Preminuo Jiří Menzel, češki kazališni i filmski redatelj i scenarist

Jiří Menzel

Proslavljeni češki filmski i kazališni redatelj, glumac i scenarist, oskarovac Jiří Menzel (1938.) preminuo je sinoć, objavila je na fb njegova supruga.

Najveće dostignuće u karijeri ostvario je 1967. godine s prvim dugometražnim filmom "Strogo kontrolirani vlakovi" za kojega je dobio Oscara u kategoriji za najbolji strani film. Nominiran je za prestižni kipić još jednom prilikom, 1986. godine za crnohumornu komediju "‘Selo moje malo". U filmovima je kombinirao humanistički pogled na svijet sa sarkazmom i provokativnim temama te je bio važan sudionik češkog novog vala. Poput ostalih redatelja njegove generacije, Menzel je imao problema s komunističkim vlastima. Zbog  provokativnosti njegova satira "Ševa na koncu", snimljena 1969., bila je zabranjena do 1990. i prikazana je tek nakon pada Berlinskog zida. Ostali poznati filmovi su mu "Zločin u djevojačkoj školi" (1965.), "Hirovito ljeto" (1968.) i "Služio sam engleskog kralja" (2006.).

U Hrvatskoj  je režirao predstave ‘Buba u uhu’, ‘Nemoćnik u pameti’ i ‘Budala za večeru’ u zagrebačkom kazalištu Komedija, Hamleta na Dubrovačkim ljetnim igrama te predstavu ‘Madragora’ u Teatru &TD;, a u našoj zemlji je snimao i dokumentarne filmove. 

 

Fotografija: Pastorius - Self-photographed, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2098906

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.