Ministar Beroš: Zdravstveni sustav može reagirati i na veći broj pacijenata

Ministar Beroš: Zdravstveni sustav može reagirati i na veći broj pacijenata

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je danas da će hrvatski zdravstveni sustav moći reagirati na veći broj ljudi koji pate od covid-19 ako ne bude "potpune kataklizme", čime će se broj testova povećati u nacionalnom razdoblju. Osvrćući se na današnjih rekordnih 219 novih infekcija, Beroš je na televiziji Dnevnik N1 rekao da Hrvatska povećava broj testova jer je, tvrdi, dobar način zaštite zdravstvenog i socijalnog sustava. 

Svakako ćemo povećati broj testova


"Svakako ćemo povećati broj testova u narednom razdoblju. Naša se strategija prilagođava trenutku. Sada strategiju pomalo mijenjamo i sigurno je da ćemo na jesen povećati broj testova, za što smo spremni", rekao je.   Beroš je izjavio da je reagirao u jednom trenutku kada je vidio da je razlika između cijene testiranja i koliko je plaćeno za to, te da je tada HZZO "izvršio prilagodbe stvarnoj cijeni", ali je dodao da upravna vijeća pojedinih zdravstvenih ustanova mogu definirati cijene za privatno testiranje.  Tehnologija napreduje iz dana u dan i jedan veliki proizvođač nudi testiranje kvalitete za daleko niže cijene, napomenuo je ministar.


Zdravstveni sustav mora biti učinkovitiji i pronaći racionalniju organizaciju


Ustvrdio je da bi hrvatski zdravstveni sustav trebao biti učinkovitiji i pronaći racionalniji način organiziranja, ali da neće biti ušteda na liječenju i testiranju.  Osvrćući se na izjave glasnogovornika slovenačke vlade Jerka Kacina da je situacija u Hrvatskoj dramatična, Beroš je rekao da Kacin nije obaviješten o situaciji u zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj.  "Dovoljno je pogledati ukupan broj turista koji su ove godine boravili u Hrvatskoj i broj zaraženih i vidjeti da je situacija daleko od alarmantne i dramatične", rekao je, dodavši da se 80.000 slovenskih turista u Hrvatskoj još uvijek osjeća sigurno.


Nije dobro prikazivati ​​stanje u Hrvatskoj dramatičnije nego što jest


Legitimno je spriječiti unošenje infekcije u vašu zemlju, posebno prije početka škole, ali nije dobro pokazati situaciju u Hrvatskoj dramatičnijom nego što stvarno jest, rekao je. Izjavio je da hrvatski premijer i nekoliko ministara svakodnevno razgovaraju sa svojim slovenskim kolegama, a kako kaže Beroš, postoji razlika između njihove službene politike i onoga što oni kažu neformalno. 
U Sloveniji postoji, kako kaže, veliki politički pritisak da ograniči širenje zaraze, pa "tada političari ponekad poduzimaju mjere koje nekako premašuju objektivne okolnosti", rekao je.


Na Hrvatskoj je da nastavi brinuti o broju pacijenata i upozoravati na rizične situacije


Na pitanje je li moguće da Njemačka 'pocrveni' Hrvatska, odgovorio je da je to moguće, ali na Hrvatskoj je da nastavi brinuti o broju pacijenata, upozoravati na rizične situacije i otkrivati ​​žarišta.  "Važno je naglasiti da preko trećine pacijenata dolazi iz broja kontakata pacijenata, situacija je pod nadzorom, što na jesen neće biti moguće", zaključio je ministar Beroš.



Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.