U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata evidentiran 151 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata evidentiran 151 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata evidentiran 151 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 , Ujedno ukupno je oboljelih 1185, među kojima je 126 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata. Jedna osoba je preminula.


● U Hrvatskoj 162 nova slučaja zaraze, preminule dvije osobe
● Hoće li noćni život zadavati manje muka epidemiolozima?
● Kurz želi strože kontrole na granicama
● Prijeti nam slovenska crvena lista ili karantena za mlade?

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 6571 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 166 preminulo, a 5220 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4139 osoba.

Do danas je ukupno testirano 137 657 osoba, od toga 1377 u posljednja 24 sata.

Podaci županijskih stožera:

● U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentiranaja su 2 nova slučaja zaraze novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom  iznosi 212, dok je broj aktivnih slučajeva 45.

Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 155.

● U protekla 24 sata evidentirana je 1 novozaražena osoba s područja Krapinsko-zagorske županije (područje Grada Pregrade). U istom razdoblju zaprimljena su 54 negativna nalaza, dok se za 40 uzoraka još čekaju rezultati.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 11.

● Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije objavio je da su pristigli negativni nalazi svih uzoraka testiranih u posljednja 24 sata te nema novih slučajeva bolesti COVID-19. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 108 slučaja bolesti COVID-19.

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba ozdravila pa je trenutačno ukupno 26 aktivnih slučajeva, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Riječ je o djevojci iz Dubrovnika, koja je bila u kontaktu s već pozitivnom osobom, te muškarcu srednje dobi iz Korčule, za kojeg je epidemiološka obrada u tijeku. Treća zaražena osoba, djevojka iz Zagreba, koja je bila u kontaktu s već zaraženom osobom, napustila je županiju.

Ozdravila je jedna osoba iz Korčule, a u dubrovačkoj bolnici zbrinuta je jedna zaražena osoba. U samoizolaciji se nalaze 302 osobe, a u protekla 24 sata zabilježeno je šest slučajeva kršenja te mjere. Riječ je o stranim državljanima koji su evidentirani pri prelasku granice te o onima koji nisu zatečeni u objektima smještaja. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 56 kršenja tih mjera.

● U protekla 24 sata u NZJZ-u "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 438 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 36 novih slučajeva. Za 63 osobe izrečena je mjera samoizolacije.

● Gradonačelnik Bandić uputio apel mladima

Jedna je novooboljela osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 10 osoba bilo je u kontaktu s pozitivnima na koronavirus, a pretpostavlja se da se 18 novooboljelih osoba zarazilo u noćnim klubovima i kafićima tijekom godišnjeg odmora. Za četiri je osobe epidemiološka obrada u tijeku, a tri su došle iz BiH, Crne Gore i Kosova.

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2. Zaključno, trenutačno je u Zagrebu 338 aktivnih slučajeva i 755 aktivnih samoizolacija.

- Očekujemo da se donesene mjere u roku od 14 dana odraze na smanjenje broja oboljelih, rekla je Sandra Šikić, zamjenica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Ističe da daljnji brojevi ovise o ponašanju svakog od nas.

- Posljednja dva dana u NZJZ-u bilježe veći broj turista koji dolaze na testiranje, ali ne zbog indikacije, nego zbog PCR testa koji im je potreban za povratak u njihovu zemlju. Rekla je da je danas obavljeno 200 testiranja na drive-inu, jučer više od 300, kao i u petak, kaže Šikić.


● Na području Karlovačke županije četiri su nove osobe s pozitivnim nalazom na koronavirus. Riječ je o jednoj mlađoj ženskoj osobi i jednom starijem muškarcu s područja Karlovca, oboje za sada negativne epidemiološke anamneze. Jedna ženska osoba srednje dobi s područja općine Vojnić, bez simptoma bolesti, testirana je radi povratka na posao nakon godišnjeg odmora, za sada je negativne epidemiološke anamneze.

Pozitivan nalaz potvrđen je i za dijete staro godinu dana s karlovačkog područja. Dijete je bez simptoma bolesti, testirano prije odlaska na operativni zahvat u inozemstvo. Epidemiološka anamneza za sada negativna. Sve osobe koje su bile u kontaktu s pozitivnima upućene su u samoizolaciju.

Od jučer su prijavljena 4 slučaja koja su bila u obradi. Svih četvero razboljelo se nakon povratka s ljetovanja u Dalmaciji (1 Makarska, 2 Vodice, 1 otok Hvar, Split). Na području Karlovačke županije dosad su oboljele ukupno 124 osobe. U samoizolaciji se nalazi 121 osoba.

● Pet novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u posljednja 24 sata na području Zagrebačke županije, izvijestio je županijski Zavod za javno zdravstvo. Od jučer su tri osobe izliječene pa je na području te županije trenutačno aktivan 61 slučaj.

Od početka epidemije na području Zagrebačke županije evidentirana su 302 slučaja zaraze. Dosad je izliječeno ukupno 230 osoba, a 11 ih je preminulo.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju epidemioloških mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Pozivaju stanovnike također da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

● U protekla 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji 19 je novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19, među kojima je i jedna osoba iz Požeško-slavonske županije koja je boravila u Vodicama, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Od ukupno 19 novooboljelih, iz Šibenika ih je 10, iz Knina tri, iz Vodica i Bilica po dvije, dok je u Kistanjama i Drnišu zabilježen po jedan novi slučaj zaraze. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice od bolesti Covid-19 liječe se tri osobe, priopćio je šibensko-kninski Stožer.

