Epidemija SARS-CoV-2: U Hrvatskoj danas 2772 nova slučaja zaraze

ilustracija

Epidemija SARS-CoV-2 - Broj novozaraženih slučajeva povećava se iz dana u dan pa je tako u posljednja 24 sata u RH zabilježena brojka od 2772 novozaraženih virusom SARS-CoV-2. U Hrvatskoj je time danas ukupno 15.106 slučajeva zaraze, a među njima je 1027 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 74 pacijenta. Preminulo je 20 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 46.547 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 531 preminula, ukupno se oporavilo 30.910 osoba od toga 1.677 u posljednja 24 sata. 
U samoizolaciji je trenutno 29.098 osoba. Do danas su ukupno testirane 485.281 osoba, od toga 9.287 u posljednja 24 sata.


➡️ Otvoreno: Može li Hrvatska financijski preživjeti još jedno zaključavanje gospodarstva?   
➡️ Novi predsjednik UV KB-a Dubrava: Zadatak nije skidati glave    
➡️ Plenković: Ulazimo u najtežu fazu borbe s epidemijom, treba se pridržavati mjera   


● Znanstvenik Ivan Đikić rekao je da nismo izgubili kontrolu, ali da ne kontroliramo virus.- Početkom rujna nismo na vrijeme reagirali. Vjerujem da se širenje virusa moglo spriječiti da smo ranije reagirali, bili oprezniji i radili na edukaciji građana.
Rekao je kako je u redu da su se građani opustili, ali da se vlade nisu smjele opustiti već su trebale nastaviti raditi na pripremama za jesen.   Opširnije   

● Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine s Oxforda rekao je da se cjepivo u fazama 1 i 2 pokazalo da nije štetno za zdravlje ljudi, te da stvara imuni odgovor. U fazi 3, testiranje je prošireno na 30 tisuća.

Dodao je i kako cijepljenje u početku neće biti globalno, već samo za najugroženije skupine i zdravstvene djelatnike koji su direktno u dodiru s oboljelima, te da će za njih cjepivo biti dostavljeno do Božića. Opširnije     

● Epidemiolog Branko Kolarić gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska rekao je da imamo 10 puta više zaraženih nego prije nekoliko tjedana, te da bi nas taj podatak trebao alarmirati. Istaknuo je i kako očekuje da ćemo do kraja godine imati jedno ili dva registrirana cjepiva, te da bi se moglo krenuti sa cijepljenjem u ožujku/travnju sljedeće godine.  
Dodao je i kako je najrizičniji bliski fizički kontakt te da kad bi se barem mjesec dana toga pridržavali da bi se zaraza smanjila. 

● U KB-u Dubrava, glavnoj Covid bolnici u zemlji, koja je dosegnula 90 posto svojih kapaciteta, završena je zdravstvena inspekcija o uvjetima liječenja zaraženih. Utvrdili su propuste u radu Covid odjela pa je Vlada smijenila Upravno vijeće bolnice. Na potezu je novoimenovano Upravno vijeće.

● Dok se bolnički sustav ubrzano prilagođava rastu broja zaraženih, obrazovni sustav za sada je stabilan, a broj zaražene djece relativno malen. Rekao je to ministar obrazovanja Radovan Fuchs uz poruku - da su zatvaranje škola i online nastava, posljednja opcija Vlade. Opširnije   

Podaci po županijama

● 
U Zagrebu je u posljednja 24 sata evidentirano 853 novooboljelih osoba.

 U Karlovačkoj županiji zabilježeno je 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije osobe su preminule. Hospitalizirano je 45 osoba. U samoizolaciji se nalazi 16 osoba.

● U Zagrebačkoj županiji je 246 novooboljelih osoba. Novozaraženih je najviše u Velikoj Gorici (38), Rugvici (35), Samoboru (30) i Zaprešiću (26) te Jastrebarskom (21). Samoizolacija je propisana učenicima 10 razreda osnovnih škola i 2 razreda srednje škole.

