U Varaždinskoj županiji 130 novooboljelih, 73 na bolničkom liječenju, 6 na respiratoru – otvaraju se nove lokacije za smještaj oboljelih i za uzimanje briseva

U Varaždinskoj županiji 130 novooboljelih, 73 na bolničkom liječenju, 6 na respiratoru – otvaraju se nove lokacije za smještaj oboljelih i za uzimanje briseva

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 130 novih slučajeva zaraze koronavirusom. S obzirom da na bolničkom liječenju imamo već 73 osobe s težom kliničkom slikom, od čega je 67 na kisiku, a 6 na respiratoru, Opća bolnica Varaždin je bila primorana otvoriti sekundarnu lokaciju pa je u tu svrhu izoliran dio bolničkog kapaciteta u Klenovniku gdje su već i smještena 4 pacijenta s težom kliničkom slikom. Zbog novih postupanja unutar bolničkog sustava, u Općoj bolnici Varaždin sada imamo 60 pozitivnih djelatnika i dodatnih 66 djelatnika u mjeri samoizolacije.  

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 679, s obzirom da imamo i 120 otpusta s kućnog liječenja. Brisevi za testiranje na COVID-19 do sada su se uzimali putem ambulante Doma zdravlja Varaždinske županije 5 dana u tjednu od ponedjeljka do petka na lokaciji u Varaždinu u vremenu od 16.00 do 20.00 sati. S obzirom na to da je došlo do potrebe za naglim povećanjem kapaciteta za uzimanje briseva zbog povećanja simptomatskih pacijenata te istovremenih postupanja u bolničkom sustavu i u sustavu socijalne skrbi koji se prioritetno obrađuju, u pojedinim slučajevima je dolazilo do prolongiranja termina. Kako bi se spriječilo nastajanje gužvi i osiguralo pravovremeno uzorkovanje, izvršena je reorganizacija rada COVID-19 ambulante na način da se pristupilo izmještanju mjesta uzimanja briseva, te će se počevši od subote 31.10.2020. brisevi uzimati na novoj lokaciji, kod Arene Varaždin i to po principu drive-in-a, svih 7 dana u tjednu i to dva puta dnevno, u jutarnjem terminu od 8-11 sati i popodnevnom terminu od 16-19 sati, a od početka sljedećeg tjedna uvode se i dvije dodatne lokacije u županiji, i to u Ivancu i Ludbregu, gdje će se brisevi uzimati jednom dnevno od ponedjeljka do petka od 16-19 sati. Postojeće lokacije u krugu OB Varaždin, za potrebe bolničkog sustava i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije nastavljaju s radom na dosadašnji način.

Pred nama je i blagdan Svih svetih pa molimo one koji planiraju ići na groblje da se probaju ograničiti samo na svoju župu ili općinu, kako bi se izbjegli nepotrebni bliski kontakti, te da na jednom mjestu zapale svijeće i pomole se za svoje preminule. Također je poruka da se iskoriste dani prije i nakon samog blagdana kako bi se i time izbjegle gužve. – poručuju iz Stožera.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.