● Milanović: Novozaraženih vjerojatno ima tisuću
● U Hrvatskoj 208 novozaraženih, dvoje preminulih

Podaci županijskih stožera:

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je šestero zaraženo izvan županije, dvoje su kontakti već prije pozitivnih osoba, a za dvoje je epidemiološka obrada u tijeku.

Županijski stožer civilne zaštite izvijestio je da su među novozaraženima tri djevojke i žena srednje dobi te četiri mladića i muškarac srednje dobi. Troje ima prebivalište u Zagrebu, s tim da se dvoje trenutačno nalazi u Dubrovniku, a jedna osoba u Pločama. Od preostalih, tri osobe su iz Ploča te po jedna iz Dubrovnika, Metkovića i Janjine. Među zaraženima je i djevojka iz Zagreba koja je napustila županiju.

U dubrovačkoj bolnici zbrinuta je jedna zaražena osoba, a u samoizolaciji je 276 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 7248 uzoraka.

● Na području Zadarske županije 20  je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Najvećim dijelom  riječ je o mladima i osobama srednje životne dobi,  rođenim između 1979. i 2001., za koje su utvrđuju kontakti i kretanja s obzirom na to da su boravili na više mjesta.  U tri slučaja riječ je o obiteljskim kontaktima,  a kod nekoliko starijih osoba, rođenim između 1943. i  1949., zaraza je otkrivena prilikom rutinskog testiranja u Općoj bolnici Zadar.

Novooboljele osobe su s područja Zadra (6), Biograda na Moru (4), grada Paga (1) te općine Privlaka (1), Stankovci (2), Kolan (1), Novigrad (3), Sveti Filip i jakov (1) i Pakoštane (1).

Aktivan nadzor provodi se nad 277 osoba.  Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je 147 testiranja uzoraka sa sumnjom na koronavirus.

Na COVID-odjelu Opće bolnice Zadar ukupno je hospitalizirano šest osoba oboljelih od bolesti COVID-19 . Od ukupnog broja četiri su bolesnika na COVID 1 odjelu te dva bolesnika u COVID JIL-u, od kojih je jedan na respiratoru.

● Karlovačkoj županiji sedam je novozaraženih osoba, dvije su kontakti prije oboljelih, a za četiri traje epidemiološka obrada, rekli su iz županijskog Stožera civilne zaštite, pozivajući na odgovornost mlade čije su objave na društvenim mrežama "neodgovorne i zato opasne".

Zaražene su tri mlađe žene i jedan mladić, dva muškarca srednje i jedan starije dobi. Šestero njih su iz okolice Karlovca, a jedan je muškarac u karlovačku bolnicu došao na liječenje iz Velike Kladuše u BiH gdje živi, iako mu je prebivalište na području Primorsko-goranske županije. O njegovoj je hospitalizaciji obaviješten Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji će proslijediti obavijest mjerodavnim službama u BiH.

Stožer je priopćenjem apelirao na sve osobe koje se na društvenim mrežama šale s pandemijom, da budu odgovorne te da svojim objavama upozoravaju na važnost pridržavanje mjera zaštite, kako bi se smanjio broj oboljelih. U Hrvatskoj i drugdje mnogi se ljudi na respiratorima bore za život, štoviše umiru svakim danom i zato budimo odgovorni, kako djelima, tako i riječima, poručili su.
Nekim se objavama posljednjih dana, upozoravaju, umanjuje ozbiljnost situacije, a ikako ne treba širiti paniku među ljudima, ne treba ni dezinformacijama dovoditi druge osobe u opasnost, jer COVID-19 nije bezopasna bolest, a mlade osobe, iako možda neće doživjeti teži oblik bolesti, mogu biti potencijalno opasne za život bliskih osoba iz rizične skupine, naglašavaju iz Stožera.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji zaraženo 120 osoba, a umrle su dvije. U samoizolaciji su 122 osobe.

● U protekla 24 sata evidentirane su tri novozaražene osobe s područja Krapinsko-zagorske županije. Novobooljele osobe imaju prebivališta na području grada Zlatara te općina Đurmanec i Zlatar Bistrica.

Trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je deset.

● Na području Koprivničko-križevačke županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva bolesti COVID-19. Svih 38 testiranih uzoraka na koronavirus izuzetih iz opće populacije u protekla 24 sata je negativno.

Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 108 slučajeva bolesti COVID-19. Trenutačno se na području županije na kućnom liječenju nalazi jedna osoba, a druga osoba koja se statistički vodi na području naše županije liječi se na području Splitsko-dalmatinske županije.

