U RH 793 novih slučajeva zaraze koronavirusom, sve više virusa u školama, naručeno cjepivo

U RH 793 novih slučajeva zaraze koronavirusom, sve više virusa u školama, naručeno cjepivo

U Hrvatskoj je u posljednih 24 sata zabilježeno 793 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 10 osoba - objavio je u četvrtak Nacionalni stožer Civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3562, a među njima su 439 pacijenta na bolničkom liječenju. Na respiratoru je 26 pacijenata.  

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježene su 22.534 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 344 preminulo. Ukupno se oporavilo 18.628 osoba, od toga 431 u zadnja 24 sata.  U samoizolaciji je trenutno 17.805 osoba.  Do danas je ukupno testirano 379.379 osoba, od toga 6696 u posljednja 24 sata. Dosadašnji dnevni rekord u broju zaraženih zabilježen je jučer, kada je bilo 748 slučaja zaraze. Najviše zaraženih je u Zagrebu čak 211.

Stanje u RH je u porastu  zaraza među učenicima pa je tako do jučer bilo zaraženo oko 350 učenika i 30-ak nastavnika, a u samoizolaciji ih je više od 5000. Porast je broja zaraženih i kod studenata u Zagrebu, te je preporuka za prelazak na online nastavu, a zbog toga i sve više škola ponovno uvodi model online nastave.

-Daleko smo od eksponencijalnog rasta, ali u svakom slučaju ovaj rast zabrinjava, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u HRT-ovu Dnevniku komentirajući porast broja zaraženih koronavirusom. Capak je izrazio optimizam vezano za nabavu cjepiva, navevši da je od AstraZenece naručeno 2,7 milijuna doza.

Opširne podatke o koronavirusu prenosimo s portala HRT: https://vijesti.hrt.hr/666130/koronavirus-najnovije-informacije-29


➡️ Sve o koronavirusu pratite na hrt.hr/koronavirus
➡️ U KB Sveti Duh 10 zaraženih, u samoizolaciji 31 osoba
➡️ Capak: Dogovorili smo isporuku 2,7 milijuna doza cjepiva
➡️ Koronavirusom zaraženo 288 učenika u Hrvatskoj, od toga 76 u Zagrebu 
➡️ Verbalni napad na prof. Markotić i ekipu N1 televizije

 Dnevne oscilacije mogu postojati, ali imamo porast koji je sada zabrinjavajući. U Zagrebu će danas biti više novozaraženih nego jučer, podaci se očekuju uskoro. Porast je pokazatelj da se bolest počela efikasnije širiti. Krenuli smo pomalo u zatvorene prostore, a već imamo ovakav porast, rekao je epidemiolog Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta Vlade jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži PrvogOpširnije

• Pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč upozorio je da je na početku rujna u Zagreb došlo 60.000 studenata. Epidemiološka situacija i profil zaraženih govori da je prosječna dob zaraženih 40-ak godina te da je među njima velik broj mladih. U karanteni na Tomislavcu je 30 studenata, koji su mahom iz drugih zemalja, najviše iz Španjolske, naveo je. Opširnije

• Na sjednici Vlade jučer su iznesene najnovije informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a prihvaćen je i Prijedlog zaključka o Sporazumu o prethodnoj kupnji za proizvodnju, kupnju i opskrbu cjepivom protiv bolesti COVID-19 u EU-u. Premijer Andrej Plenković kazao je kako je situacija zabrinjavajuća i poslao posebnu poruku mladima. Opširnije

Izvješća županijskih stožera:

• U Osječko-baranjskoj županiji kod čak 82 osobe utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus. Testirano je ukupno 429 uzoraka, a pozitivni nalazi utvrđeni su za 36 osoba iz Osijeka, sedam iz Đakova, pet iz Našica, četiri iz Belišća, po tri iz Čepina i Tenje, po dvije iz Donjeg Miholjca, Gata, Ivanovca i Višnjevca, dok po jednu novopozitivnu osobu imaju Antunovac, Batina, Beli Manastir, Bijelo Brdo, Bokšić, Brođanci, Dalj, Grabovac, Josipovac, Potnjani, Stipanovci, Šaptinovci, Šećerana, Široko Polje, Valpovo i Velimirovac.

Novopozitivne osobe su razmještene u čak 25 naselja na području županije.  Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 37 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su četiri na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 87 novih kontakta oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 1.257 osoba.

•  U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 18 osoba je izliječeno. Među zaraženima je šest muških i jedna ženska osoba iz Dubrovnika, od kojih je za tri utvrđena epidemiološka veza, kao i dvije muške osobe iz Župe dubrovačke te jedna muška osoba iz Konavala s utvrđenom epidemiološkom vezom. Pozitivni su pet muških i dvije ženske osobe iz Metkovića, od kojih je za četiri utvrđena epidemiološka veza, kao i jedna muška i jedna ženska osoba iz Kule Norinske s utvrđenom epidemiološkom vezom te jedna ženska osoba iz Ploča, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Među 18 izliječenih osoba 11 je iz Dubrovnika, tri iz Kule Norinske, jedna iz Metkovića, jedna iz Župe dubrovačke i dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 14 osoba. U samoizolaciji se nalazi 499 osoba. Od jučer obrađeno je 160 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 16.506.

