U velikoj USKOK-ovoj akciji: Uhićeni Bandićevi bliski suradnici i glavni ravnatelj HRT-a

U velikoj USKOK-ovoj akciji: Uhićeni Bandićevi bliski suradnici i glavni ravnatelj HRT-a

Od ranog jutra u Zagrebu traje velika akcija USKOK-a i policije u kojoj su uhićeni brojni bliski suradnici bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Sumnjiče se za brojne koruptivne radnje iz vremena bivše gradske uprave. Osim njih, uhićen je i glavni ravnatelj Hrvatske radio televizije Kazimir Bačić.

Nova USKOK-ova akcija ima tri kraka, a čini se kako je zajednički nazivnik svima rad bivše Gradske uprave. USKOK, neslužbeno se doznaje, sumnja da su postojale određene malverzacije oko organizacije zagrebačkog Adventa. Uhićeni su Denis Mohenski, čovjek kojeg su nazivali "kralj Adventa", koji je imao kućice na najfrekventnijim lokacijama u gradu. Uhićeni su i dvojica vozača pokojnog gradonačelnika Bandića, Zdravko Krajina i Vladimir Džaja. Uhićena je i bivša šefica stručne službe gradonačelnika Andreja Šulentić te Jelena Čeklić, bivša šefica povjerenstva za dodjeljivanje javnih površina u zakup.

Istražitelji su u službene prostorije Gradske uprave ušli nešto iza 6 sati. Više sati trajalo je izuzimanje dokaza jer se radi o pozamašnoj količini dokumentacije. Tijekom dana saznalo se da je uhićenja i Ana Stavljenić Rukavina, predsjednica Upravnog vijeća dječje bolnice Srebrnjak. Nju se povezuje s pročelnicom Šulentić. Kako se neslužbeno doznaje, tereti ih se da su zloupotrebljavale položaj i utjecaj i to u izboru novog ravnatelja bolnice, nakon što je smijenjen Boro Nogalo.

Treći krak je uhićenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića. Istražitelji su bili i u njegovom domu na Tuškancu. Nešto prije 12 sati on je izašao u pratnji istražitelja. Prema neslužbenim informacijama, USKOK ga tereti da je trgovao utjecajem i posredovao između bivšega gradonačelnika Bandića i bivšeg većinskog vlasnika Tvornice električnih žarulja Milana Lončarića, koji je također uhićen. Sumnja se da je, u zamjenu kao mito, od Lončarića dobio stan u Radićevoj ulici.  Istražitelji su u ovim trenucima u tom stanu u Radićevoj ulici. Za središnji Dnevnik javila se Jelena Bokun s najnovijim informacijama o USKOK-ovoj akciji.

- Ispitivanja su započela. Dosad je u USKOK dovedena samo Ana Stavljenić-Rukavina, bliska suradnica pokojnog gradonačelnika Bandića. Osim kraka s bolnicom Srebrnjak, USKOK sumnja da su postojale i određene malverzacije oko organizacije zagrebačkog Adventa.  Istražitelji su u prostorijama Gradske uprave proveli nekoliko sati, a bili su i u domu glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića. Službenih informacija do ovog trenutka nema, a ono što smo saznali jest da njegovo uhićenje nema veze s poslovanjem HRT-a. USKOK sumnja da je trgovao utjecajem. Zauzvrat je kao mito dobio stan u Radićevoj ulici. Prije 40-ak minuta započela je pretraga stana, a tamo je bio i Bačić s istražiteljima. Do kraja dana se očekuje ispitivanje i ostalih osumnjičenih, vjeruje se da ipak neće danas svi doći na red. Ispitivanje će se vjerojatno nastaviti i sutra. Svi će noć provesti u prostorijama PNUSKOK-a na Oranicama, a sutra ćemo čuti za što ih se tereti. USKOK će vjerojatno za sve ili neke predložiti i istražni zatvor, rekla je Bokun.

