U Varaždinskoj županiji svaki drugi testirani uzorak iz COVID-ambulante pozitivan

U Varaždinskoj županiji svaki drugi testirani uzorak iz COVID-ambulante pozitivan

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 110 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je, uključujući preventivna bolnička testiranja i testove na osobni zahtjev, ukupno 467 uzoraka. Od 176 uzoraka uzetih putem COVID-ambulante i ZZJZ-a, odnosno od simptomatskih pacijenata, njih 88, odnosno svaki drugi bio je pozitivan. 7 novih osoba je hospitalizirano.Što se tiče izvora zaraze, u 60 slučaja se radi o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 50 slučajeva je izvor zaraze nepoznat.

U tjedan dana u Varaždinskoj županiji evidentirano je ukupno 451 novih slučajeva. Za njih 226 izvor zaraze nije poznat.- Vjerojatnost da prilikom izlaska u grad naiđete na osobu koja je zaražena je svakim danom sve veća. Moguće je da je asimptomatska, da ima slabe simptome ili da će tek razviti simptome, ali je već sada jako infektivna. To što vidimo osobu, koja danas nema nikakve simptome, ne znači da ih za par dana neće dobiti ili da ne može proširiti virus i upravo zbog toga je sada posebno važno izbjegavati bliske kontakte. – poručuju iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 482, na bolničkom liječenju u Općoj bolnici nalazi se 39 osoba s težom kliničkom slikom, 37 na kisiku i 2 na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 443 osoba.Zabilježeno je više postupanja unutar bolničkog sustava zbog 4 nova pozitivna djelatnika. Pozitivno je ukupno 34 djelatnika Opće bolnice Varaždin, a za njih više od 50 je već sada određena mjera samoizolacije s time da je epidemiološka obradu još u tijeku. 

Postupanje je bilo i u jednom domu za starije i nemoćne s 30-ak korisnika zbog jednog pozitivnog djelatnika. Epidemiološka obrada je i ovdje još u tijeku, te su uzeti brisevi svih djelatnika i korisnika i određena izolacija izloženih djelatnika i korisnika.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.