije evidentirana je 1 novozaražena osoba (Zabok). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom sa područja Krapinsko - zagorske županije je 8.

U protekla 24 sata na analizu je poslano 76  uzoraka, od kojih je 1 pozitivan, 43 su negativna, dok se za 32 čekaju rezultati.

● U Karlovačkoj županiji dva su nova slučaja zaraze koronavirusom, oba su mladići koji su se vratili s ljetovanja u Vodicama - jedan u Karlovac, drugi u Ozalj, a testirali su se i danas im je stigao pozitivan nalaz, zbog čega su u samoizolaciji na kućnom liječenju. Iako su obojica u vremenu inkubacije bili u Vodicama na ljetovanju nisu međusobno povezani, ali su obojica u epidemiološkoj obradi istaknuli da su posjetili isti noćni klub.

Ukupno je  do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 107 osoba. U Općoj bolnici Karlovac trenutno je s dijagnozom covida-19 hospitalizirana samo jedna oboljela osoba. Osim dva pozitivna nalaza, danas je stigao i 61 negativan, a u samoizolaciji je 47 osoba.

Inspekcija karlovačkog Stožera Civilne zaštite obišla je jučer četiri prodavaonice, dvije pekarnice, dva ugostiteljska objekta, jednu teretanu i jednu banku te ustanovila da se propisane mjere koriste pa nije izdano ni jedno pismeno ili usmeno upozorenje.

● U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 10 osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19. Četiri ženske i jedna muška osoba mlađe životne dobi koje trenutno borave u Vodicama, a čije prebivalište je na području drugih županija, kontakti su ranije oboljelih.

Dvije muške i ženska osoba mlađe životne dobi s područja grada Šibenika, čija je epidemiološka obrada u tijeku. Mlađa ženska osoba s prebivalištem u Tribunju, te muška osoba srednje životne dobi koja trenutno boravi u Tribunju, a prebivalište joj je u Zagrebu.

● U Gradu Zagrebu danas je zabilježeno 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od jučer je testirano 348 osoba, a za njih 77 određena je mjera samoizolacije, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite.

Od novih slučajeva za njih 15 je moguće da su se zarazili na godišnjim odmorima. Nisu problem godišnji odmori, već rizično ponašanje na njima i nepoštivanje mjera, rekla je na konferenciji za novinare Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.


● U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano je ukupno 180 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus. Dvije novooboljele osobe iz Osijeka, a jedna iz Čepina, svi su mlađe dobi (31, 27 i 22 godine), a simptome oboljenja su dobili nakon povratka s ljetovanja na Jadranu, srećom i dalje svi imaju blage simptome.

Ukupan broj oboljelih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije sada je ukupno 636 osoba, s tim da je 556 do sada izliječeno.

U KBC-u Osijek je trenutno hospitalizirano 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a od jučer su ponovno tri pacijenata na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za devet novih kontakata oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 161 osoba.

● Na području Zagrebačke županije zabilježeno je 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa su trenutno aktivna 42 slučaja Covida-19, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite te županije. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 42 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 219 osoba, a 11 ih je preminulo.

Od novopotvrđenih slučajeva, dva su u ispostavi Zavoda Dugo Selo, po jedan novi slučaj u ispostavama Zaprešić, Jastrebarsko, Ivanić-Grad te dva nova slučaja u ispostavi Samobor od čega jedan na području Svete Nedelje.

Vezano za izliječene slučajeve, po jedna osoba izliječena je u ispostavama Zaprešić i Velika Gorica te  u ispostavi Samobor za područje Svete Nedelje.

● U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Troje su bliski obiteljski kontakti pacijentice otkrivene u nedjelju, srednje su životne dobi i bez simptoma. Četvrta oboljela osoba je mlađi muškarac blage kliničke slike, koji je svoju izloženost ostvario u Zagrebu gdje radi. Sve novooboljele osobe liječe se kod kuće.

U istom razdoblju jedna je COVID-19 pozitivna osoba otpuštena iz bolnice na kućno liječenje, tako da je trenutna situacija u Varaždinskoj županiji takva da imaju 13 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su tri osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a desetero ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom trenutno je 35 osoba.

● Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije objavio je kako na području županije nema novih slučajeva bolesti COVID-19. Svih 38 testiranih uzoraka na koronavirus izuzetih iz opće populacije u protekla 24 sata je negativno. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 108 slučaja bolesti COVID-19.

● Sedam je novih slučajeva zaraze koronavirusom na području Zadarske županije. Kod 5 novih slučajeva zaraze riječ je o mlađoj  populaciji i  pojedinačnim slučajevima koji nisu međusobno povezani, te 2 slučaja gdje se radi o rutinskom testiranju prilikom dolaska u Opću bolnicu Zadar te osobi koja je sezonski zaposlena na našem području. Kako doznajemo mlađi pacijenti zaraženi su u noćnim klubovima.

