Premijer u Petrinji: Ohrabrujuće je da je instalirano oko 1025 mobilnih stambenih jedinica te da je na struju spojen 1061 objekt

Premijer na potresom pogođenom području Petrinje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Petrinji na sastanku Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom. U izjavi za medije nakon sastanka poručio je da je danas, prije svega, došao dati podršku i zahvalu na svemu što su svi uključeni – Hrvatska vojska, policija, vatrogasci, civilna zaštita, HGSS, inženjeri, statičari, Crveni križ, volonterima, udrugama -  učinili do sada i ohrabrenje da nastave pomagati ljudima u tom kraju.

Istaknuo je da ga je danas posebno pozitivno ohrabrila činjenica da je na tom području već instalirano preko 1025 mobilnih stambenih jedinica te da je na struju spojen 1061 objekt te da se na taj način pokrivaju sve potrebe za privremeno stambeno zbrinjavanje.
Stižu i nove mobilne kućice i stambeni kontejneri pa će se na taj način osigurati da svi oni koji su odlučili ostati uz svoje kuće i uz svoju imovinu budu u mogućnosti živjeti na sigurnom i toplom, dodao je.
Što se tiče sustava hrane, kazao je da on jako dobro funkcionira, istaknuvši da Pleter priprema oko 9.000 obroka dnevno.
Posebno je važnim izdvojio današnji početak radova na uklanjanju onih objekata koji su neuporabljivi i moraju se srušiti, što će ubrzati dinamiku aktivnosti.

Sporija procedura zbog neizglasavanja Zakona o obnovi

Premijer Plenković kazao je da mu je izrazito žao što je, zahvaljujući rušenju kvoruma od strane saborske oporbe, propušteno donijeti izmjene Zakona o obnovi kojima se primjena odredbi toga Zakona širi na Sisačko-moslavačku županiju.
Dodao je da je upravo na sastanku od građevinara i statičara čuo koliko bi njima bilo u interesu da su se te izmjene donijele da mogu procedure koje se tiču uklanjanja objekata raditi po tom posebnom Zakonu. No, danas moraju koristiti sporiju i kompliciraniju proceduru temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o gradnji.
"To je jedna važna poruka oporbi koja je jučer propustila poslati poruku podrške ljudima na Banovini. Suprotno tome, oni su im bezobrazno okrenuli leđa na način da nisu držali kvorum", naglasio je premijer i dodao da uz taj Zakon nisu izglasali ni Isključivi gospodarski pojas ni Nacionalnu razvojnu strategiju.
"Pokazuju jedan nevjerojatan stupanj destruktivnosti u političkom životu Hrvatske i jednu veliku dozu političke nekulture, s obzirom da parlamentarna većina nije mogla imati 76 zastupnika zbog bolesti našega najstarijega zastupnika koji nije bio u mogućnosti sudjelovati na sjednici Hrvatskoga sabora niti video-vezom", poručio je predsjednik Vlade.
Zanimljivo je, kazao je premijer, da je SDP jučer kada je bio strateški dan u stanju ne vidjeti okolnosti u kojima je Hrvatska – godinu dana epidemije, dva razorna potresa i strateški događaj otvaranja LNG terminala na Krku.
"Niti su njihovi zastupnici na nacionalnoj razini prepoznali odgovornost poruke podrške Banovini, nego su joj okrenuli leđa, niti se župan Primorko-goranski udostojio, kao ni čelnica Omišlja, doći na otvaranje projekta koji Hrvatsku uvrštava na energetsku kartu Europe. To se jednostavno zove ne biti na razini političkoga trenutka i odgovornosti i mislim da je važno da to hrvatska javnost zna", rekao je predsjednik Vlade.

Dovršetak autoceste Lekenik-Sisak prioritetan projekt za dugoročnu revitalizaciju

Istaknuo je da je Vlada, u suradnji s HAC-om, pokrenula inicijativu da se ubrzaju sve radnje i osiguraju financijska sredstva te raspiše natječaj za dovršetak autoceste od Lekenika do Siska, smatrajući da je to projekt koji sada mora postati prioritetan jer je bolje povezivanje Sisačko-moslavačke županije presudan za dugoročnu revitalizaciju i gospodarsku aktivnost na tome području. Odgovarajući na pitanja novinara ustvrdio je da je jučerašnji potez oporbe – ne držati kvorum znajući da je jedan zastupnik u bolnici mjesec dana – nemoralan. "Teret odgovornosti je na oporbi i to zbog jedne teme koja je, možda njima važna, ali nepotpuna, nedostatna, ne sveobuhvatna, demagoška i populistička inicijativa prepisana od nekih drugih, a ne njihova izvorna", rekao je. Izmjene Zakona, dodao je, daju uopće polje primjene na Sisačko-moslavačku županiju i ubrzavaju procedure, jamče pravnu sigurnost i, u konačnici, omogućuju državi da pokrene sve mehanizme bitne za obnovu toga kraja i brže djelovanje nego dosada.

Parlamentarna većina čvrsta i stabilna

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak parlamentarne većine ustvrdivši da je na njemu konstatirano da je ona čvrsta i stabilna. Postoje neke teme oko kojih neke stranke imaju možda načelne različite stavove, ali u supstanci ne.
Kapitalno je pitanje, dodao je, to što tema koju je jučer inicirala oporba nije niti bila na dnevnom redu Sabora.
Inicijatori te točke – Most – predvodnici su populizma, demagogije, destruktivnosti, anti-europejstva, manjinske politike, to je njihova politička i strateška platforma, kazao je premijer Plenković.
Naglasio je da je jučerašnji dan, u političkom kalendaru Hrvatske, od onih koji imaju većinsku odgovornost u upravljanju zemljom, trebao imati četiri točke.

