Novooboljelih u Hrvatskoj 258, pet osoba preminulo

Novooboljelih u Hrvatskoj 258, pet osoba preminulo

U posljednja 24 sata zabilježeno je 258 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1512. Među njima je 296 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 25 pacijenata. Preminulo je pet osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 17.659 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 298 preminulo. Ukupno se oporavilo 15.849 osoba, od toga 188 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 9.081 osoba. Do danas je ukupno testirano 326.159 osoba, od toga 4608 u posljednja 24 sata.

Podaci županijskih stožera

• U Gradu Zagrebu zabilježeno je 70 slučajeva novooboljelih osoba. Posljedično tomu za 319 osoba izrečena je mjera samoizolacije. Pozitivan je jedan učenik osnovne škole i dva učenika srednjih škola te je mjera samoizolacije određena za 16 učenika i jednu učiteljicu osnovne te 43 učenika srednjih škola. Zbog pozitivnog nalaza jednog studenta u samoizolaciji je jedan profesor i osam studenata. Opširnije   

• Na području Koprivničko-križevačke županije od koronavirusa su oboljele 23 osobe, među kojima je 17 štićenika ilegalnog objekta za starije osobe Keris iz Legrada. Štićenici će tijekom dana sanitetom biti prevezani u koprivničku Opću bolnicu. Opširnije    

• U Međimurskoj županiji zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a riječ je o kontaktima ranije potvrđenih zaraženih osoba. Trenutačno je 67 aktivnih slučajeva pozitivnih na koronavirus.

• U Karlovačkoj županiji registrirano je sedam novih pacijenata oboljelih od Covida-19. Na snazi su samo redovne preventivne mjere, nema ograničenja okupljanja, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

• U Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj aktivnih slučajeva sada je 29, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze 4 osobe, a na liječenju kod kuće 25 osoba. U kućnoj karanteni u mjeri samoizolacije, kao bliski kontakti zaraženih nalazi se 289 osoba.

• Dvoje novozaraženih bilježi Virovitičko-podravska županija. U samoizolaciji se nalazi 139 osoba. U Općoj bolnici Virovitica trenutno je petero COVID-19 pacijenta. S područja Virovitičko-podravske županije u KBC-u Osijek je troje pacijenata (jedna osoba u respiracijskom centru i dvoje na klinici za infektologiju).

• U Primorsko-goranskoj županiji danas je 20 novozaraženih. Nažalost, preminule su tri osobe, dvoje korisnika doma u Delnicama i još jedna osoba s područja Primorsko-goranska županije. Današnje stanje u domu u Delnicama u brojkama - 13 zaraženih, 15 negativnih, 48 oporavljenih, a sedam je korisnika još u bolnici. Opširnije    

• U Splitsko-dalmatinskoj županiji na Covid-19 pozitivno je 25 osoba. Osamnaest osoba je sa područja Splitsko-dalmatinske županije, a sedam su strani državljani, među kojima su i četiri studenata koji pohađaju studij na engleskome jeziku na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Splitu. U KBC-u Split na bolničkom liječenju je 35 pozitivnih osoba na koronavirus, od kojih su tri osobe na respiratoru.

• S područja Ličko-senjske županije osam je osoba pozitivno na COVID-19.

• U Krapinsko-zagorskoj županiji dvije osobe oboljele su koronavirusa. Pristiglo je i 16 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 154 uzorka.

• Četiri osobe koje imaju prebivalište u Šibensko-kninskoj županiji pozitivne su na koronavirus. Osobe su izložene infekciji i epidemiološki obrađene u mjestu boravka gdje se i liječe; tri u Zagrebačkoj i jedna u Zadarskoj županiji i nisu ostvarile bliske kontakte u našoj županiji.

• Sedam je novih slučajeva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Među novozaraženim osobama jedna je zdravstveni djelatnik, te četiri korisnika manjeg privatnog doma za starije osobe s područja općine Rovišće. Trenutno je 47 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19. U samoizolaciji je 490 osoba.

• U Vukovarsko-srijemskoj županiji 16 je novih pozitivnih osoba na COVID-19, a jedna osoba je preminula. Trenutno je u županiji 11 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji na području županije je 828 osoba.

