Beroš: Dolazak pacijenta u Arenu ovisit će o dinamici punjenja bolničkih kapaciteta

Beroš: Dolazak pacijenta u Arenu ovisit će o dinamici punjenja bolničkih kapaciteta

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak kako će dolazak prvih pacijenta u zagrebačku Arenu, u kojoj se postavlja 400-tinjak kreveta za lakše i srednje teške pacijente s covidom, ovisiti o dinamici punjenja bolničkih kapaciteta. "U KB Dubrava imamo još znatan broj ležećih kreveta koji se mogu osigurati te ekspedicijski kamp Hrvatske vojske a tek onda na red dolaze sekundarni centri, Arena i drugi", rekao je Beroš nakon sastanka s predstavnicima veledrogerija. Ističe, međutim, kako izazov neće biti smještajni kapaciteti i sami kreveti, već nedostatak zdravstvenog osoblja, liječnika i medicinskih sestara, ovisno o opsegu ulaska virusa u zdravstveni sustav i broj liječnika koji će biti ubuduće biti zaražen ili u samoizolaciji. "To će se nastojati osigurati preraspodjelom zdravstvenih kadra te angažmanom umirovljenih liječnika, ali ne za rad s covid pozitivnim pacijentima", rekao je.

Zdravstvena inspekcija će ispitati sve okolnosti

Preko 1000 njegovatelja i njegovateljica je u ovom trenutku na zavodu za zapošljavanje i moguće je računati i na njih, a isto tako i na liječnike koji rade pod nadzorom, studente završih godina medicine te medicinske sestre na završnim godinama svog studija, poručio je. 
Vezano uz slanje zdravstvene inspekcije  KB Dubrava Beroš je rekao kako ga je koordinator liječenja bolesnika s koronavirusom u toj bolnici izvijestio da se vodi briga o prehrani bolesnika, ali da je zbog prijema više od 40 bolesnika bilo moguće da netko od bolesnika nije dobio na vrijeme obrok. Beroš je rekao kako to smatra nedopustivim te je zato sam uputio zdravstvenu inspekciju koja će ispitati sve okolnosti.  Dodao je i kako nema informaciju da je došlo do nestašice lijekova u bolnici. 
Komentirajući smrt 17-godišnje djevojke u Splitu, Beroš je rekao kako je ona, uz covid, imala određene kardijalne i respiratorne probleme koji su pridonijeli smrtnom ishodu. 
"Kada sagledavamo smrtnost od koronavirusa onda sagledavamo sve te elemente. Postoje jasne definicije Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za prevenciju i praćenje bolesti koji se slučajevi pripisuju smrti od Covida-19. Ne znam detalje, ali vjerujem da je struka rekla sve i da su se u Splitu ponašali sukladno procedurama kad je u  pitanju utvrđivanje smrti", rekao je Beroš.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.