Prva je bila donijeti Zakon o obnovi, koji nije donesen zbog oporbe, druga proglasiti Isključivi gospodarski pojas, koji nije proglašen zbog oporbe, treća usvojiti Nacionalnu razvojnu strategiju, koja nije usvojena zbog oporbe, na koju nisu dali ni jedan jedini amandman, ali su u raspravi lamentirali neargumentirano i destruktivno, i četvrta otvaranje  LNG terminala na Krku na koji se predstavnici lokalne vlasti nisu udostojili ni doći.
"To vam je slika Hrvatske", poručio je.

Inicijativa oporbe o HGK nedostatna, nepotpuna i nebitna

Naglasio je da je inicijativa oporbe parcijalna, nedostatna, nepotpuna i u biti nebitna jer bez prijedloga alternativnoga rješenja za reorganizaciju Hrvatske gospodarske komore je samo politički hir.
"I još krajnje nemoralan, nekulturan, nepristojan, neodgojen potez – rušiti kvorum znajući da netko nije u stanju držati kvorum zbog situacije da jedan zastupnik zbog zdravstvenog stanja nije mogao sudjelovati. To je jedan enorman presedan u političkoj kulturi", dodao je predsjednik Vlade.
Istaknuo je da HDZ nikada to ne bi napravio znajući da 76. zastupnik većine s drugog političkog spektra, hipotetski, nije u stanju iz zdravstvenih razloga sudjelovati na sjednici.
"To se ne radi. To je nepisana kultura", ustvrdio je i dodao da je parlamentarna većina o toj mogućnosti raspravljala prije četiri dana, ali da baš nitko, uključujući i njega, nije mislio da je oporba toliko niska i nemoralna da je u stanju to napraviti.
"Tu nema fair playa, nema pristojnosti i nema kulture. To je jedna razina koja je ispod svih kriterija političkoga i javnoga angažmana", poručio je.

Treba dalje reformirati HGK, ali spriječiti rušenje te institucije demagoškim i populističkim oporbenim prijedlozima

Govoreći detaljnije o samom prijedlogu oporbe vezanom uz Hrvatsku gospodarsku komoru, pojasnio je da se Vlada na njega očitovala negativno te da je predsjedniku Sabora komunicirano da će parlamentarna većina predložiti zaključak kao alternativni prijedlog te se iz tog razloga nisu stekli uvjeti da se ta točka stavi na dnevni red.Ponovio je da tako tema, zbog koje je oporba navodno napustila sjednicu, nije ni bila na dnevnom redu niti je trebala biti.
Postoji konsenzus, dodao je, u parlamentarnoj većini da je potrebno dalje reformirati Hrvatsku gospodarsku komoru – instituciju koja u Hrvatskoj ima tradiciju od preko 160 godina i instituciju koja postoji u svim drugim državama.
No, oporbenu inicijativu ocijenio je parcijalnom koja ima za cilj de facto onemogućiti rad te institucije."To je ta demagogija i populizam. To je rušenje institucija. Ako ih treba popravljati, u redu, ali ne na taj način kao da skinete gume s auta i kažete neka auto voze. To je smisao inicijativa demagoga i populista", poručio je.

Potreban dalji oprez i strpljenje zbog epidemije koronavirusa

Govoreći o epidemiološkim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa, kazao je da cijela javnost treba imati još malo strpljenja, uključujući i ugostitelje i vlasnike teretana."Nije nikome od nas zadovoljstvo onemogućavati nekome njegovu poslovnu aktivnost. Takve političke volje i agende nema nigdje", poručio je, ali i upozorio na nove sojeve virusa i nove restriktivne mjere diljem Europe.
Podsjetio je i na atmosferu od prije mjesec i pol dana kada se zagovaralo zatvaranje apsolutno svega. "Sad kad smo došli u situaciju da je broj zaraženih, broj hospitaliziranih, onih na respiratorima i broj preminulih znatno smanjen, sada odmah dolazimo u situaciju da se vratimo u nekakvo širokopojasno otvaranje. To jednostavno, iz svih podataka koje imamo, ne bi bilo mudro. Jer ukoliko dođe do ponovnog razbuktavanja epidemije, morat ćemo ponovno ići s restriktivnim mjerama", kazao je premijer Plenković naglasivši da je cilj Hrvatske proći kroz zimske mjesece koji su najgori za širenje epidemije.

Zadaća Vlade je konstantno balansirati između zdravstvenih i gospodarskih aktivnosti

"Pokušajmo se još malo strpiti, ali imajmo na umu što smo sve učinili za one ljude u privatnome sektoru čija je djelatnost nažalost ograničena. Do sada smo dali – za studeni, prosinac, siječanj, veljaču – više od 2,5 milijarde kuna", podsjetio je i apelirao na razumijevanje i strpljenje.Najavio je da će iduće razmatranje mjera biti 15. veljače. Ako tada situacija bude puno bolja i procjeni se da ne nešto može popustiti, to će se i napraviti.
"Naša je zadaća stalno balansiranje između zdravstvene zaštite građana i gospodarstva i financijske situacije. Vlada nema luksuz biti isključivo u cipelama jedne od tih opcija. Ne možemo biti samo u gospodarskoj aktivnosti niti možemo biti samo u zdravstvenoj aktivnosti. Moramo naći jedan balans. I upravo tako nastojimo premostiti ovu situaciju", poručio je na kraju predsjednik Vlade.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.