Najmlađa žrtva koronavirusa

Najmlađa žrtva koronavirusa

Sedamnaestogodišnja djevojka koja je jučer preminula u KBC-u Split, primljena je zbog zastoja srca i disanja i nakon uspješno provedene reanimacije smještena je na intenzivno liječenje Klinike za dječje bolesti. Imala je pridružene dječje bolesti, a ustanovili smo da je bila Covid pozitivna, rekao je prof. dr. Veselin Škrabić, predstojnik Klinike za dječje bolesti u izjavi za medije.

Reanimacija je bila uspješno provedena, ali unatoč liječenju došlo je do smrtnog ishoda jučer u 14.45 sati, dodala je dr. Branka Polić, pročelnica zavoda za intenzivnu pedijatriju.

Djevojka je u petak do podne bila u školi. Temperaturu je dobila taj dan poslijepodne, a simptome Covida u subotu poslijepodne.

- Djevojka je imala svoje kronične bolesti, ali isto tako ne možemo zanemariti činjenicu da je bila Covid pozitivna. Vjerojatno je do smrtnog ishoda došlo zbog kroničnih bolesti uz Covid, dodaje.

Djevojka je imala astmu. Što se tiče obdukcije zadnju riječ će, kaže, dati struka. 

- Reanimacija je provedena još u vozilu hitne pomoći, čak je jedna medicinska sestra koja se zatekla tu počela reanimaciju. Do dolaska u hitni prijam sve životne funkcije su vraćene i to u nekoliko navrata, rekla je Polić.

I bez Covida nedostaje zdravstvenog osoblja u cijeloj Hrvatskoj. Ali služba je, kaže Polić, pokrivena i funkcionirat će u najvećoj mogućoj mjeri.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 172 obrađena testa danas su 43 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 26 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2077 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 65 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 6 osoba nalazi na respiratoru.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/670338/u-splitu-preminula-17-godisnjakinja-pozitivna-na-koronavirus

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.