Broj novooboljelih od koronavirusa danas je 146, dvije osobe umrle

božinović

U proteklih 24 sata u Hrvatskoj je 146 novooboljelih od koronavirusa, a dvije osobe su preminule izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite RH. Od 25. veljače do danas je ukupno je oboljelo 10.270, a testirano je ukupno 167.250 osoba, od čega u proteklih 24 sata 1591. Na bolničkom liječenju se nalazi 7434 osobe, a od jučer,  a u posljednjih 24 sata, 28  je novih, a ukupno je 14 na respiratoru. U odnosu na jučer novih na respiratoru je četiri, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Dodao je da je iz bolnice otpušteno pet osoba, a oporavljenih kod kuće je 5908.

U Osijeku je preminuo muškarac koji je bio na respiratoru, a u Vinkovcima je preminula žena. U samoizolaciji je 8681 osoba.

Evo i kronologije HRT-a:

Na današnjoj pressici ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da od danas na snagu stupaju mjere koje su predložili Šibensko-kninska županija, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska te Dubrovačko-neretvanska županija dok Zagreb nije zatražio nove mjere. 
- Produžena je odluka o zabrani prelaska preko graničnih prijelaza do 15 rujna. To se odnosi na sve državljane trećih zemalja, kazao je. Promijenit ćemo i odluku kojom se obustavlja rad teretana i fitnes centara te druge organizirane rekreacije. Naravno, morat će se primijenjivati sve epidemiološke mjere, dodao je Božinović. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", rekla je da je prosječna dob oboljelih oko 45 godina. Od danas je i pet osoba na respiratoru i imaju teški oblik bolesti. Ostali oboljeli većinom imaju upalu pluća i stabilni su. Povećani broj hospitaliziranih je zato što je i veći broj inficiranih, dodala je Markotić. 
Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da nema nikakvih novih kriterija za određivanje mjere samoizolacije.

- Ono što sam spomenuo prije nekoliko dana je da se razgovara o tome da se kod osoba koje potpouno ili djelomično primjenjuju epidemiološke mjere, npr. da u zatvorenom prostoru drže distancu i imaju masku - pažljivo treba procijeniti rizik te sukladno veličini rizika moglo bi se odrediti tko treba ići u samoizolaciju, a tko ne. Često se događa da se svi stave u samoizolaciju iako su neki bili udaljeni više metara i nosili su masku. Dakle, vrlo pažljivo će se se, među epidemiolozima i u epidemiološkom društvu takve situacije prodiskutirati kako bi se detaljnom anamnezom bolje procijenio rizik i odredilo tko treba, a tko ne treba ići u samoizolaciju, kazao je Capak.

Ministar Beroš rekao je da je većina zdravstvenih ustanova dobila naputak da dio svojih kapaciteta drži pripravnim. KB Dubrava jedna je od njih, a tu su i primorske bolnice.

- To smo napravili zbog turista tijekom srpnja. Kapaciteti su dakle, spremni od ranije. Nismo povećavali broj kapaciteta. Pratimo situaciju i po potrebni ćemo reagirati. U ovome trenutku o povećanju kapaciteta nismo razmišljali. Pratimo težinu kliničke slike i broj novooboljelih. Ako se broj novooboljelih znatnije poveća, mi smo spremni u roku od nekoliko dana aktivirati dodatne kapacitete kao što je to bilo tijekom proljeća, dodao je. 

Odgovarajući na pitanje novinara postoje li razlike među građanima u vezi s čekanjem na rezultate testiranja, odnosno je li političari kraće čekaju na rezultate testa, Capak je kazao da razlika nema.

- Nitko ne bi trebao čekati šest dana. U HZJZ-u se isti dan obavljaju svi testovi svih briseva koji se dostave i koji se uzmu na licu mjesta. Ako se negdje dogodio nekakav kvar instrumenta ili poremećaj u organizaciji da je netko čekao toliko dugo, onda treba o tome obavijestiti i tražiti svoje pravo. Nitko ne bi trebao čekati duže od 30 ili 40 sati na test, dodao je. Naglašava da ne postoje razlike među ljudima u vezi s čekanjem na rezultate testiranja. 

Ministar Beroš govorio je i o specijalizacijama za epidemiologiju, mladim liječnicima koji čekaju rad pod nadzorom.  

Podaci županijskih stožera:

● Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 160 uzoraka briseva (70 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih su potvrđene dvije novozaražene osobe. U jednom slučaju radi se o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Opširnije

● U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Siska, dvije iz grada Kutine. Opširnije

Najviše novozaraženih ponovno je bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 99, a u Zagrebu 68. Velik skok, 20 novozaraženih, zabilježila je Požeško-slavonska županija. Žarište je - svadba.


● Kakva je situacija jutros u Osječko-baranjskoj županiji razgovarali smo s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem.
- Situacija je pod kontrolom. Danas imamo tri novooboljela, 310 osoba je u samoizolaciji, 19 je hospitalizirano od čega su tri na respiratoru. Nemamo novih žarišta i nadam se da će tako i ostati, rekao je Anušić za emisiju Dobro jutro Hrvatska. Opširnije

Na čak 70 stranica objavljene su preporuke za organizaciju rada vrtića i škola u uvjetima epidemije. U dokumentu su i preporuke o zaduženjima zaposlenika škola te upute za ocjenjivanje učenika. Kada nastava počne, ističu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, mjere i preporuke prilagođavat će se epidemiološkom stanju i konkretnim prijedlozima škola.


Koronavirus u svijetu:

U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 25 milijuna ljudi. Najveća žarišta više nisu SAD i Brazil nego Indija, koja proteklih dana ima više od 75.000 novozaraženih na dan. Europske zemlje pripremaju se za povratak djece u školske klupe.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.