 Akciju USKOK-a komentirao je i premijer Andrej Plenković.

- U vremenu naše Vlade borba protiv korupcije je stalna i kontinuirana. Manifestira se tako da policija, DORH i USKOK rade svoj posao samostalno, neovisno, nepristrano i tajno. Kada se tako radi, onda je sigurno da ćemo nastaviti s iskorjenjivanjem korupcije. Ne mogu komentirati pojedinosti konkretnog slučaja, znam o tome koliko i vi. Vidjet ćemo kada će USKOK obavijestiti javnost o konkretnom predmetu, rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara o akciji policije i USKOK-a u Zagrebu.

Iz Ministarstva kulture i medija priopćili su u srijedu, u vezi s uhićenjem glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, da će se uskoro izvijestiti o daljnjim koracima koji će se poduzeti kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje HRT-a u novonastalim okolnostima.

Ana Stavljenić-Rukavina dovedena je u prostorije USKOK-a u Vlaškoj ulici oko 17.30 sati gdje će biti ispitana.

Zastupnici Kluba zeleno-lijevog bloka najavili su u srijedu pokretanje inicijative za smjenu glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića nakon što je uhićen u novoj antikorupcijskoj akciji.

- U Odboru za informiranje, informatizaciju i medije već sada imamo dovoljan broj potpisa, ali pozivamo i saborsku većinu da u Odboru pokrenemo postupak za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, izjavio je u Saboru Vilim Matula (Možemo).

Kazao je kako je povod inicijative za smjenu hapšenje Bačića zbog sumnje u korupciju, ali i da se na to nadovezuju brojni drugi problemi, među ostalim, brojne tužbe Bačića protiv novinara.

Poštujemo presumciju nevinosti, no za samu činjenica da uopće postoji sumnja da glavni ravnatelja HRT-a sudjeluje u nekim kriminalnim radnjama mislimo da je dovoljna za razrješenje, rekla je Urša Raukar Gamulin (Možemo).

Da uvažava presumciju nevinosti rekao je i Bojan Glavašević (NZ), ali dodao da za uhićenje moraju postojati opravdane sumnje i solidna količina dokaza.

S obzirom na cijelu povijest glavnog ravnatelja HRT-a, i kada se tome doda uhićenje, jasno je da bi minimum civiliziranosti bio da sam podnese ostavku, ustvrdio je Glavašević.

Kaže i kako Bačić gladan kuha neće biti s obzirom na njegovu imovinsku karticu.

- Za razliku od radnica Orljave koje žive od 3400 kuna, ne trebamo brinuti za glavnog ravnatelja HRT-a, dodala je Rada Borić (NL).

Policijsko-uskočka akcija u kojoj su uhićeni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i suradnici Milana Bandića komentirala se u srijedu i u Saboru, gdje su pozdravili čišćenje od korupcije i klijentelizma, ali i istaknuli da očekuju brz pravosudni epilog.

- Nadam se da smo poslali pozitivan signal da želimo da se taj kriminal raščišćava. Nadamo se da to neće ostati samo na privođenjima i jednodnevnom medijskom spektaklu nego da će imati pravosudni epilog i da ga nećemo dugo čekati, poručila je Sandra Benčić te ustvrdila da političke promjene otvaraju prostor za takve istrage i u Zagrebu, ali i na razini cijele države.

- Ako ovo znači da zaista više nema nedodirljivih, nastavit ćemo gurati u tom smjeru, najavila je.

Bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo komentirao je uhićenja u Uskoku. Među uhićenima je, podsjetimo, i bivša suradnica pokojnog Milana Bandića Ana Stavljenić-Rukavina (81), koja je obnašala dužnost potpredsjednice zagrebačke Gradske skupštine i predsjednice Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar". 

- Komentar je da sam ovo dugo čekao. Drago mi je da su institucije proradile, da je pravna država proradila, rekao je između ostalog.