● U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji evidentirane su tri novooboljele osobe. Sve tri ljetovale su u Vodicama koje je Stožer civilne zaštite evidentirao kao novo žarište.

● Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tri su nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Novooboljele osobe nisu kontakti prije zaraženih osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a u tijeku je epidemiološko istraživanje.

U ovoj županiji sada je ukupno pet osoba zaraženih koronavirusom, a u samoizolaciji je 13 osoba.

● U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je deset novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom tako iznosi 210, dok je broj aktivnih slučajeva 35. Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 120.

● Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na tom je području do 11 sati evidentirano 297 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o devet osoba više.

Na području Zagrebačke županije trenutačno je aktivno 59 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 227 osoba, a 11 ih je preminulo.

● U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno sedam slučajeva, a sve osobe su u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalaze 52 osobe, a ukupno je testirano 4186 osoba. Na posljednjem testiranju bio je 51 uzorak, dva uzorka su pozitivna na koronavirus.

Tijekom dana nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

● U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije osamnaest osoba oboljelo je od zarazne bolesti COVID-19 i jedna osoba iz Splitsko-dalmatinske županije koja trenutačno boravi u Rogoznici. Od ukupno 18 oboljelih, iz Šibenika ih je 11, iz Knina 3, iz Vodica 2 i po jedna osoba iz Kistanja i Bilica.

S današnjim danom u toj je županiji 66 aktivnih slučajeva. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice od bolesti COVID-19 liječe se dvije osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je 85 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 289 osoba, od kojih su 287 kontakti oboljelih, a dvije su osobe ušle u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja te im je određena mjera 14-dnevne karantene.

● Od ukupno 595 obrađenih testova danas je 31 novooboljela osoba pozitivna na COVID infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije, i to iz Splita 23, Solina 1, Imotskog 1, Ciste Provo 1, Podbablja 1, Sinja 1, Makarske 1, Omiša 1 i Dugog Rata 1.

Uz 31 novooboljelu osobu s područja Splitsko-dalmatinske županije još su četiri osobe iz drugih županija pozitivne na COVID-19, i to dvije osobe iz Zagrebačke županije, jedna iz Zagreba i jedna osoba iz Osječko-baranjske županije. Svi novooboljeli iz drugih županija testirani su u Splitu.

Od 31 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije šest su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. 722 osobe nalaze se u samoizolaciji. 12 pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se jedna osoba nalazi na respiratoru.

● U Gradu Zagrebu danas je zabilježeno 47 novih slučajeva zaraze. U protekla 24 sata provedena su 432 testiranja na SARS-CoV-2. Za 140 osoba određena je mjera samoizolacije. Trenutačno je u Gradu Zagrebu 314 aktivnih slučajeva zaraze i 719 aktivnih samoizolacija,  izvijestio je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Petero novooboljelih za sada ima negativne epidemiološke anamneze, 15 osoba su kontakti pozitivnih osoba, a kod 19 novozaraženih utvrđena je mogućnost da su se zarazili u noćnim klubovima i kafićima tijekom godišnjeg odmora. Kod četiri osobe epidemiološka obrada je u tijeku, dok su četiri zaražene osobe došle iz BiH.

Iz Zavoda dodaju da su negativni na koronavirus svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba.

● Prvi smrtni slučaj od bolesti COVID-19 u Varaždinskoj županiji. Preminula je 87-godišnja žena. U Opću bolnicu Varaždin primljena je radi ozljeda prsnoga koša. Nije pokazivala nikakve znakove bolesti, ali je prije imala problema sa srcem i plućima.

- Jučer je u Općoj bolnici Varaždin preminula prva osoba s COVID-19 infekcijom. Radi se o osobi starije životne dobi, točnije o ženskoj osobi od 87 godina koja je zaprimljena u OB u Varaždinu radi ozljeda prsnog koša. Prilikom zaprimanja u bolnicu nije pokazivala nikakve znakove respiratorne bolesti i samim proširenim testiranjem koje smo uveli u OB-u Varaždin s ciljem zaštite naših pacijenata i djelatnika, detekrirali smo COVID-19, rekao je Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice u Varaždinu.

 U toj županiji danas su zabilježena i tri nova slučaja zaraze koronavirusom. U pitanju su mlađe osobe koje su se vratile s ljetovanja. 

● Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih virusom SARS-CoV-2. Od 18 testiranih osoba u posljednja 24 sata, svi brisevi bili su negativni na koronavirus, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Broj testiranih od početka epidemije u VPŽ-u trenutačno je 2529.

