Ministar Beroš: Iako je virus ušao u bolnički sustavu sve je pod kontrolom

Ministar Beroš: Iako je virus ušao u bolnički sustavu sve je pod kontrolom

Svaki život našeg sugrađana koji je izgubljen zbog infekcije Covid-19 jedan je život previše, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu u HRT-ovom Dnevniku."Moramo učiniti sve da te brojeve smanjimo. Hoće li to biti moguće ovisi o nama, rekao je Beroš. Beroš je rekao da malim gestama čuvamo bližnje te da nije hrabrost protiviti se mjerama, već žrtvovati komoditet i nositi masku.  

Potvrđeni su novi proboji u bolničke odjele, pa i KB Dubrava."Svjedoci smo da svakodnevno imamo proboj virusa u bolnički sustav, međutim, na sreću, ipak se to događa kontrolirano", rekao je Beroš. Dodao je da će u zdravstvenom sustavu učiniti sve da se prilagode izazovima."Ovo je najveći ispit solidarnosti hrvatskih građana od devedesetih i tu bitku moramo dobiti, poručio je."Ovako zajedno, homogenizirani, sigurno ćemo dobiti ovu bitku", dodao je.
 
Beroš je komentirao i svoju izjavu kako prima mnoge dojave o tome da liječnici obiteljske medicine ne kontaktiraju svoje pozitivne pacijente ni njihove kontakte, što je izazvalo reakciju koHOM-a.
"Ja nikoga nisam prozvao da ne radi svoj posao. Međutim, kao što sam i jučer rekao, potrebno je dodatno angažirati se, dodatno dati svoj maksimum. Jer ja kao ministar bio bih loš ministar kada bih se oglušio na apele epidemiološke struke, jer su tražili u datom trenutku pomoć primaraca upravo u praćenju kontakata", rekao je. 
"Danas sam čuo da se slom bolničkog sustava prenosi na njih. To jednostavno nije istina. Daleko smo od sloma bolničkog sustava. Bolnički liječnici, kao i primarci, rade sjajan posao, ali svi moramo dati malo više energije, snage, da zaustavimo širenje ove epidemije", rekao je Beroš.
 
Hrvatska vojska odlučila Jje podržati nastojanja Vinogradske bolnice u opremanju Arena centra.Mjere, rekao je ministar, moraju biti balansirane da se očuvaju i tijekovi gospodarstva.  
"Ako uđemo ponovno u lockdown, Hrvatska je, nažalost, takve strukture gospodarstva da bi to bilo jako loše", rekao je Beroš, a na pitanje znači li to da lockdown nije isključen odgovorio je da ništa nije isključeno, ali da mnoge zemlje u susjedstvu uvode daleko strože mjere te da nemaju većih postignuća u sprečavanju širenja infekcije.
 
Izvor: HTV /Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.