• U Zagrebačkoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutačno je aktivno 296 slučajeva, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Pet novih slučajeva zabilježeno je u Dugom Selu, tri u Zaprešiću, te po jedan u Samoboru, Svetoj Nedelji, Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu, Brdovcu, Bistri, Križu, Rugvici, Preseki.

• Na području Brodsko-posavske županije zabilježena su tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.

• U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Hospitalizirano je 11 osoba, a u samoizolaciji je 289 osoba.

• U Požeško-slavonskoj županiji testirano je 113 uzoraka, od kojih su tri pozitivna na Covid-19.

• Na području Zadarske županije četiri su novooboljele osobe. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 15 bolesnika oboljelih od COVID-19 od kojih su dvije na COVID JIL-u, oba na respiratoru.

• Na području Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 325 uzoraka, od kojih je 13 pozitivno na koronavirus. U KBC-u Osijek hospitalizirane su 24 osobe zaražene koronavirusom od kojih je troje na respiratoru. U samoizolaciji nalazi se ukupno 509 osoba.

• U Istarskoj županiji ispitano je 180 uzoraka od kojih je jedan bio pozitivan na COVID-19. Trenutačno je 10 osoba koje su pozitivne na COVID-19, a u samoizolaciji je 61 osoba. Kod dva strana državljanina (Republika Francuska, Republika Slovenija) potvrđen je pozitivan nalaz.

• U Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Petrinje, a druga s područja grada Gline. Traje epidemiološka obrada.

Koronavirus u svijetu

• U Poljskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 1.934 slučaja zaraze koronavorusom, a 26 osoba je umrlo. U zemlji s 38 milijuna stanovnika koronavirus je potvrđen kod 100.074 osobe, uz 2.630 smrtnih slučajeva. Opširnije  

 U Bosni i Hercegovini potvrđeno je 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tako mala brojka uobičajena je vikendima kada se provodi i manje testiranja. Prijavljena su i dva smrtna slučaja povezana sa zarazom. Opširnije   

• U Sloveniji je potvrđeno 168 novih zaraza koronavirusom. Hospitalizirano je više od stotinu pacijenata (101), od čega njih 15 na intenzivnoj njezi, ali nije bilo novog smrtnog slučaja. Vlada i epidemiolozi zabrinuti su rastom hospitalizacija, ali i povećanjem postotka pozitivnih nalaza na koronavirus na broj testiranih. Opširnije   

• Sinoć je oko 100.000 ljudi prosvjedovalo na trgovima i raskršćima diljem Izraela, nakon što su na snagu stupila nova zdravstvena ograničenja koja uključuju i ograničenje na prosvjed do najviše 20 ljudi unutar jednog kilometra od njihovih domova. Policija je, kako navodi, u Tel Avivu uhitila 38 ljudi. Opširnije  

• Rusija je potvrdila 10.499 novozaraženih koronavirusom što je najveći dnevni broj infekcija od 15. svibnja kada je pandemija izbila, a vlada uvela mjere ograničenja kretanja. Ruski krizni centar za koronavirus objavio je da je više od 107 osoba umrlo od Covida-19 u zadnja 24 sata. Opširnije    

• Velika Britanija izvijestila je o 12 872 nova slučaja zaraze, što je rekordan broj dnevnih zaraza od početka pandemije, no vlada tvrdi da je to posljedica tehničkih problema zbog kojih su tek sada pribrojeni novozaraženi koji su testirani prije. Opširnije   

• Predsjednik Donald Trump oporavlja se vrlo dobro od zaraze koronavirusom, izvijestio je liječnički tim bolnice Walter Reed. Zadovoljni su njegovim oporavkom te su naglasili da ima blage simptome bolesti. Primio je remdesivir - antivirusni lijek koji skraćuje oporavak i prema tvrdnjama liječnika nije priključen na kisik. Trump nije prenio ovlasti na potpredsjednika Pencea, pa svoje predsjedničke dužnosti nastavlja obavljati iz bolnice.

• Francuska je izvijestila o gotovo 17 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je oko 5 tisuća više nego dan prije.

• I Irska bilježi znatan porast broja zaraženih, nakon što je zabilježeno najviše smrtnih slučajeva od svibnja. Kao u većini europskih zemalja, i ondje se pooštravaju ograničenja, koja uključuju zabranu konzumiranja hrane u restoranima te većine putovanja izvan glavnoga grada Dublina.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/661991/covid-19-najnovije-informacije-9

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.