Od početka epidemije COVID-19 na području Virovitičko-podravske županije 33 osobe su zaražena koronavirusom. Od toga je jedan slučaj trenutačno aktivan, trideset i jedna osoba se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

● U posljednja 24 sata na području Primorsko-goranske županije dvije su novozaražene osobe, javljaju iz epidemiološke služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Riječ je o mladim ljudima, od kojih je jedan povratnik iz inozemstva i nema simptome, dok je druga osoba s blažim simptomima i vratila se s ljetovanja iz Dalmacije. U PGŽ-u trenutačno je 26 aktivnih slučajeva i 152 izliječenih.

U KBC-u su smještene tri osobe, dok su svi ostali u izolaciji u vlastitom domu/na kućnom liječenju.

● Za područje Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata testirano je ukupno 197 uzoraka od kojih je 10 pozitivnih na koronavirus. Šest novooboljelih osoba je s područja Osijeka, a po dvije osobe su iz Našica i Đakova. Po životnoj dobi opet je riječ o mlađim osobama; najmlađa osoba ima 14 godina, ponajviše je oboljelih u dobi od 20 do 28 godina, jedna oboljela osoba iz Našica ima 42 godine, a jedna iz Đakova 83 godine.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutačno je hospitalizirano 25 pacijenta zaraženih koronavirusom, od kojih su četiri na respiratoru. Mjera samoizolacije jučer je određena za čak 70 novih kontakata oboljelih, pa su trenutačno u samoizolaciji ukupno 242 osobe.

● Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Osoba je s područja općine Hrvatska Dubica.

● Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 234 uzorka briseva na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan. Radi se o osobi iz mjere samoizolacije, koja je bliski kontakt pozitivne osobe. Izliječene su dvije osobe.

Trenutačno je 20 aktivnih slučajeva. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 145 osoba.   

● Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (4 osobe iz Vinkovaca i 1 osoba iz Novih Jankovaca), a nema preminulih.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 545, od kojih su 384 osobe izliječene, a ukupno je sedam preminulih osoba. Trenutačno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog bolesti COVID-19.  
U protekla 24 sata testirano je 110 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 6753. U samoizolaciji na području županije je 231 osoba. 
Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 13 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 5 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 14 radnika (1 liječnik, 10 medicinskih sestara/tehničara i 3 druga zdravstvena radnika).

● Nakon preporuke da ne putuju pokušavamo Austrijancima objasniti da smo sigurni

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da ipak nije očekivao tako velik porast broja novozaraženih, ali da je dobro što su sva žarišta pod kontrolom.

Predsjednik Zoran Milanović poručio je da će zbog pandemije gospodarstvo ozbiljno pasti, a vezano za broj novozaraženih ističe da je on sigurno i veći od iznesenog.

Hrvatsku je, nakon Italije, i Srbija stavila na "crveni" popis zemalja. Od ponedjeljka obvezu negativnog testa ne starijeg od tri dana ili testiranja nakon povratka iz Hrvatske uvodi i Austrija. Istarska županija i svi istarski gradovi poslali su apel predsjedniku Vlade i ministru vanjskih poslova od kojih traže da odmah podnesu zahtjev talijanskoj i slovenskoj vladi da se obvezno testiranje osoba iz Hrvatske provodi selektivno, prema epidemiološkoj slici pojedinih dijelova Hrvatske, a ne zemlje u cjelini.

Pandemija bolesti COVID-19 u svijetu

● 
U Bosni i Hercegovini u subotu su potvrđena 262 nova slučaja zaraze koronavirusom, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo. Opširnije

● Austrijski kancelar Sebastian Kurz želi na granicama strože kontrole povratnika s ljetovanja zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u Austriji. Opširnije

● U Sloveniji su u posljednja 24 sata na koronavirus testirane 1034 osobe i potvrđene 32 nove zaraze, pet manje nego prethodni dan, a nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj, objavila je danas na Twitteru slovenska vlada. Opširnije

● Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno je ažuriralo svoje smjernice te objavio da se oni koji su preboljeli COVID-19 sigurno mogu kretati i družiti s drugim ljudima tri mjeseca, piše New York Times. Opširnije

 Zbog koronavirusa ima promjena u gradskom prijevozu u glavnom gradu Južne Koreje. Opširnije

● Brazil je u petak zabilježio 50.644 nova slučaja zaraze i 1060 umrlih, priopćilo je tamošnje ministarstvo zdravstva, dok je u svijetu zaraženo više od 21 milijun ljudi. Opširnije

● Okupljanje više od deset ljudi zabranjeno je u Parizu ako se ne mogu poštovati epidemiološke mjere, priopćila je tamošnja policija. Opširnije