U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 85 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 85 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 85 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Trenutno je ukupno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 1236. Među njima je 126 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata. Nema preminulih.

 Evo kronologije HRT-a:

 Pandemija utječe na svjetsku politiku
● U Hrvatskoj 151 novozaraženi, preminula 1 osoba
● Markotić: Igru s virusom držimo pod kontrolom, mladi će čuti apele     

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6656 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 166 preminulo, a 5254 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 4516 osobe. 

Do danas je ukupno testirano 138 647 osoba, od toga 990 u posljednja 24 sata. 

● U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata testirano je 485 uzoraka od kojih je 45 bilo pozitivno na koronavirus. Samoizolacija određena je za 74 osobe. Od 45 novooboljelih 20 su kontakti prethodno pozitivnih osoba, 14 su povratnici s godišnjih odmora, tri slučaja su importirana iz Austrije i BiH, za 6 osoba epidemiološka obrada još traje, a za dva se ne zna gdje su se zarazili. Opširnije    

● Hrvatski sabor priopćio je da je djelatnik saborske Straže pozitivan na koronavirus. Identificirani su svi njegovi kontakti kojima je određena mjera samoizolacije. U skladu s preporukama HZZJ-a provedena je dezinfekcija saborskih prostorija, a odsutni djelatnici zamijenjeni su kolegama koji su pozvani s godišnjeg odmora. ​Opširnije   

● U protekla 24 sata evidentirana je jedna novozaražena osoba u Krapinsko-zagorskoj županiji, osoba je s područja grada Zlatara, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. U zadnja 24 sata zaprimljena su 74 negativna nalaza na koronavirus, dok se još uvijek čekaju rezultati 48 uzoraka, navodi se u priopćenju. U Krapinsko-zagorskoj županiji trenutno je 12 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

● U Međimurju je četvero novooboljelih osoba od koronavirusa, no i dalje nema lokalne transmisije jer su novooboljeli zaraženi na ljetovanju ili su strani državljani na privremenom radu u Hrvatskoj, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite. Od dvije testirane osobe, državljana Bosne i Hercegovine, jedna je s privremenim boravištem u drugoj županiji, a druga je u fazi rješavanja boravišnog statusa.

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 165 obrađenih testova 27 osoba je pozitivno na koronavirus. Od 27 novooboljelih 8 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. U samoizolaciji nalazi se 906 osoba. Na bolničkom liječenju je 14 osoba, od kojih je jedna na respiratoru. Opširnije     

● U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o mladoj muškoj osobi sa srednje teškom kliničkom slikom, a za sada se liječi se kod kuće. Izvor zaraze nije poznat. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirane su 82 zaražene osobe čemu se pripisuje 13 slučajeva zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Aktivnih je sada 16 slučajeva od čega su 2 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a četrnaestero ih je kod kuće. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 63 osoba.

● U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirane su dvije mlađe osobe zaražene koronavirusom. Riječ je o mlađim ljudima koji su bili na odmoru u Dalmaciji, gdje su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. U Primorsko-goranskoj županiji aktivno je 29 slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravile su 153 osobe.

● Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije priopćio je kako šesti dan zaredom na području Županije nema registriranih novooboljelih osoba bolesti Covid–19. Trenutno je aktivan jedan slučaj osobe koja se nalazi na kućnom liječenju te je jedna osoba u samoizolaciji. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 108 slučajeva koronavirusa.

● Jedna je novooboljela osoba na području Šibensko-kninske županije. Riječ je o muškoj osobi srednje životne dobi, bez simptoma, s prebivalištem u Kistanjama. Također, oboljela je i mlađa muška osoba koja boravi u Primoštenu, a prebivalište joj je u Zagrebu. U Šibensko-kninskoj županiji trenutačno je 86 aktivnih slučajeva koronavirusa, od kojih su dvije osobe djelatnici Opće bolnice Šibensko-kninske županije, a koje su se zarazile izvan bolnice. U samoizolaciji nalazi se 383 osoba, a hospitalizirane su tri osobe.

● U Brodsko-posavskoj županiji potvrđeno je sedam novooboljelih od koronavirusa. U toj županiji trenutno je 43 pozitivnih, većinom mlađih osoba s blagim simptomima koje su se vratile s ljetovanja. Opširnije   

● U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 157 uzoraka od kojih su šest bili pozitivni. Četiri novooboljele osobe su iz Osijeka, a po jedna iz Našica i Darde. Trenutno je hospitalizirano 26 pacijenata od kojih su pet na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije jučer odredili za 23 novih kontakata oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 275 osoba.

● Na području Požeško-slavonske županije u protekla 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa. Po podacima tamošnjeg Stožera civilne zaštite 11 osoba s prebivalištem u županiji trenutno je pozitivno na koronavirus, a u samoizolaciji je 41 osoba.

● Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Ukupno je od koronavirusa oboljelo 36 osoba od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 40 osoba. 