U samoizolaciji je 150 osoba, nadzor je istekao za 4881 osobu, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 130 uzoraka. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su dva kršenja mjere samoizolacije.

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 366 obrađenih testova danas je 35 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 12, Imotskog 2, Kaštela 4, Makarske 3, Sinja 3, Podstrane 3, Zmijavaca 3, Otoka 1, Šestanovca 1, Lećevice 1 i Jelse 2. 

Uz 35 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije još je 11 osoba iz drugih županija pozitivno na Covid infekciju i to 2 osobe iz Osječko baranjske županije, 7 osoba iz grada Zagreba, 1 osoba iz Šibensko kninske županije te jedna osoba iz Zadarske županije. Svi novooboljeli iz drugih županija  testirani su u Splitu. Od 35 novooboljelih osoba sa područja Splitsko dalmatinske županije, 13 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

565 osoba nalazi se u samoizolaciji. 16 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru. U karanteni se nalaze 4 strana državljanina.

●  Na području Primorsko-goranske županije petero je novozaraženih, svi su kontakti ranije oboljelih, javljaju iz epidemiološke službe županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Među njima je i osoba zaposlena u Dječjem vrtiću u Matuljima te su, zbog mjera predostrožnosti, epidemiolozi odlučili u samoizolaciju poslati osobe s kojima je postignut bilo kakav kontakt, a radi se o šestoro djece, tri odgojiteljice i dvije spremačice. Nitko od navedenih nema simptome.

Trenutno je na kvarnerskim otocima ukupno sedam zaraženih osoba, a u Gorskom kotaru nema zaraženih. Na području PGŽ ukupno je 24 aktivno zaraženih i 149 izliječenih.

● Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 36 osoba od COVID-19 od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirano je 8 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 25 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije  utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

● U Istarskoj županiji danas dva novooboljela od koronavirusa. Jedan je državljanin Crne gore koji je u Istri bio u prolazu, a testiran je zbog administrativnih zahtjeva ulaska u drugu europsku državu. Sada je u tijeku njegov povratak u matičnu državu. Kod drugog oboljelog u tijeku je epidemiološka obrada.

Izliječene su 3 osobe, u Istri su još pozitvne 23 osobe, a njih 94 je u samoizolaciji. U protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 117 uzoraka brisa zbog sumnje na COVID-19.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 6 novih pozitivnih osoba na COVID-19 - 3 osobe iz Vinkovaca, 1 osoba iz Novih Jankovaca, 1 osoba iz Cerne i 1 osoba iz Gradišta. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 520, od kojih je 352 osobe izliječeno, a 7 osoba je preminulo.

Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije je 274 osoba. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 14 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 6 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 15 radnika (2 liječnika, 9 medicinskih sestara/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika).

● U Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Osoba je s područja grada Siska.

Zdravstveno-socijalno odgovorno ponašanje, obveze pravilnog nošenja maski, dezinfekcija ruku i mobitela, socijalna distanca i druge preporuke u ovo vrijeme epidemije sastavni su dio življenja, poručili su iz Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

●  U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 3 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba, a ukupno je testirano 4063 osobe. Na posljednjem testiranju bilo je 30 uzoraka, svi uzorci su negativni.

Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

●  Još se jedna osoba oporavila od koronavirusa, pa je na području Virovitičko-podravske županije, trenutačno, još samo jedna osoba koja je zaražena virusom SARS-CoV-2, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata nema novooboljelih, jer su nalazi 43 osobe koje su testirane bili negativni. Broj testiranih od početka epidemije trenutačno iznosi 2469.

Od početka epidemije bolesti COVID-19 na području Virovitičko-podravske županije 32 osoba su zaražene koronavirusom. Od toga, jedna je slučaj još aktivan, trideset ljudi se oporavilo, a jedan je muškarac preminuo.

Pandemija bolesti Covid-19 u svijetu

● Dužnosnici Novog Zelanda istražuju jesu li prvi slučajevi bolesti Covid-19 u više od tri mjeseca rezultat virusa pristiglog na uvezenim pakiranjima zaleđene hrane, a u zemlji su od srijede uvedene stroge mjere borbe protiv širenja koronavirusa. Opširnije

Njemačka je u utorak proširila upozorenje za putovanja u Španjolsku na glavni grad Madrid i Baskiju zbog širenja epidemije Covida-19 u tim područjima, objavilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova. Opširnije

Sjedinjene Države potpisale su sporazum vrijedan 1,5 milijardi dolara s farmaceutskom tvrtkom Modernom za proizvodnju 100 milijuna doza potencijalnog cjepiva za Covid-19. Brazilska savezna država Parana u pregovorima je za proizvodnju ruskog cjepiva protiv koronavirusa unatoč tomu što za njega nisu provedena masovna testiranja, no zasad nije jasno hoće li tamošnji istraživački institut dobiti potrebno regulatorno odobrenje u Brazilu. Opširnije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.