U Hrvatskoj 890 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, osam osoba preminulo

U Hrvatskoj 890 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, osam osoba preminulo

 U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata  890 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, osam je osoba preminulo.  Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 5519. Među njima su 574 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 32 pacijenta.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 26.863 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 382 preminule. Ukupno su se oporavile 20.962 osobe, od toga 433 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 22.372 osobe. Do danas je ukupno testirano 406.519 osoba, od toga 5.883 u posljednja 24 sata priopćeno je iz Nacionalnog stožera CZ.

 Prenosimo kronologiju HRT-a: https://vijesti.hrt.hr/667899/covid-19-iz-minute-u-minutu-2https://vijesti.hrt.hr/667899/covid-19-iz-minute-u-minutu-2


➡️ Epidemija izazvana koronavirusom - crna tjedna bilanca
➡️ Kolarić: Uz ovakvo ponašanje mogli bismo izgubiti kontrolu
➡️ Lauc: Zagrepčani, blizu smo vrhunca epidemije, ostanite doma     
➡️ Epidemiološka slika u Europi ubrzano se pogoršava   

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 26.863 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 382 preminule. Ukupno su se oporavile 20.962 osobe, od toga 433 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 22.372 osobe. Do danas je ukupno testirano 406.519 osoba, od toga 5.883 u posljednja 24 sata.

● Stožer Istarske županije, koja nakon duljeg vremena s manjim brojem zaraženih koronavirusom danas bilježi 20 novozaraženih, izdao je preporuku u kojoj poziva građane da ne putuju ako ne moraju iz poslovnih ili drugih vitalnih razloga. Pozivaju građane da se kod povratka u mjesto stanovanja, u slučaju sumnje ili simptoma koji ukazuju na mogućnost zaraze covidom-19, obavezno odmah jave zdravstvenoj službi. Pozivaju se i da izbjegavaju javni prijevoz. Opširnije

● Tijekom proteklih dana tijekom nadzora javnih okupljanja, svadbenih svečanosti, sportskih događanja i rada ugostiteljskih objekata, utvrđene su nepravilnosti nepoštivanja Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Zadarske županije na dvije svadbene svečanosti na kojima se okupilo i do 200 ljudi. Opširnije

● U Zagrebu je 293 novozaraženih osoba, potvrdio je za portal hrt.hr Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Testirano je oko 1.400 osoba. Pred Zavodom danas kilometarski red za testiranje na Covid-19. Opširnije

• O brojevima oboljelih odlučujemo sami, o ponašanju građana ovisi hoćemo li doći do velikih brojeva i ugroziti zdravstveni sustav. Krajnje je vrijeme da se situacija shvati ozbiljno, rekao je ministar Beroš.Vrši se preraspodjela i edukacija zdravstvenih djelatnika te je ministar rekao da je mogući budući problem u ovoj situaciji dovoljan broj kadrova odnosno zdravstvenih radnik, a ne smještaj u bolnicama, kazao je u emisiji "Izaberi zdravlje" ministar zdravstva Vili BerošOpširnije

● Nakon jučerašnjega neuspješnog sastanka s ministrima zdravstva i financija, Vilijem Berošem i Zdravkom Marićem, veledrogerije od danas prekidaju ili znatno smanjuju isporuke lijekova za 3/4 bolnica. Budući da one više ne mogu plaćati svojim dobavljačima, preostale zalihe iz veledrogerija usmjerit će se kupcima koji plaćaju. Opširnije

Izvješća županijskih stožera

• 
U Splitsko-dalmatinskoj županiji, od ukupno 916 obrađenih testova danas je 160 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju. Na bolničkom liječenju nalazi se 35 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru. Opširnije

• Na području Šibensko-kninske županije 14 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; 9 ih je iz Šibenika, 2 su iz Skradina, po jedna iz Knina i Vodica, te jedna osoba koja trenutno boravi na području naše županije, a prebivalište joj je drugdje. Od ukupnog broja oboljelih, 9 osoba povezano je s Cvjetnim domom u Šibeniku; riječ je o osam štićenika i jednoj djelatnici Doma. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 220 osoba.