● Na području Zadarske županije zabilježena su četiri nova slučaja koronavirusa, a testirano je 107 uzoraka. Dvoje novooboljelih je s područja grada Zadra, a po jedan iz općina Bibinje i Jasenice. U samoizolaciji je 311 osoba. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 10 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

● U protekla 24 sata evidentirana je 1 novozaražena osoba s područja Krapinsko-zagorske županije (područje Grada Zlatara). U istom razdoblju zaprimljena su 74 negativna nalaza na koronavirus, dok se još uvijek čekaju rezultati 48 uzorka. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 12.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na Covid-19, a nema niti preminulih. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 555, od kojih je 396 osoba izliječeno, a ukupno je 7 preminulih osoba. Trenutno je hospitalizirano 28 osoba. U samoizolaciji je 185 osoba.  Opširnije    

● Na području Virovitičko-podravske županije nema novo zaraženih od koronavirusa. Od 26 testiranih osoba u zadnja 24 sata, svi brisevi bili su negativni. Broj testiranih, od početka epidemije trenutno 2.598, a 35 osoba se zarazilo koronavirusom. Od toga, tri osobe su trenutno aktivne, trideset i jedna se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

● U Istarskoj županiji tijekom protekla 24 sata ispitano je 118 uzoraka od kojih je 1 pozitivan. Radi se o osobi iz samoizolacije, bliski kontakt s pozitivnom osobom. Izliječena je 1 osoba. U samoizolaciji nalazi se 138 osoba. 

● U Sisačko-moslavačkoj županiji u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od koronavirusa. 

Iz Rima stižu dobre vijesti za 3000 naših građana koji iz Istre odlaze raditi u Italiju. Pri ulasku u Italiju, za razliku od ostalih putnika koji dolaze iz Hrvatske, ne moraju predočiti rezultate testiranja na koronavirus. Nisu se dužni testirati ni u Italiji u roku od 48 sati od prelaska granice. Odluka je to talijanskog ministra zdravstva na zahtjev ne samo hrvatske diplomacije, već i talijanske regije Friuli Venezia Giulia.

Gostujući sinoć u našem središnjem Dnevniku, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić, istaknula je da "igru s virusom držimo pod kontrolom".

- Jesen će biti ozbiljnija situacija. Trebat će nam više napora da držimo sve pod kontrolom jer ujesen, osim Covida-19 koji ne posustaje, imat ćemo i druge respiratorne infekcije. Tu je pitanje i nekakvih dvojnih infekcija. Sigurno će biti veći pritisak na zdravstveni sustav, smatra Markotić. 

Koronavirus u svijetu

● U Bosni i Hercegovini danas je zabilježen značajni dnevni pad broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u usporedbi s proteklim tjednima, a laboratorij Kliničkog cetra u Sarajevu u kojemu je bilo najveće žarište nije potvrdio niti jednog novooboljelog. Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata zabilježena su ukupno 102 nova slučaja zaraze. Opširnije   

● U Sloveniji je potvrđeno 13 novih slučajeva koronavirusa na 393 testiranih osoba. Time se broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao na 2429, aktivno je trenutno 248 slučajeva, a do sada je 129  zaraženih umrlo. U bolnicama je 19 pacijenata s Covidom-19, od čega troje na intenzivnom liječenju, objavilo je ministarstvo zdravstva. Opširnije   

● Broj preminulih od Covida-19 u Indiji je prešao 50 tisuća, s 900 novih smrtnih slučajeva u protekla 24 sata, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Sveukupno je u Indiji zaraženo 2,6 milijuna ljudi, što tu drugu najmnogoljudniju zemlju na svijetu svrstava iza SAD-a i Brazila. Opširnije    

● U Australiji je broj preminulih od Covida-19 prešao je 400, s rekordnih 25 novih smrtnih slučajeva u Victoriji. Zdravstvene službe Victorije objavile su da je u posljednja 24 sata zabilježeno 282 novih slučajeva zaraze. Ta brojka pokazuje da se usporava širenja virusa, nakon što su u glavnom gradu Melbourneu uvedene stroge restriktivne mjere. Opširnije      

● Južna Koreja prijavila je 197 novih slučajeva, te je sada na 15.515 zaraženih. Najveće žarište je oko crkve Sarang Jeil u Seulu. Tisuće pripadnika te crkve mora u karantenu. Opširnije     

● Brazil je jučer registrirao 620 novih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, kao i 23.101 novi slučaj zaraze. To je najpogođenija zemlja na svijetu nakon SAD-a, i po broju zaraženih i po broju smrtnih slučajeva. SAD ima 5,4 milijuna oboljelih i 170.000 smrtnih slučajeva. Više od 21,5 milijuna ljudi diljem svijeta zaraženo je novim koronavirusom, a preko 773.000  je umrlo, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins. Opširnije    

● Uz uzvike "Sloboda", više stotina osoba okupilo se u jučer u Madridu prosvjedujući protiv obveznog nošenja maski i drugih restrikcija uvedenih u cilju borbe protiv koronavirusa. Opširnije       

● Novi Zeland odlučio je odgoditi parlamentarne izbore za mjesec dana nakon što su se u zemlji pojavili novi slučajevi koronavirusa. Nakon više od 100 dana bez lokalnog prijenosa u utorak su zabilježeni prvi slučajevi Covida-19. Ta zemlja ima ukupno 1622 slučaja koronavirusa i 22 smrtna slučaja. Opširnije   

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.