- Uhićenja nekolicine visokopozicioniranih osoba, za koja znam iz medija, pokazatelj su da nadležna tijela rade svoj posao te da su izvidi i druge radnje urodile određenim plodom. Daljnje informacije ćemo doznati od Uskoka, Državnog odvjetništva i policije iz njihovih priopćenja u kojima će pojasniti o kojim se osobama i kojim kaznenim djelima radi, kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Zamoljen za ocjenu korupcije na razinama na kojima je ne bi smjelo biti, Malenica je rekao da je korupcija jednostavno neprihvatljiva i da nema nedodirljivih.

- Treba prepustiti nadležnim tijelima da odgovorno rade svoj posao i da kasnije to, eventualno, završi sudskim epilogom, rekao je.

Malenica je reagirao i na tvrdnje saborskog zastupnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji smatra da je akcija policije i tužiteljstva tempirana kako bi se zasjenila današnja presuda u Haagu šefovima srbijanskih tajnih službi Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću za ratne zločine u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini te da iza uhićenja stoji duboka država.

- Ne znam što mu to znači da je ovo povezano s presudom u Haagu. Jednostavno, neshvatljivo je to reći u javnom prostoru. Riječ je o uobičajenom populizmu, ocijenio je Malenica.

Ivo Farčić, odvjetnik Andreje Šulentić rekao je novinarima da je predmet u vrlo ranoj fazi a on, kaže, ne zna ni koji su okviri te akcije. Rekao je ipak kako joj se na teret stavljaju zlouporaba položaja i ovlasti.

- Mogu vam reći da to nema veze s djelovanjem Gradskog poglavarstva nego ima veze s drugim segmentom posla, gdje je sudjelovala kao predstavnik Grada. Trenutno je u tijeku pretraga službenih prostorija, a kako je to preslagivanje tone pisanog materijala, to je jedan statičnan posao, to će potrajati, dodao je.

- Zašto sada? Vjerojatno zato što Bandićeva stranka više nije presudna niti za vladajuću većinu niti je faktor glavnom gradu, komentirao je današnja uhićenja Mostov Nikola Grmoja.

- To je nacionalna sramota da ravnatelj nacionalne televizije bude uhićen zbog sumnji u koruptivne radnje, ne znam kako to drugačije komentirati, poručio je Grmoja.

 Uhićenja u Zagrebu komentirao je i Miroslav Škoro, jedan od zakupaca adventskih kućica.

- Ja sam prije dvije godine govorio da je model dodjele prostora na Adventu vrlo upitan. Drago mi je što su, sa zakašnjenje od godinu i pol dana, nadležne službe odlučile provjeriti je li sve bilo u skladu sa zakonom. Nadam se da su današnja uhićenja s razlogom da se utvrdi što se događalo na Adventu. Nemam podataka zašto je priveden ravnatelj HRT-a, no to je zasigurno institucija u kojoj treba prozračiti situaciju, rekao je Škoro.

 - Glavni ravnatelj policije me izvijestio o uhićenjima. Niti raspolažem niti mogu raspolagati detaljima. Ovo je potvrda da su policija i državno odvjetništvo neovisni u radu i da je jasna opredijeljenost, predanost i posvećenost istraživanju i procesuiranju koruptivnih kaznenih djela. Policija je 2020. dovršila veliki broj kaznenih istraživanja, a rezultat toga su otkrivena djela s materijalnom štetom višom od 565 milijuna kuna, što je višestruko više nego 2019. To potvrđuje da su materijalni i kadrovski resursi fokusirani na istraživanje najsloženijeg oblika kriminala, što uključuje i koruptivni gospodarski kriminal na svim razinama, komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na pitanje radi li se o jednoj akciji ili dvije, rekao je da će o tome više reći DORH i policija. On nema saznanja. Na konstataciju da je među uhićenim i ravnatelj HRT-a rekao je da nema potvrdu o tome tko su uhićene osobe. (Izvor:Hrt)

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.