• Sisačko-moslavačkoj županiji je 49 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osam osoba s područja grada Petrinje, 16 osoba s područja grada Siska, 11 osoba s područja grada Kutine, 4 osobe s područja grada Novske, 4 osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica, dvije osobe s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina i jednoj osobi s područja općine Lipovljani.

• Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 9 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Sedam novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, a po jedna novooboljela osoba s područja je općine Severin i Nova Rača. Dvije novozaražene osobe učenici su dviju bjelovarskih srednjih škola, a sukladno epidemiološkim mjerama njihovi razredi stavljeni su u samoizolaciju. Trenutno je 76 osoba pozitivnih na COVID-19, a u samoizolaciji je 455 osoba.

• Brodsko-posavskoj županiji 7 je novozaraženih koronavirusom. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu je grad Slavonski Brod (4) te po jedna zaražena osoba sa područja općina Klakar, Donji Andrijevci i Vrpolje. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 704, dok je broj aktivnih slučajeva 47. Hospitalizirano je 7 osoba (2 osobe više nego prethodni dan) od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 352 osobe (49 osoba manje nego prethodni dan), izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

● Vukovarsko-srijemskoj županiji, po podacima županijskog Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata 34 osobe su novozaražene koronavirusom. Od ukupnog broja pozitivnih, iz sustava zdravstva pozitivna su četiri liječnika i 11 medicinskih sestara/tehničara, a iz sustava školstva šest nastavnika i 17 učenika. U samoizolaciji su iz sustava zdravstva četiri su liječnika i 24 medicinske sestre/tehničara, a iz sustava školstva 14 nastavnika i 235 učenika.
Od početka epidemije, u županiji je obolilo 1136 osoba, od kojih je 978 osoba izliječeno, a 19 je preminulih osoba. Hospitalizirane su 22 osobe dok je u samoizolaciji 971 osoba.

● Primorsko-goranskoj županiji danas je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 13 osoba je ozdravilo. Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata obrađeno je ukupno 406 uzoraka. Na današnji dan u Županiji je 108 aktivnih, korona pozitivnih slučajeva, a 478 osoba nalazi se u samoizolaciji.

● U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je 56 novih slučajeva zaraze. Od ukupnog broja oboljelih njih 11 su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe. Epidemiološka obrada je u tijeku. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 574 osoba. Na bolničkom liječenju se nalazi 19 osoba od čega je jedna na respiratoru, jedna osoba je otpuštena na kućno liječenje, a jedna starija ženska osoba je umrla.

● Na području Zadarske županije 8 je novozaraženih osoba koronavirusom. Riječ je o 5 muških i 4 ženske osobe, starije i srednje životne dobi. Novooboljele osobe su sa područja Grada Zadra (2), Nina(1), Kali(2), Poličnika(1) i Sukošana (2). Tijeko jučerašnjeg dana testirano je 178 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 301 osoba, a istekao je za njih 7855.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 12 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na moru na liječenju je 5 bolesnika oboljelih od COVID-a 19, izvijestio je županijski stožer.

• U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 211 novozaraženih, potvrdio je jutros za HRT ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba Zvonimir Šostar. Opširnije

• Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem je testiranju obrađeno je 112 uzoraka, od kojih je 20 pozitivnih na koronavirus. Trenutno je aktivan 81 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 75 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 6 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 321 osoba, a ukupno je testirano 10525 osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

• U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 194 uzorka briseva i zaraza je potvrđena kod 7 osoba s područja županije. Kod svih 7 osoba radi se o epidemiološki uvezenim slučajevima, osobe su iz mjera samoizolacije, bliski kontakt s poznatom pozitivnom osobom ili boravak na području (Republika Italija, Republika Francuska, Crna Gora, Grad Zagreb i Rijeka). Trenutno je 20 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 148 osoba.

• Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno je 11 novih slučaja bolesti COVID-19. Riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi z opće populacije s koprivničkog (6), križevačkog (3) i đurđevačkog (2) područja. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutačno je aktivno 58 slučajeva, četiri osobe oporavile su se od bolesti COVID-19, a na bolničkom je liječenju ukupno 27 osoba. Ukupno je zabilježeno 297 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji je trenutačno 141 osoba.

Pandemija koronavirusa u svijetu

● Glavni američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci rekao je da američki predsjednik Donald Trump više nije sposoban prenositi novi koronavirus i da u četvrtak može nastupiti u gradskoj vijećnici bez rizika za druge. Opširnije

● Povećan broj novo zaraženih osoba koronavirusom u Sarajevskoj županiji rezultirao je novim odlukama županijskoga Kriznog stožera. Opširnije

 Češka i Njemačka zabilježile su u posljednja 24 sata rekordne dnevne poraste broja novozaraženih covidom-19 od početka pandemije. Opširnije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.