 U Osječko-baranjskoj županiji obrađeno je ukupno 400 uzoraka, od kojih je drugi dan za redom 36 osoba s područja Osječko-baranjske županije pozitivno. 20 pozitivnih nalaza bilo je za osobe s područja Osijeka, 3 s područja Valpova, po 2 s našičkog, đakovačkog i miholjačkog područja te Belišća i Čepina. Općine Erdut, Petlovac i Antunovac tijekom 24 sata bilježe po jedan pozitivan nalaz mještana.

Na liječenju u KBC-u Osijek i dalje se nalazi 55 pacijenata od kojih je šest na respiratoru. Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 244 nova kontakta.Tijekom posljednja 24 sata tri su djelatnika škola i šest učenika pozitivni na koronavirus, a u samoizolaciju je stavljeno 17 djelatnika i 71 učenik. Nema novih škola u kojima se pojavio COVID-19, nego je uglavnom riječ o kontaktima ranije oboljelih.

• U Primorsko-goranskoj županiji u zadnja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 66 osoba, a testirano ih je 640, izvijestili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite. Ozdravile su 24 osobe, pa je u toj županji aktivno 195 slučajeva Covida-19. Iz riječke bolnice se doznaje da se u toj bolnici sada liječi 16 pozitivnih bolesnika. Na Klinici za infektivne bolesti sa srednje teškim simptomima je 12 bolesnika, a u respiracijskom centru su četiri bolesnika, od kojih je jedna osoba na respiratoru.

• Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 26 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (22), općina Gornja Vrba (2) te po jedna zaražena osoba sa područja općina Stara Gradiška i Donji Andrijevci. Broj aktivnih slučajeva je 85. Hospitalizirano je ukupno 12 osoba od čega 10 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te 2 osobe u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. U samoizolaciji na području Brodsko-posavske županije nalaze se 523 osobe (68 osoba više nego prethodni dan).

• Na području Zadarske županije  je 6  novooboljelih osoba od koronavirusa, tri ženske i tri muške osobe sa područja Grada Zadra(4) i Benkovca(2). Novooboljele osobe mlađe su i srednje životne dobi i kontakti su s dosad oboljelim osobama. Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 211 uzorak, a pod aktivnim nadzorom je 361 osoba.

U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 13 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru hospitalizirano je 4 bolesnika oboljelih od koronavirusa. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske  evidentirali su tri kršenja mjere samoizolacije.

• U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 24 su nova slučaja zaraze koronavirusom, 206 uzoraka je testirano, a 11 osoba izliječeno. Zaraženo je 5 muških i 7 ženskih osoba iz Dubrovnika, od kojih njih 7 ima utvrđenu epidemiološku vezu. Pozitivno je i 5 muških te 3 ženske osobe iz Metkovića, od kojih je za 4 utvrđena epidemiološka veza. Zaraženi su i jedna muška i jedna ženska osoba s Mljeta, od kojih je za jednu osobu utvrđena epidemiološka veza, kao i jedna muška osoba iz Korčule s utvrđenom epidemiološkom vezom te jedna muška osoba iz Vela Luke. U dubrovačkoj bolnici liječi se 9 osoba. U samoizolaciji se nalaze 504 osobe. Od jučer obrađeno je 206 uzoraka.

• Novi 51 slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u zadnja 24 sata u Zagrebačkoj županiji, a zbog zaraze jednog učenika u samoizolaciji je jedan razred srednje škole u Velikoj Gorici. Među novozaraženima 17 su kontakti ranije oboljelih, jedan je slučaj povezan s bolničkom ustanovom, tri su slučaja uvezena iz Italije, Francuske i Slovenije. Nejasnu epidemiološku anamnezu ima 15 oboljelih, dok se podaci za još 15 osoba obrađuju, navodi u priopćenju Zagrebačka županije.

Učenicima jednog razreda srednje škole u Velikoj Gorici propisana je mjera samoizolacije nakon što je jednom učeniku potvrđena zaraza koronavirusom.

