U posljednjih 24 sata u RH 138 novooboljelih

U posljednjih 24 sata u RH 138 novooboljelih

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 138 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1466. Među njima je 326 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Preminule su dvije osobe.  Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 17797 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 300 preminulo, ukupno se oporavilo 16031 osoba, od toga 182 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 8923 osobe. Do danas su ukupno testirano 328 392 osobe, od toga 2233 u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer civilne zaštite RH u ponedjeljak u 10 sati. 

Prenosimo  kronologiju HRT-a: https://vijesti.hrt.hr/662316/covid-19-najnovije-informacije-10

U Legradu je još 20 osoba iz nelegalnog objekta za skrb o starijim osobama pozitivno na koronavirus. Zaraženi su vlasnik i dvije djelatnice, koji se nalaze u samoizolaciji te 17 korisnika koji su prevezeni na Covid odjel Koprivničke bolnice. Riječ je o ljudima starije životne dobi koji za sada, osim povišene temperature, nemaju druge simptome. 
U KBC-u Zagreb zaraženo je 11 pacijenata, 8 liječnika i 10 medicinskih sestara. U samoizolaciji je 28 liječnika i 50 medicinskih sestara. Ravnatelj Ante Ćorušić smatra da su pacijenti u bolnicu ušli preko objedinjenog bolničkog hitnog prijma te upozorava da negativan test ne znači da netko možda u sebi nema početni stadij infekcije. U velikom bolničkom sustavu kakav je KBC Zagreb, kaže, ovakvu su situaciju očekivali.

➡️ Ćorušić: KBC Zagreb nije žarište koronavirusa

Budući da se približava hladnije vrijeme pa tako i češći boravak u zatvorenom prostoru gdje je veća mogućnost zaraze koronavirusom, Nacionalni stožer civilne zaštite najavljuje uvođenje novih mjera. Razmišlja se i o obvezi nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, poput restorana, kafića i crkvi.  - U svim zatvorenim prostorima će biti obaveza nošenja maski, osim kod kuće, dakle svi javni prostori gdje dolaze ljudi svuda će biti propisano da se nose maske. Još nismo donijeli takvu mjeru, ali o njoj intenzivno razgovaramo,  poručio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. Znanstvenik Igor Štagljar sa svojim timom istražuje novi serološki test koji će iz kapljice krvi pokazati je li netko bio u kontaktu s koronavirusom. Cjepivo očekuje potkraj ove ili početkom sljedeće godine, no upozorava - da se zbog koronavirusa zanemaruju ostale bolesti. 
- Ako ubrzo ne shvatimo da se moramo vratiti natrag istraživanjima karcionoma, kliničkim istraživanjima eksperimentalnih lijekova koji su momentalno svi bustavljeni, ubrzo ćemo nakon ove pandemije biti svjedoci jedne druge, onkološke pandemije, a vrlo vjerojatno i kardiovaskularne pandemije jer nije samo istraživanje raka i tumora obustavljeno u cijelom svijetu, rekao je u emisiji Nedjeljom u 2.

➡️ Znanstvenik Igor Štagljar u Nedjeljom u dva

Koronavirus se i dalje se nezaustavljivo širi diljem svijeta, a sve je više novozaraženih i u Europi pa mnoge zemlje uvode ili razmatraju nove restriktivne mjere. Velika Britanija premašila je 500 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je više od 42 tisuće ljudi, što je najviše u Europi. Ipak, najveće žarište je Madrid - glavni grad Španjolske, koja ima 330 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. U Italiji se u tri dana broj novozaraženih povećao za tisuću. U Rimu i regiji Lazio - maske su obvezne i na otvorenome, a kazna je 400 eura.

https://vijesti.hrt.hr/662316/covid-19-najnovije-informacije-10

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.