U Varaždinskoj županiji dva nova slučaja zaraze koronavirusom, u Vinici maske obvezne i na otvorenom

U Varaždinskoj županiji dva nova slučaja zaraze koronavirusom, u Vinici maske obvezne i na otvorenom

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su 2 nova slučaja zaraze koronavirusom.Jedan slučaj je povezan sa svadbom od 15.kolovoza, a kod drugog slučaja se radi o bliskom kontaktu prethodno zaražene osobe. U oba slučaja radi se o blažim kliničkim slikama i neće biti hospitalizirani. U međuvremenu se kod jedne oboljele osobe klinička slika pogoršala te je smještena u Opću bolnicu Varaždin. Na bolničkom liječenju sada se nalazi 7 osoba, od čega njih 6 u Općoj bolnici Varaždin, a jedna osoba u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 59 s obzirom da imamo i 2 osobe koje su se oporavile.Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 143 registrirana slučaja zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Pod mjerom samoizolacije trenutno vodimo 315 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

- U slučaju pojave zaraze na događaju na kojem u praksi nije moguće poštivati epidemiološke mjere, a svadbena svečanost svakako spada među njih, epidemiolozi se nalaze u nezavidnoj situaciji u kojoj zapravo sve sudionike događaja moraju epidemiološki obrađivati kako bi spriječili nekontrolirano širenje zaraze. Moramo biti svjesni da je to vremenski vrlo zahtjevno, a vidimo da i danas, dva tjedna nakon svadbene svečanosti, još detektiramo COVID-19 pozitivne osobe povezane s tim događajem, a koje su u međuvremenu ostvarivale nove kontakte.

pravo zbog toga je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije jučer uputio prijedlog Stožeru RH da za Varaždinsku županiju donese Odluku o ograničavanju broja uzvanika na svadbenim svečanostima na 100, a što bi s jedne strane i dalje omogućavalo održavanje svadbenih svečanosti te s druge strane omogućilo lakšu i bržu epidemiološku obradu u slučaju potrebe. Vjerujem da naši sugrađani sada već sami znaju procijeniti koje situacije predstavljaju povećani rizik za mogući prijenos zaraze te stoga mogu samo pozvati da takve situacije, ukoliko imaju izbor, izbjegavaju ili da pridržavanjem epidemioloških mjera i preporuka taj rizik pokušaju smanjiti – poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin. 

A zbog pogoršane epidemiološke situacije, a izvor je svadba 15. kolovza, na području Općine Vinica od danas su postrožene mjere za sprječavanje širenja zaraze pa su maske obavezne i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kontroliraju se okupljanja i odgađaju manifestacije, a posjet u domove za starije nije moguć. U susjednoj Općini Cestica mjere su također pooštrene, no nešto blaže pa su maske obavezne na otvorenom. Ove mjere vrijedit će sljedećih 14 dana.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.