• U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 12 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. 10 novooboljelih osoba s područja je grada Bjelovara, a po 1 novozaražena osoba s područja je grada Garešnice i općine Rovišće. Dvije novozaražene osobe zdravstveni su djelatnici. Na županije preminule su tri osobe s koronavirusom. Do sada je u našoj županiji 11 smrtnih slučajeva vezanih uz COVID-19. Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 98 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

 U Vukovarsko-srijemskoj županiji 16 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (6 osoba iz Vinkovaca, 3 iz Novih Jankovaca, 1 iz Starih Mikanovaca, 1 iz Bapske, 1 iz Ćelija, 1 iz Ivankova, 1 iz Gunje, 1 iz Đeletovaca i 1 iz Vrbanje). Preminulih osoba nema. Trenutno su hospitalizirane 22 osobe, a u samoizolaciji je 1115 osoba. 

Na COVID-19 je pozitivno 14 radnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 22 radnika (6 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara i 4 nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 3 nastavnika i 14 učenika. U samoizolaciji se nalazi 30 nastavnika i 300 učenika.

 U Sisačko-moslavačkoj županiji, 27 je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o šest osoba s područja grada Siska, šest osoba s područja grada Petrinje, šest osoba s područja grada Popovače, pet osoba s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina. Jednoj osobi s područja općine Lipovljani, jednoj osobi s područja općine Sunja te jednoj osobi s područja općine Dvor.

• U Istarskoj županiji potvrđeno je 20 novih slučajeva zaraze. Testirano je 327 osoba. Kod 11 osoba radi se o uvezenim slučajevima - Rijeka (7), Zagreb, Osijek, srednja Dalmacija, Republika Srbija. U najvećem broju radi se o studentima koji su se vratili sa školovanja. Kod 6 osoba radi se bliskim kontaktima pozitivnih osoba. Jedna od osoba je zdravstvena djelatnica (liječnica obiteljske medicine u Buzetu). Trenutno je u tijeku epidemiološka obrada, provođenje protuepidemijskih mjera, dekontaminacija prostora i u mjerama samoizolacije je za sada 30 osoba, priopćio je tamošnji stožer.

• U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno je 6 novih slučajeva zaraze i to dva na području Koprivnice, dva u Križevcima i dva u Đurđevcu. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutačno je aktivno 70 slučajeva oboljenja, četiri su se osobe oporavile od bolesti COVID-19,  a na bolničkom liječenju je ukupno 28 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 328 slučajeva bolesti COVID-19,  a u samoizolaciji se trenutačno nalazi 160 osoba.

Pandemija koronavirusne bolesti u svijetu

● Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je u ponedjeljak granicu od 40 milijuna ljudi, piše Reuters na temelju svojih evidencija, a s dolaskom hladnih dana na sjevernu Zemljinu polutku pandemija se sve brže širi. Opširnije   

• Stanovnici okruga Berchtesgadener Land u Bavarskoj od danas neće moći napustiti svoje domove bez opravdanog razloga na dva tjedna. Takva odluka uslijedila je nakon porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom u tom okrugu te stopa zaraženih tijekom sedam dana iznosi 272,8 na 100.000 stanovnika. Opširnije

• Irski premijer Micheal Martin potvrdio je povratak te zemlje u najvišu razinu restrikcija u borbi protiv koronavirusa, koje će trajati šest tjedana. Razina ograničenja vezanih uz Covid-19 podiže se sa sadašnje 2 na najvišu razinu (5), potvrdio je Martin. Opširnije

● Europa je sve zabrinutija zbog velikog rasta zaraza. Sve više zemalja uvodi sve strože mjere pa je tako, primjerice, u susjednoj Sloveniji od večeras na snazi policijski sat, a proglašeno je i stanje epidemije, na 30 dana.

● Čelnici Svjetske zdravstvene organizacije pak poručuju da se, radi prekida prijenosa zaraze, mora ojačati stavljanje kontakata u izolaciju, svjesni su da su ljudi umorni, ali je virus pokazao kako je potrebno samo malo opuštanja da ponovno ojača.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.