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 31 osoba, od kojih su četiri na respiratoru, odnosno neinvazivnoj ventilaciji.
U samoizolaciji se nalaze 1103 osobe.

 U Primorsko-goranskoj županiji utvrđeno je 135 novih slučajeva koronavirusa. U županiji je trenutno aktivan 981 slučaj bolesti Covid-19.

 Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 127 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminula je jedna osoba. U jednom privatnom domu za starije i nemoćne osobe na području Brodsko-posavske županije pozitivna su 22 korisnika te 9 zaposlenika. Dio korisnika čija je klinička slika to zahtijevala je hospitaliziran u slavonskobrodskoj bolnici. Hospitalizirano je ukupno 36 osoba, a jedna je osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije je 939 osoba.

 U Istarskoj županiji ispitano je 286 uzoraka od kojih je 38 pozitivno na koronavirus. Kod 11 osoba radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (4), Zagreb (3), Republika Slovenija (4)). Za 20 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije, ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U mjerama samoizolacije nalazi se 718 osoba.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 76 je novih pozitivnih osoba na COVID-19, a jedna osoba je preminula. Hospitalizirano je 26 osoba, a u samoizolaciji nalaze se 892 osobe.

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom. Trideset je s područja je grada Bjelovara, 4 novooboljele osobe s područja su općine Rovišće, dvije novozaražene osobe s područja su grada Čazme, a po jedna novooboljela osoba s područja je gradova Daruvar i Grubišno Polje te općina Veliko Trojstvo, Nova Rača i Berek. U samoizolaciji su 503 osobe.

● Sisačko-moslavačkoj županiji 63 osobe su pozitivne ne koronavirus. Riječ je o 27 osoba s područja grada Siska, 25 osoba s područja grada Petrinje, tri osobe s područja grada Gline, tri osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja općine Martinska Ves, jednoj osobi s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Lipovljani i jednoj osobi s područja općine Dvor.

● Požeško-slavonskoj županiji 7 je novooboljelih osoba. Trenutno je aktivno 146 slučaja, 130 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 458 osoba.

Koronavirus u svijetu

● U Sloveniji 
rigorozne mjere zaustavljanja društvenog života ostaju na snazi i idući tjedan, odlučila je na noćnoj sjednici vlada Janeza Janše jer epidemiolozi ocjenjuju da drugi val epidemije Covida-19 još nije dosegnuo vrhunac. Opširnije  

● Njemačka je u protekla 24 sata zabilježila 18.681 slučaj zaraze koronavirusom, objavio je u petak Institut Robert Koch. Opširnije   

● Prva pošiljka cjepiva protiv koronavirusa doći će u Mađarsku krajem prosinca ili početkom siječnja, najavio je mađarski premijer Viktor Orban. Opširnije   

● Sjedinjene Države srušile su novi jednodnevni rekord po broju novozaraženih koronavirusom, sa zabilježenih više od 91 tisuću novih slučajeva i novim rekordima hospitaliziranih u mnogim saveznim državama, pokazuju podaci novinske agencije Reuters. Opširnije   

● Ako sve prođe kako treba, prve doze sigurnog i efikasnog cjepiva protiv koronavirusa bit će najvjerojatnije dostupne krajem prosinca ili početkom siječnja za visoko rizične Amerikance, rekao je u četvrtak vodeći američki epidemiolog Anthony FauciOpširnije  

● Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila 220 milijuna eura pomoći za prekogranični prijevoz oboljelih od Covida-19 kako bi se spriječilo urušavanje zdravstvenog sustava u najugoženijim članicama Europske unije. Opširnije   

● Zbog ubrzanog širenja koronavirusa, Europsko vijeće na virtualnom je sastanku raspravljalo o mjerama za borbu protiv pandemije. Istodobno, mnoge zemlje poduzimaju sve radikalnije mjere. Novi lockdown u Francuskoj, koja ima najviše novozraženih u Europi, na snagu stupa danas, a u Njemačkoj u ponedjeljak.

https://vijesti.hrt.hr/671943/koronavirus-najnovije-informacije-38

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.