U Hrvatskoj znatno manje novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jučer potres u Gračacu

ilustracija - izložba cvijeća uz 50. VBV

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata 70 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 , a broj aktivnih slučajeva sada je ukupno 2002. Među njima je 297 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Pet osoba je preminulo.  Osim koronavirusa, u Hrvatskoj je i dalje pojačana seizmička aktivnost. Jučer je potres jačine 4,2 po Richterovoj ljestvici pogodio Gračac. U subotu 20. rujna u 12 sati i 58 minuta, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su potres s epicentrom 20 kilometara sjeverozapadno od Knina (Duboki dol kod Gračaca), izvijestio je Stožer civilne zaštite RH.
Potres se osjetio na splitskom, šibenskom i zadarskom području i nije povezan sa zagrebačkim epicentralnim područjem. Nakon potresa magnitude 4,2 uslijedilla su još 3 - 4 potresa manje jakosti izjavio je na HTV-u seizmolog Krešimir Kuk. Jutros malo poslije 6,30 sati Zagreb je zatresao još jedan manji potres jačine 1 stupanj po Richteru. 

U jeku pandemije u Varaždinu se pod strogim epidemiološkim mjerama održavaju 50. jubilarne Varaždinske barokne večeri, bez stranih izvođača, a popratni program je i 25. Međunarodna izložba cvijeća, koja se iz atrija Starog grada preselila na ulice i trgove. Veći dio programa predviđen je za održavanje na otvorenome.

 Evo kronologije HRT-a: https://vijesti.hrt.hr/657016/epidemija-covida-19-iz-minute-u-minutu
• Podatke po županijama možete pronaći OVDJE.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 14.992 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 253 preminulo. Ukupno se oporavilo 12.737 osoba, od toga 201 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 9.159 osoba. 

Do danas su ukupno testirane 262.132 osobe, od toga 3.268 u posljednja 24 sata. 

● Gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, znanstvenik Miroslav Radman rekao je da je koronavirus manje smrtonosan nego u ožujku zbog broja mutacija. Na pronalaženje cjepiva gleda skeptično. Opširnije   

Podaci županijskih stožera:

● U Zadarskoj županiji 6 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Hospitalizirano je 20 bolesnika od kojih je 1 na respiratoru.

● Na području Zagrebačke županije zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, te je trenutno aktivno njih 187. Samoizolacija je propisana za još 92 osobe.

● Sedam je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Među novooboljelim osobama od koronavirusa jedan učenik pohađao je nastavu u Osnovnoj školi Rovišće i uslijed toga u samoizolaciji je 1 razred Osnovne škole Rovišće i 4 nastavnika.

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 122 obrađena testa 2 su pozitivna na Covid infekciju i to iz Otoka 1 i Solina 1 osoba. Ukupno 1267 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 50 osoba, od kojih su 4 na respiratoru.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u posljednja 24 sata 6 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 osobe iz Vinkovaca, 1 iz Vukovara, 1 iz Soljana  i 1 s boravištem u drugoj županiji). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 748,  od kojih su  626 osoba izliječene, a ukupno je 16 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 8 osoba hospitalizirano.

● U Sisačko-moslavačkoj, Istarskoj, Požeško-slavonskoj, Koprivničko-križevačkoj i Duborovačko-neretvanskoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. 

Koronavirus u svijetu

● Češki ministar zdravstva Adam Vojtech podnio je ostavku zbog kritika za upravljanje u zdravstvenoj krizi nakon porasta slučajeva koronavirusa u toj zemlji. Opširnije   

● Novi Zeland danas je ukinuo mjere protiv koronavirusa u većini zemlje osim u najvećem gradu Aucklandu, a australska savezna država Victoria bilježi najmanji dnevni broj zaraza u tri mjeseca. Australija ukupno bilježi 27.000 slučajeva koronavirusa, od kojih 75 posto u Victoriji. Umrla je 851 osoba, najviše u Victoriji. Opširnije   

● Tisuće Izraelaca jučer su se ponovo okupile u Jeruzalemu kako bi tražile ostavku premijera Benjamina Netanjahua unatoč karanteni koju je vlada ponovo uvela kako bi se zaustavilo naglo širenje koronavirusa. Izrael se u protekla dva tjedna svrstao među zemlje s najvećim brojem zaraženih koronavirusom po stanovniku u svijetu pa je vlada prošlog petka ponovo uvela karantenu. Prema izračunima agencije AFP, Izrael bilježi ukupno 187.396 registriranih slučajeva zaraze koronavirusom i 1.236 smrtnih slučajeva. Opširnije 

● Koronavirusna bolest dosad je u svijetu odnijela gotovo 960 tisuća života, samo u Sjedinjenim Državama 200 tisuća.

● Belgija je prešla granicu od 100.000 zaraženih, a tomu se približava sve više europskih zemalja.

● Stanje je sve teže u Madridu, u kojem je zabilježena trećina svih slučajeva zaraze u ŠpanjolskojTisuće ogorčenih Španjolaca izašle su na ulice Madrida zbog najave stroge karantene u siromašnim četvrtima. Žele reći NE novom zaključavanju jer 850 tisuća stanovnika najsiromašnijih gradskih naselja, gdje uglavnom žive migranti, od sutra će biti u karanteni.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.