Nacionalni stožer za civilnu zaštitu izvijestio je o novih 136 slučajeva zaraze koronavirusom

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu izvijestio je o novih 136 slučajeva zaraze koronavirusom

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu izvijestio je o novih 136 slučajeva zaraze koronavirusom u RH u posljednja 24 sata.Ukupni broj oboljelih aktivnih slučajeva danas je 2013. Broj osoba pozitivnih na koronavirus od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj, do danas je ukupno 8312, od čega je muškaraca 51,4 posto, a žena 48,6 posto.  

Na bolničkom liječenju su 163 osobe, od kojih je 12 bolesnika na respiratoru. Taj broj je od jučer nepromijenjen. Od jučer je hospitalizirano 16 bolesnika. Do danas se oporavilo 5926 osoba.  U posljednja 24 sata dvije su osobe preminule, u Osijeku i Splitu. Obje su muške osobe, '37. i '40. godište, s opsežnim pridruženim bolestima, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.  Ukupan broj preminulih je 173. U samoizolaciji se trenutno nalazi 7519 osoba.  Među zdravstvenim djelatnicima je trenutno 119 aktivnih slučajeva i 515 osoba u samoizolaciji. 
Održan je sastanak Nacionalnog stožera sa županijskim ograncima.  Govoreći o njegovim zaključcima, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da bi se trebalo u najvećoj mogućoj mjeri izbjegavati mjere koje će se primjenjivati na cijelo područje Republike Hrvatske.

- Već ukoliko se detektira neko žarište, bilo bi idealno što je moguće preciznije detektirati to žarište, poloviti kontakte, staviti ljude u izolaciju, a da teoretski sve oko toga zapravo funkcionira kao i prije, pojasnio je.

Evo i kronologije HRT-a:https://vijesti.hrt.hr/646395/koronavirus-najnovije-informacije-17

O zaključcima sa sastanka slušamo na konferenciji za medije koju uživo prenosimo na našoj Facebook stranici HRT Vijesti.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji prema najnovijim podacima 77 je novozaraženih, a jedna je osoba preminula. Zaraženo je i šestero djece iz vrtića u Kaštelima. Nisu imali simptome, ali su testirani zbog zaražene djelatnice. Osim u kaštelanski vrtić, virus je ponovno ušao u Hitnu medicinsku pomoć, gdje su zaraženi liječnik, tehničar i vozač iz tima. 

Grad Zagreb bilježi 38 novozaraženih, u Brodsko-posavskoj županiji 14 je novooboljelih, u Osječko-baranjskoj 11. Dobra vijest iz Istre - novozaraženih nema. 

DETALJE PRATITE NA HRT.HR/KORONAVIRUS!

Vili Beroš, ministar zdravstva obratio se novinarima uoči sastanka te rekao kako će s predstavnicima lokalnih stožera dogovoriti jesu li potrebne kakve nove mjere. 
Beroš je komentirao i dugo čekanje na rezultate testova na COVID-19. Naime, na "drive in" testiranju ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu velike gužve proteklih dana ostavile su posljedice jer je uzeto previše briseva za kapacitet Nastavnoga zavoda. 

Ljudi su se testirali u petak, pa i u četvrtak, i bili su ljutiti i nezadovoljni jer nisu dobili nalaze koje su platili.

● Građani bijesni: platili su test, a nalaz ne stiže

- Mogu reći da sam i ja ljut. Upravo sam razgovarao s profesorom Capakom i profesoricom Markotić i doktorom Šostarom, oni dogovaraju način kako odgovoriti na ove povećane potrebe na zahtjeve za testiranjem. Ako treba formirati još nekoliko punktova u Gradu Zagrebu, nije problem, rekao je.

● Beroš o testovima: I ja sam ljut

Zbog velike navale bi se dio briseva trebao preusmjeriti u Kliniku za infektivne bolesti, rečeno je nakon današnjeg sastanka Capaka, Markotić i Šostara. Dodatno je otežavajuća okolnost što je virus ušao na odjel mikrobilologije u Nastavnom zavodu, pa je jedna cijela smjena u samoizolaciji. No, Zvonimir Šostar obećava: Vratit ćemo zlatni standard rezultata unutar 24 sata.

U 15 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bit će predstavljene upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021., što također možete uživo pratiti na našoj Facebook stranici.

Upute će predstaviti ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs i dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te ujedno koordinatorica radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

Radovan Fuchs prije konferencije pojavio se na sastanku Nacionalnog stožera sa županijskima, potvrdivši da škola počinje 7. rujna.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.