USKOK otvorio istragu: 'Mamić je sucima dao najmanje 370.000 eura'

USKOK otvorio istragu: 'Mamić je sucima dao najmanje 370.000 eura'

Uskok je u četvrtak pokrenuo istragu protiv trojice osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića, Ante Kvesića, braće Zorana i Zdravka Mamića te poduzetnika Drage Tadića zbog primanja i davanja gotovo pola milijuna eura mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem. Uz

istragu pokrenutu nakon izvida u kojima je uz policiju sudjelovao i tzv. porezni Uskok, tužiteljstvo je za svu šestoricu zatražilo određivanje istražnog zatvora. O tome na ročištu koje je počelo u 16 sati odlučuje sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. 

USKOK je, nakon izvida provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1965., 1958., 1954., 1959., 1971., 1961.) od kojih trojica uz hrvatsko državljanstvo imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem. 

Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni Darko Krušlin, prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv braće Mamić (IV. i V. okr.) te više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem s kojim se nastavio družiti. Pritom je Mamić, znajući da je Krušlin sudac Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, koji je Krušlin svjestan svega navedenoga uzeo.

Nadalje se osnovano sumnja da je, u razdoblju od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Zdravko Mamić kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv Zorana Mamića i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, u više navrata ostvarivao osobne kontakte sa sucem Zvonkom Vekićem (II. okr.), također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, koji mu je predočavao da će on osobno, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i sa sucem Antom Kvesićem (III. okr.), za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu. Sukladno s dogovorom sa sucem Vekićem, a radi donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist Zorana Mamića i drugih optuženika, Zdravko Mamić je kao protuuslugu za navedeno u više navrata II. okr. predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca.

Osim toga Zdravko Mamić, zajedno sa Zoranom Mamićem, ostvario je kontakt i sa sucem Kvesićem u Širokom Brijegu tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga Zoran Mamić putem Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura u dogovoru sa Zdravkom Mamićem osigurao je Zoranu Mamiću koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom kaznenom predmetu, sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Navedeni iznos je poduzetnik Drago Tadić, na traženje Zdravka Mamića, predao Vekiću za njega i Kvesića, znajući koja je svrha predaje novca jer je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima Vekića i Zdravka Mamića na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist Zdravka Mamića i drugih optuženika, neovisno o stvarnom stanju predmeta.

Također je Zdravko Mamić, zajedno sa Zoranom Mamićem, kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka Vekiću i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pokraj 2017., te je ujedno Zdravko Mamić autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak Vekiću na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/evo-za-sto-uskok-tereti-uhicene-suce-i-bracu-mamic-2049766

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.