Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za subotu, 24. listopada

Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za subotu, 24. listopada

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo MŽ danas je 112 novopozitivnih u Međimurskoj županiji.  Testirane su 284 osobe, 111 nalaza je pozitivno te je pozitivan i 1 nalaz osobe testirane izvan RH s prebivalištem i boravištem u Međimurskoj županiji (dnevni migrant). Ozdravile su 32 osobe. Većina pozitivnih osoba na virus COVID-19 su kontakti s ranije potvrđenim slučajem (bliski kontakti iz obitelji te kontakti unutar radnih okolina). U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 1366 osoba. Do sada je ukupno uzeto  11 417 uzorka.

Zbog izuzetno velikog broja testiranja koji posljednjih dana premašuje 250 testiranja dnevno, u ispomoć epidemiološkoj službi poslano je nekoliko liječnika koji rade pod mentorstvom kako bi bržim obuhvatom kontakata pozitivnih osoba spriječili daljnje širenje virusa.

U Županijskoj bolnici Čakovec jutros su otpuštena dva pacijenta, nitko nije zaprimljen pa je, u ovom trenutku, hospitalizirano 25 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od kojih je još uvijek jedna osoba na respiratoru. Iz samoizolacije je izašlo 13 zdravstvenih i nezdravstvenih radnika koji su se vratili u sustav. Županijska bolnica Čakovec podsjeća sve građane kojima je potreban dolazak u bolnicu kako je u funkciji novi trijažni prostor koji se nalazi u suterenu, s lijeve strane od glavnog ulaza, preko puta nove zgrade Doma zdravlja.

U sustavu obrazovanja svakodnevno se prati broj učenika i zaposlenika škola koji su pozitivni na virus COVID-19 ili su u samoizolaciji. U ovom trenutku, stanje u srednjim školama je sljedeće: u Srednjoj školi Čakovec u samoizolaciji je 19,2% učenika, u Gimnaziji 15,09%, Ekonomskoj i trgovačkoj školi 13,74%, Graditeljskoj školi 7,17%, Gospodarskoj školi 6,79%, Tehničkoj školi 2%, te Srednjoj školi Prelog 0,98%. U osnovnim školama većina učenika je u samoizolaciji u Osnovnoj Školi Tomaša Goričanca u Maloj Subotici, zbog čega je tamošnji općinski Stožer civilne zaštite uputio zahtjev da škola prijeđe na model C održavanja nastave. Obzirom na ukupni broj učenika i zaposlenika u sustavu obrazovanja, nema poremećaja u praćenju nastavnog plana i programa, a obrazovne ustanove ocijenjene su kao sigurna mjesta.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o zabrani posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima (teško bolesni korisnici), kada odluku o tome donosi ravnatelj te ustanove. Preporučuje se organizatorima utakmica grupnih sportova (nogomet, košarka, rukomet i drugi) te organizatorima drugih okupljanja s više od 20 osoba da se NE održavaju. Stožer civilne zaštite Međimurske županije apelira na stožere međimurskih općina i gradova da pojačano kontroliraju mjesta javnih okupljanja, a sportske klubove i udruge molimo da do 7. studenog odgode sve sportske manifestacije.  

Dom zdravlja Čakovec uspostavio je call centar na broju 372-372, koji je dostupan od ponedjeljka do petka u vremenu od 7 do 15 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz novonastalu situaciju. Također, građani mogu nazvati Upravni odjel Međimurske županije na telefone 374-064 ili 374-035 za sva ostala pitanja.

Domovi za starije i nemoćne osobe organiziraju rad u grupama i vrše pojačana testiranja korisnika, a osobito djelatnika domova. Podsjećamo kako je važno spriječiti ulazak virusa u domove. Stožer  apelira na mlađe osobe, jer one uglavnom imaju blaži oblik bolesti ili su asimptomatske, da se ponašaju u skladu s preporukama jer mnogi od njih žive sa starijim i ranjivim osobama koje su najugroženije, što ima za posljedicu širenje infekcije. Apelira se na mlade da se ne grupiraju u izlascima.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva na dosljedno pridržavanje mjera, nošenje maski i održavanje fizičke distance. Unatoč trenutno nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, poštivanjem spomenutih mjera i vlastitom odgovornošću možemo smanjiti broj pozitivnih osoba na virus COVID 19 u narednim danima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.