Zabrinutost zbog širenja delta-soja koronavirusa

Zabrinutost zbog širenja delta-soja koronavirusa

U sve više zemalja raste zabrinutost zbog širenja delta-soja koronavirusa. Jedna od njih je Portugal, koji se među prvima otvorio strancima, a sada bilježi najveći skok u broju novozaraženih od sredine veljače.

Kako bi se obuzdalo širenje izrazito zaraznog delta-soja koronavirusa, u Portugalu je na područjima s visokom stopom zaraze uveden policijski sat. Novim su mjerama obuhvaćeni i stanovnici Lisabona i Porta.

- Ne možemo reći da je pandemija pod kontrolom i stoga potičem građane da se nastave pridržavati pravila i izbjegavaju rizično ponašanje, govori Mariana Vieira da Silva, portugalska ministrica.

Preventivne mjere pooštrava i Australija koja je odlučila upola smanjiti broj dolaznih inozemnih letova. Dnevno će u tu zemlju moći sletjeti 3000 stranih putnika.

- Ovim potezom želimo smanjiti pritisak na sustav karantene zbog povećanog rizika koji stvara delta-soj virusa, naglašava Scott Morrison, australski premijer.

Australija se u tri glavna grada saveznih država bori protiv žarišta nove varijante virusa, potekle iz Indije. Gotovo 50 posto Australaca prema aktualnim mjerama ne smije bez razloga napuštati dom.

Zbog delta soja virusa velik porast broja umrlih i novozaraženih i u Rusiji. Po vladinim podacima, u zadnja 24 sata umrlo je 679 ljudi, najviše u jednom danu od početka pandemije.

Novozaraženih je 23.218, uključujući 6893 u Moskvi. Bolnički kapaciteti u Moskvi više nisu dovoljni, pa će se u borbu protiv virusa uključiti i druge bolnice, no gradske vlasti za sada žele izbjeći proglašavanje karantene.

Vlasti pozivaju ljude da se cijepe.

U popularnoj crnomorskoj obalnoj regiji Krasnodar uvedene su nove restrikcije, koje bi mogle ugroziti turističku sezonu. Svi hotelski gosti moraju imati dokaz o cijepljenju, negativan PCR test ili potvrdu da su preboljeli COVID.

- Radim u uslužnom sektoru na plaži. Moramo se cijepiti jer komuniciramo s ljudima, rekla je Anastasija Dorozkina, stanovnica Sočija.

Indija je dosegnula crni broj od čak 400.000 preminulih od posljedica bolesti COVID-19. Situacija u toj zemlji posebno je teška posljednjih nekoliko mjeseci, nakon izbijanja drugog vala, koji je doveo do blokade zdravstvenog sustava. S gotovo 30 milijuna i 500 tisuća zaraženih od početka pandemije Indija je najteže pogođena zemlja nakon SAD-a.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/zabrinutost-zbog-sirenja-delta-soja-koronavirusa-2249736

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.