Ministar Božinović: Od 1. srpnja covid potvrde u masovnijoj uporabi

Ministar Božinović: Od 1. srpnja covid potvrde u masovnijoj uporabi

U povodu novih mjera protiv covida-19, koje stupaju na snagu 1. srpnja, voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će od sutra digitalne covid potvrde u Hrvatskoj biti u masovnijoj uporabi kad je riječ o  javnim manifestacijama s više od 100 osoba. Nova odluka o prijelazu granice usklađena je sa onom na razini EU-a, budući da 1. srpnja stupa na snagu primjena europskih digitalnih potvrda. To znači da u Hrvatsku uz njezino predočenje mogu bez ograničenja ući svi građani EU-a, kazao je Božinović novinarima nakon užeg kabineta Vlade.


"Kako je za očekivati da tu potvrdu još nemaju svi, iako su jučer tri povjerenika EU-a poslala pismo državama članicama da ubrzaju proces izdavanja covid potvrda, mi ćemo ih puštati kao i dosad - s potvrdama o cijepljenju, preboljenju bolesti i testiranju brzim antegenskim testom ne starijim od 48 sati i PCR testom ne starijim od 72 sata", rekao je Božinović. Osobe koje dolaze iz trećih zemalja više neće morati imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku i dokazivati nužnost putovanja, ali će morati predočiti jedan od dokaza da su cijepljeni, preboljeli covid ili nedavno testirani.


"HZJZ će na mrežnim stranicima redovito objavljivati popise zemalja na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere. Građani iz tih zemalja, a to su uglavnom države koje će ući u crveno ili tamno crveno, morat će imati PCR test ne stariji od 48 sati te će im biti određena samoizolacija u roku 14 dana", najavio je Božinović. S takvim odlukama želimo najviše što je moguće kontrolirati epidemiološku situaciju, Granica u tome ima vrlo važnu ulogu, pogotovo u vrijeme turističke sezone kad možemo očekivati veliki broj dolazaka.

Gdje se izdaju covid potvrde

S novom odlukom šaljemo jasnu poruku da nema nekontroliranog ulaska u Hrvatsku i da uspostavljamo stalno praćenje epidemiološke situacije jer se najnovija delta varijanta prilično širi EU-om, naglasio je . Unutar Hrvatske digitalne covid potvrde bit će u masovnijoj uporabi kad je riječ o sudjelovanju na koncertima, festivalima, klubovima na otvorenom i drugim manifestacijama koje okupljaju više od 100 osoba. Božinović poručuje kako je na svakom od organizatora takvih događaja odgovornost da vode računa o epidemiološkim mjerama, a dozvole za organizaciju događaja izdaju gradovi i općine. Od 2. srpnja digitalne covid potvrde izdavat će se, osim putem sustava eGrađanin, i u 150 ispostava HZZO-a, te na mjestima gdje se obavljaju testiranja na covid-19, kojih je trenutno oko 150. Riječ je o laboratorijima, bolnicama, zavodima za javno zdravstvo, a dobivanje potvrde bit će omogućeno i stranim državljanima. "Više nitko ne može reći da je to nekakav problem. Svatko može doći u posjed digitalne covid potvrde time što se cijepio, prebolio bolest ili se testirao", kazao je Božinović.

U Hrvatskoj zaraženo novih 136 osoba, utrošena 2.573.481 doza cjepiva

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod novih 136 osoba u Hrvatskoj u protekla 24 sata, jedna osoba je umrla, dok je aktivno 496 slučajeva zaraze, priopćio je
Nacionalni stožer Civilne zaštite. Među aktivnim slučajevima je 159 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je 12 na respiratoru. Od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj do danas ukupno su zabilježene 359.872 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 8206 umrlo. Ukupno se oporavilo 351.170 osoba, od toga 57 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 3475 osoba. Do danas su ukupno testirane 2.148.554 osobe, od toga 4954 u posljednja 24 sata. Zaključno s 29. lipnjem utrošena je 2.573.481 doza cjepiva. Dosad je 1.488.707 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.084.774 primilo obje doze. 

Akcija u Zagrebu potvrđuje opredijeljenost u borbi protiv korupcije

Ministar Božinović potvrdio je da policija od srijede ujutro u Zagrebu provodi akciju uhićenja bez otkrivanja detalja, te je poručio kako ta akcija potvrđuje jasnu opredijeljenost u istraživanju i procesuiranju koruptivnih nedjela. "Nemam tu što komentirati, mene je glavni ravnatelj policije jutros izvijestio da su u tijeku uhićenja", rekao je ministar dodavši da ne raspolaže niti može raspolagati detaljima. Ocijenio je kako je to potvrda da su policija i državno odvjetništvo neovisni u radu i da je jasna opredijeljenost i posvećenost istraživanju i procesuiranju koruptivnih kaznenih dijela. Napomenuo je da je policija 2020. dovršila "veliki broj kaznenih istraživanja" koja su rezultirala otkrivanjem nedjela s materijalnom štetom višom od 565 milijuna kuna. To je, kazao je Božinović, višestruko više nego 2019. i potvrđuje da su kadrovski i materijalni potencijali i resursi fokusirani na istraživanje na najsloženije oblike kriminala, koji uključuju koruptivni i gospodarski kriminal na svim razinama.

Na pitanja novinara radi li se o dvije akcije rekao je da će policija i Državno odvjetništvo o tome sve reći kad se steknu uvjeti. Kazao je također da nema potvrdu o tome tko su uhićene osobe niti to može reći. "Ako kažem da nemam saznanja o tim akcijama, onda sam vam rekao sve što mogu reći".

Izvor: Hina/Vlada

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.