S današnjim danom u toj je županiji 85 aktivnih slučajeva. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 355 osoba, od kojih su 353 bile u kontaktu s oboljelima, a dvije osobe ušle su u Hrvatsku iz trećih zemalja te im je određena mjera 14-dnevne karantene.

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 342 obrađena testa danas je 28 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju - iz Splita 11 osoba, iz Dugog Rata 1 osoba, iz Zmijavaca 2 osobe, iz Imotskog 1 osoba, iz Runovića 6 osoba, iz Podbablja 1 osoba, iz Kaštela 1 osoba, iz Marine 1 osoba, iz Podstrane 1 osoba, iz Makarske 1 osoba, iz Podgore 1 osoba i iz Hvara 1 osoba.

Uz 28 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na koronavirusnu infekciju je i 1 osoba iz grada Zagreba testirana u Splitu.

Od 28 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 12 osoba bilo je u kontaktu s prethodno oboljelima, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 773 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 13 pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru.

● U Međimurskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusne bolesti. Nalazi svih jučer uzetih uzoraka u ZJZ-u Međimurske županije su negativni. Do sada je na koronavirus testirano ukupno 2512 osoba.

● Na području Virovitičko-podravske županije dvije su novozaražene osobe. Riječ je o djevojci s blagim simptomima bolesti te mladiću, također s blagim simptomima bolesti. Oboje se nalaze na kućnom liječenju, a 11 njima bilskih osoba trenutačno je u samoizolaciji, priopćili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Broj testiranih, od početka epidemije u VPŽ-u  trenutačno je 2.572.

Od početka epidemije, na području Virovitičko-podravske županije, 35 osoba se zarazilo koronavirusom. Od toga, tri slučaja su trenutačno aktivna, trideset i jedna se osoba oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

● U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema zabilježenih novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je 114 uzoraka i svi su negativni. Ukupan broj do sada zaraženih je 81, čemu se statistički pripisuje 13 slučajeva zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Aktivno je 15 slučajeva, od kojih su 2 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a trinaestero ih je izolirano kod kuće i pod  zdravstvenim su nadzorom infektologa. Pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom nalazi se 60 osoba.

● Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 119 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan. Riječ je o uvezenom slučaju, osobi koja se vratila iz Bosne i Hercegovine. Izliječene su 4 osobe.

Trenutačno je 17 aktivnih pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 140 osoba. 

● U Sisačko-moslavačkoj županiji pet je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o dvije osobe s područja Kutine, jedna je bila pod zdravstvenim nadzorom u kući, a druga je asimptomni slučaj te je otkrivena prilikom smještanja u Dom umirovljenika.

Ostale tri osobe s područja grada Novske zajedno su boravile u Vodicama.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 10 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 iz Vinkovaca, 3 iz Županje, 1 iz Otoka, 1 iz Cerne, 1 iz Bogdanovaca i 1 iz Privlake), a nema preminulih.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 555, od kojih je 389 osoba izliječeno, a 7 ih je preminulo. Trenutačno je u županiji 28 osoba hospitalizirano zbog  COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije je 199 osoba. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 13 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 5 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 15 radnika (1 liječnik, 10 medicinskih sestara/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika).

● U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije provedeno je testiranje 145 uzoraka od kojih su šest bili pozitivni na koronavirus. Svi novooboljeli su iz Osijeka, a njihova životna dob je 16, 18, 43, 44, 69 i 70 godina.

U KBC Osijek povećan je broj hospitaliziranih pacijenata. Dan ranije bilo je 25, a sada je 27 od kojih su pet na respiratoru.

Mjera samoizolacije određena je za 16 novih kontakata oboljelih, pa su trenutno u samoizolaciji ukupno 254 osobe.

● Primorsko-goranska županija ima tri novozaražene osobe, jedna je osoba došla iz BiH, a drugo dvoje naši su državljani, kontakti predhodno zaraženih osoba.

Testirano je ukupno 198 osoba pretežno turista, talijanskih državljana. Od toga samo na području Cresa i Lošinja testirano ih je ukupno 84. Svi negativni.

Pandemija bolesti Covid-19 u svijetu

● Među mnogim gospodarskim djelatnostima koje je pogodila kriza izazvana koronavirusom možda i najpogođeniji je turizam. Zbog ograničenja kretanja i različitih epidemioloških mjera, vlasnici ugostiteljskih objekata diljem Europe imaju velike gubitke. Europska turistička središta bilježe jednu od lošijih sezona. Opširnije

● U Bosni i Hercegovini u nedjelju je potvrđeno 228 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a najmanje devet oboljelih preminulo je od subote, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo. Opširnije

● U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 15 novih slučajeva koronavirusa nakon provedena 382 testa, objavila je u nedjelju slovenska vlada na Twitteru. Opširnije

● Francuska će predložiti da se u zajedničkim radnim prostorima nose maske, jer se zemlja bori s ponovnim valom zaraze koronavirusom, a u protekla protekla 24 sata prijavljeno je više od 3000 zaraženih. Opširnije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.