Tijekom noći Hrvatska vojska postavila dva šatora ispred sisačke bolnice

Tijekom noći Hrvatska vojska postavila dva šatora ispred sisačke bolnice

Hrvatska vojska dodatne šatore ispred Opće bolnice u Sisku postavljala je u večernji satima kako bi se isti što prije stavili u funkciju, a u njima su već zbrinuti prvi pacijenti .Pripadnici Hrvatske vojske nastavljaju s angažmanom na potresu pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije pa su tako u noći sa srijede, 30. prosinca na četvrtak, 31. prosinca 2020. godine ispred Opće bolnice u Sisku, uz prethodno postavljena dva šatora, postavili i dodatna dva grijana šatora iz ekspedicijskog kampa sa 20 kreveta za potrebe zbrinjavanja tamošnjih pacijenata.  

Hrvatska vojska dodatne šatore postavljala je tijekom noći kako bi se isti što prije stavili u funkciji, a u njima su već zbrinuti prvi pacijenti. Riječ je, naime, o šatorima koje je Hrvatska vojska početkom studenog ove godine postavila ispred Opće bolnice Varaždin te tako pružila potporu u zdravstvenom zbrinjavanju oboljelih od koronavirusa.Također, pripadnici Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu postavili su u srijedu, 30. prosinca za potrebe zbrinjavanja lokalnog stanovništva vojne šatore tipa M70 na pet lokacija: selu Cepeliš, Stražnik, Majske Poljane i Gornja Bačuga.

 Postavljanjem ovih šatora, objasnio je ministar obrane Mario Banožić, rješava se problem nedovoljnog kapaciteta sisačke bolnice za smještaj pacijenata te rad zdravstvenog osoblja.

„Jedan dio problema sisačke bolnice odnosi se na stari objekt koji je teško stradao u potresu, a novoizgrađeni objekt još uvijek nije doživio svoju punu funkciju. Na ovaj način povećali smo kapacitet bolnice i tako privremeno riješili njihov problem“, rekao je ministar i dodao kako se ispred Hrvatske vojske, tek nalaze zahtjevnije i složenije zadaće naglasivši pritom kako je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o 120 milijuna kuna interventnih sredstava dok se ne dogodi jedna kredibilna studija koja bi poslužila kao dokaz Europskoj komisiji koliko nam je još novca potrebno za daljnju obnovu.

„Svi ovi koraci koje smo dosad poduzeli zahtijevali su normalizaciju odnosa, prikupljanja i pružanja pomoći, ali i planiranja što se će događati dalje. To su sve procesi, oni će trajati i do tog trenutka moramo raditi s ovime što imamo. U ovom trenutku to je šator, a vjerujem da će u vrlo bliskoj budućnosti  kroz resorno ministarstvo doći i način na koji će se obnavljati bolnice i drugi objekti“, kazao je ministar Banožić.Na kraju, ministar obrane apelirao je na sve građanke i građane da se u ovim teškim i izazovnim vremenima oslanjaju isključivo na provjerene informacije obzirom na povećanu pojavu lažnih vijesti u posljednjih nekoliko dana.

„Sve to su pokušaji prevara što predstavlja vrlo opasnu situaciju kada imate prisutnu ovakvu jednu psihičku napetost i isčekivanje. Ne znam odakle hrabrost za takvo kibernetičko djelovanje i dezinformiranje javnosti. Imamo sustav domovinske sigurnosti, imamo Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane koje zajedno  s ostalim službama istražuju ove pojave“; rekao je Banožić i naglasio kako je potrebno obratiti pažnju na izvore informacije te se u ovakvim teškim situacijama osloniti upravo na one koje dolaze od strane nadležnih institucija i na kraju zaključio: „Unatoč ovim zahtjevnim vremenima, država se organizirala. U ovom trenutku, koliko je meni poznato, iz Europske komisije postoji prijedlog odluke za slanje još 500 šatora u Hrvatsku, a pomoć pružaju od samog početka i druge države koje su se odmah stavile na raspolaganje. Činimo sve što možemo i mislim da se nitko ne može požaliti na poslovni rezultat ili na nešto što je moglo ugroziti kontinuitet rada u državi“.

Angažman Hrvatske vojske na području Sisačko-moslavačke županije

U četvrtak, 31. prosinca 2020. na raščišćavanju prometnica i javnih površina u Petrinji angažirano je 52 pripadnika Hrvatske kopnene vojske sa osam inženjerijskih strojeva, dvije labudice, jednim sanitetskim vozilom, 24 ostala vozila i tehnikom. Također, angažirana su i 22 pripadnika HV-a sa dva bespilotna sustava u Velikoj buni.

U pripravnosti su i dva medicinska tima (liječnik, medicinski tehničar i vozač) s vozilom hitne pomoći s Plesa su u pripravnosti na ispomoć Petrinji, a  spremni su i transportni helikopteri za zadaće prevoženja na području Sisačko-moslavačke županije ugroženih posljedicama potresa.U stanju spremnosti u vojarnama nalazi se oko 720 pripadnika Hrvatske vojske.U srijedu, 30. prosinca na zahtjev Stožera civilne zaštite jedna poljska kuhinja za pripremu hrane dostavljena je u Društveni dom Staro Pračno, dok su u vojarni u Petrinji dodatno uređeni kapaciteti za privremeni smještaj civilnog stanovništva.

Također, u Petrinji je i jedan medicinski tim Vojno zdravstvenog središta te veterinarsko-epidemiološki tim. Oni pružaju zdravstvenu potporu civilnom stanovništvu smještenom u vojarni te provode veterinarsko-zdravstveni nadzor restorana i kuhinje.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.