U Hrvatskoj je 275 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Hrvatskoj je 275 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Prema izvješću Stožera CZ u Hrvatskoj je 275 novih slučajeva zaraze koronavirusom u protekla 24 sata, u bolnicama je ukupno 155 osoba. Pretpostavke su da je riječ o sistemskoj bolesti, utječe na opadanje kose, opću slabost i nervne probleme. Mnoge zemlje na putu su do cjepiva, a najdalje je čini se ipak otišla Kina. U svijetu po proju oboljelih prednjači SAD. a slijedi je Brazil. Epidemiolozi tvrde da u RH ne bi smjelo doći do eksponencijalnog rasta broja oboljelih.Škola u RH trebala bi početi uz redovnu nastavu, 7. rujna. 

Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2203. Među njima je 155 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 1718 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 8175 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 275 u protekla 24 sata, a 5.801 osoba se oporavila.Dosad je preminulo stotinu sedamdeset i jedna osoba. Do danas je ukupno testirano 150.460 osoba, od toga 1718 u protekla 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 7095 osoba. 
Splitsko-dalmatinska županija ima 94 novozaražena, potvrđeno je da je u KBC-u Split zaraženo 9 djelatnika, 5 liječnika i 4 medicinske sestre. Još ih je 20 u samoizolaciji. Slijedi Zagreb s 53 novozaražena. Šibensko-kninska županija ima 22 nova slučaja, Brodsko-posavska 25. U Zadarskoj županiji 12 je novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Kronolgiju prenosimo s HRT-a:https://vijesti.hrt.hr/646111/koronavirus-najnovije-informacije-16

DETALJNE IZVJEŠTAJE LOKALNIH STOŽERA PRATITE NA HRT.HR/KORONAVIRUS!

Pred Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" danas je situacija puno bolja nego što je bila jučer, nema dugih kolona za drive-in testiranje. No velike gužve posljednjih dana ostavile su svoje posljedice.
Naime, velik je broj onih koji su se testirali u petak, pa i u četvrtak - i još uvijek nisu dobili nalaze. Najveći problem to stvara onima koji se zbog svog posla moraju vratiti u druge zemlje.

● Građani bijesni: platili su test, a nalaz ne stiže 

I danas je pojačan promet na svim cestama prema moru, pogotovo na izlazima iz zemlje. Gužve se stvaraju i na graničnim prijelazima, i to najviše sa Slovenijom. Zbog strože granične kontrole s obzirom na koronavirus, stvorila se kolona duga nekoliko kilometara ispred tunela Karavanke na slovenskoj strani granice s Austrijom. Vozače se preusmjerava na druge granične prijelaze. Povratnici s odmora iz Hrvatske koji samo prolaze kroz Austriju moraju se obvezati da će nastaviti prema zemljama u koje se vraćaju bez zaustavljanja. 

 Dvjestotinjak farmaceutskih kompanija diljem svijeta natječe se u proizvodnji učinkovitog cjepiva. Kina je objavila da ima 12 novih slučajeva koronavirusa, a kineska farmaceutska kompanija da je proizvela cjepivo protiv koronavirusa koje je djelotvorno za sve vrste virusa. Indonezija, gdje su provođena testiranja cjepiva u trećoj fazi, već je naručila 50 milijuna doza.

● Kinesko cjepivo protiv koronavirusa

Hrvatska će, kako smo ovog tjedna doznali, vezano za početak školske godine pričekati između ostalog što kaže Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) te kako će se ponašati druge zemlje. 
Iz WHO-a je jučer stigla preporuka da djeca starija od 11 godina nose maske. To UN-ovo tijelo priznaje da se zasad malo zna o tome kako djeca prenose virus, no tinejdžeri dokazano mogu zaraziti druge jednako kao i odrasle osobe.

● WHO: Djeca iznad 11 godina trebala bi nositi maske

Što se praćenja drugih zemalja tiče, valja izdvojiti Britaniju, čiji je premijer rekao - neotvaranje škola nije opcija. The Sunday Times je javlja da je Johnson naredio kampanju kojoj je cilj otvaranje škola na vrijeme. Ranije ovaj mjesec, Johnson je rekao da je otvaranje škola u rujnu društveni, ekonomski i moralni imperativ, inzistirajući da će škole moći funkcionirati sigurno unatoč pandemiji covida-19. Britanski glavni medicinski savjetnik Chris Whitty rekao je da će djeci više štetiti da se ne vrate u škole, nego što bi im štete nanio koronavirus.

● Boris Johnson kaže da neotvaranje škola nije opcija

Zahodi u zrakoplovima su mjesta na kojima putnici žele izbjeći dodirivanje vrata, pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa, te je stoga japanska aviokompanija "All Nippon Airways" (ANA) dizajnirala vrata koja se otvaraju laktom.

 Japanci za zahode aviona dizajniraju vrata koja se otvaraju laktom

S obzirom na rast broja novozaraženih koronavirusom pitali smo Krunoslava Capaka, Ivana Đikića i Gordana Lauca idemo li prema eksponencijalnom rastu.

● Idemo li prema eksponencijalnom rastu? Đikić: "U kritičnoj smo fazi"

Dok Hrvatska bilježi rekordne brojeve zaraženih, nacionalni stožer produljio je odluku prema kojoj je radno vrijeme noćnih klubova i kafića ograničeno do ponoći. Odluka traje do 7. rujna. Donesene su i nove mjere za Imotski i okolicu, a na snagu stupaju sutra. Na svadbama će moći biti najviše 50, a na ostalim privatnim proslavama 20 ljudi. Barovi i bistroi mogu raditi samo na terasama. Sprovodi su ograničeni na 50 osoba, a sućut se ne smije izražavati rukovanjem.

U svijetu je broj zaraženih koronavirusom premašio 23 milijuna, dok je preminulih 800 tisuća. Po broju prijavljenih slučajeva i smrtnosti, SAD je na prvome mjestu, na drugom Brazil, gdje je zaraženih više od 3 i pol milijuna, a samo jučer prijavljeno je više od 50 tisuća novih slučajeva. Na trećem mjestu po broju zaraženih i preminulih od posljedica koronavirusa je Indija, slijede Rusija, Južna Afrika, Peru i Meksiko.

● Više od 23 milijuna zaraženih u svijetu, preminulih 800 tisuća

Južna Koreja ponovno uvodi strože mjere zbog koronavirusa. Zatvaranjem plaža, restorana, muzeja te zabranom sportskih susreta pokušava izbjeći drugi val. Odluka je donesena nakon što je zemlja - koja se zahvaljujući testiranju i brzom pronalaženju kontakata uspješno othrvala prvom valu - registrirala više od 300 slučajeva dva dana zaredom, najviše od ožujka.

U jednoj meksičkoj bolnici u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom sudjeluje i robot imena Temi. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, liječnici mogu pomagati pacijentima sa sigurne udaljenosti. Opremljen je monitorom, kamerom i mikrofonom, što ga čini idealnim za komunikaciju medicinskog osoblja i bolesnika. Temi bi mogao biti rješenje kad je riječ o sigurnosti liječnika. U toj se zemlji koronavirusom zarazilo više od 70 tisuća medicinskih djelatnika.

● VIDEO: Robot Temi pomaže u borbi protiv koronavirusa

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.