- Dolazi jesen i moramo biti epidemiološki spremni - kaže o pandemiji kornavirusa ministar zdravstva Vili Beroš

- Dolazi jesen i moramo biti epidemiološki spremni - kaže o pandemiji kornavirusa ministar zdravstva Vili Beroš

O pandemiji kornavirusa s ministrom zdravstva Vilijem Berošem razgovarala je u petak reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Bausm koji je o velikim brojevima novoozaraždnih rekao da je ta brojka iznenadila. ali i riječ je o mlađima. - Dolazi jesen i moramo biti epidemiološki spremni za nju - kaže ministar te dodaje kako se mladi vraćaju kućama na kontinent i moraju biti svjesni da mogu zaraziti svoje starije članove obitelji. 

- Poglavito bi to bilo nezgodno ako bi prenijeli zarazu na svoje starije, na bolesne, na imunokompromitirane ukućane, tada bi klinička slika mogla postati nešto lošija. 
S obzirom na okolnosti očekujemo da će u narednih tjedan ili dva porasti broj starijih oboljelih - rekao je Beroš.   Komentirao je situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja prednjači po broju zaraženih. 
- Ne bih rekao da išta rade krivo. Svi smo svjedoci velikog broja turista koji borave u našem priobalju. Splitsko-dalmatinska županija ima iznimno velik broj što je s jedne strane dobro, a s druge opterećujuće. Važno je naglasiti društveno odgovorno ponašanje mladih koji sada nakon izlaska u noćne klubove nalaze nove načine zabave. Naš zadatak je da im prispodobimo opasnost i da ukažemo na potrebu da se ipak još neko vrijeme čuvaju od ove bolesti. Čuli smo da iznajmljuju kuće i brodove za zabave, to nije prihvatljiv oblik ponašanja. Dobro je proveseliti se, zabaviti se, okupati se, ali treba izbjegavati neki bliži fizički kontakt pogotovo s ljudima za koje ne znate iz kakve su epidemiološke priče . ističe ministar.
 
Odgovor Đikiću
 
Osvrnuo se i na kritiku znanstvenika Ivana Đikića koji je prozvao stožer da je arogantan i da noćni klubovi nisu smjeli raditi.  
- Lako je biti general poslije bitke - rekao je Beroš te istaknuo kako ga cijeni kao vrsnog znanstvenika koji je dao velik doprinos svjetskoj znanosti, ali se čudi što se Đikić miješa u područje koje nije njegova uža specijalnost s obzirom na to da nije epidemiolog već molekularni biolog. 
Beroš ističe da takve kritike nisu dobro došle pogotovo zato što je HZJZ  odavno dao preporuke za rad noćnih klubova, i krenuli smo s kontrolama istih, zabranili rad u zatvorenom i ograničili vrijeme rada tih noćnih klubova.

Na pitanje je li iti jedna odluka stožera bila politička, Beroš odgovara -Vjerojatno se apostrofirate na iskaz predsjednika Vlade, on je govorio o političkim ciljevima. Legitimno je da vlada ima ciljeve, kao što su očuvanje zdravlja i gospodarskih aktivnosti. Sve odluke koje su donesene imaju svoju epidemiološku konotaciju i okvir. Puno puta smo rekli da je politika prepoznala struku i dala joj prednosti .Ministar zkaže i kako su gužve na testiranjima za koronavirus fenomen star dva dana. - Profesorica Markotić je danas upravo zato pozvala kolegu Capaka i Šostara na razgovor da se dogovore kako će rasporediti pacijente i pokušati smanjiti gužve. To mogu napraviti tako da uravnoteže svoje kapacitete testiranja, a jedan veliki proizvođač laboratorijske opreme predstavlja test koji je točan i jeftiniji te je već upućeno pismo namjere proizvođača prema Zavodu za zdravstveno osiguranje te je evaluirano i struka je dala potvrdu da je to adekvatan uređaj te se razmišlja o njegovoj promptnoj nabavi - zaključio je.
 

Izvor: Nova TV 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.