Apel s juga: Suzdržite se od velikih okupljanja

Apel s juga: Suzdržite se od velikih okupljanja

U Hrvatskoj i dalje raste broj zaraženih koronavirusom, 191 je novi slučaj zaraze, što je za 93 više nego prošle subote. Nema evidentiranih preminulih. Na bolničkom je liječenju 121 pacijent, 15 ih je na respiratoru. Najgora je epidemiološka slika na Jadranu. Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija imaju najviše novozaraženih.

Delta soj se brzo širi pa na samom jugu Hrvatske županijski stožer apelira na suzdržavanje od velikih okupljanja. Joško Cebalo, načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije poručio je kako vjeruje da su svi naši građani svjesni situacije u kojoj se nalazimo i važnosti da se očuva povoljna epidemiološka situacija. To, dodao je "posljedično znači i očuvanje turističke sezone".

Kontrole će se zato provoditi na ljetnoj pozornici šibenske tvrđave svetog Mihovila. Prema riječima Morane Periše, voditeljice Odjela za programe i produkciju Tvrđave kulture Šibenik - osposobljava se COVID centar za 'brzo' testiranje za sve posjetitelje i kupce. Povrat ulaznica je moguć za sve one kojima novi uvjeti nisu u redu, dodala je. 

Incident u Omišu

Ono što vrijedi na razini cijele zemlje jest ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Njega se nisu držali u Omišu pa je nakon dojave građana intervenirala policija s kojom su se neki od kršitelja mjera i sukobili. Kriminalističko istraživanje još traje. Osumnjičeno je 5 osoba.

"Nitko ne želi organizirati nešto zbog čega će nas kasnije boljeti glava"

Strože mjere na Jadranu od ponedjeljka podrazumijevaju, kako je ministar Davor Božinović rekao jučer na konferenciji Stožera, zabranu održavanja svih javnih događaja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednome mjestu, osim ako se radi o javnom događaju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom COVID potvrdom i neće sudjelovati više od 1000 osoba, a za isto su i mjerodavni Stožer civilne zaštite lokalne samouprave i mjerodavni županijski stožer dali suglasnost.

Čelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite Božinović još se jednom u subotu osvrnuo na postroživanje mjera na Jadranu od idućeg tjedna. Naglasio je da je ključna uloga lokalnih stožera.

- Svi znaju na svom terenu koji su to događaji koji bi mogli biti rizični, rekao je Božinović, dodavši kako je siguran da će se svatko u svojoj općini i gradu maksimalno koncentrirati da radi u smjeru da "njegova općina ili njegov grad ne bude onaj koji će organizirati nešto zbog čega će nas kasnije boljeti glava".

"Vrlo vjerojatno" treća doza

Nacionalni stožer donio je i odluku o produljenju valjanosti COVID potvrda na 270 dana. To se odnosi i na nove i na već izdane potvrde. Sve se više govori i o mogućnosti cijepljenja trećom dozom.

- Vrlo je vjerojatno da će biti ta treća doza. Možda i ranije za one koji su imunokompromitirani ili uzimaju lijekove koji djeluju na imunost, rekao je Krunoslav Capak.

Potpore ovisno o procijepljenosti

Zavod za zapošljavanje objavio je da će prijave za dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta za srpanj, zaprimati od 26. srpnja do 25. kolovoza. Mjerama će se moći koristiti poslodavci iz sektora - prijevoza, ugostiteljstva, industrije događaja i kreativne industrije, zatim putničke agencije te poslodavci s područja pogođenih potresom. Bit će to prvi mjesec u kojem će se potpore isplaćivati ovisno o procijepljenosti. Tvrtke sa 70 i više posto cijepljenih moći će dobiti potpore za sve zaposlenike, dok će ih one s manje cijepljenih dobivati razmjerno postotku cijepljenih osoba.

Pojačan pritisak na građane da se cijepe

Zaraznija, delta-varijanta koronavirusa postaje sve dominantnija pa broj novih slučajeva zaraze raste u većini europskih zemalja, a sljedećih će mjeseci postati i dominantna varijanta u svijetu. Budući da je dinamika cijepljenja usporena, u sve većem broju država COVID potvrde postaju obvezne za ulazak u restorane i kafiće ili za sudjelovanje u javnim događajima. U Italiji, Austriji, Francuskoj i Španjolskoj pojačava se pritisak na građane da se cijepe.

Španjolska korak do skupine nacija s najviše cijepljenih na svijetu

Španjolska, koja je na početku pandemije bila među zemljama s najviše zaraženih koronavirusom, korak je do skupine nacija s najviše cijepljenih na svijetu. Ondje su potpuno cijepljeni gotovo svi stariji od 80, a više od 90 posto starijih od 40 godina primilo je najmanje jednu dozu cjepiva. U Madridu građani svakodnevno cijepljenje čekaju satima u redu. Za razliku od njih, druge zemlje pokušavaju različitim mjerama potaknuti ljude na cijepljenje, od isplata novca do naredbi ili zabrana posjećivanja lokala bez dokaza o cijepljenju.

Prosvjedi u Australiji protiv korona-mjera

Diljem Australije održavaju se prosvjedi protiv strogih ograničenja koje su vlasti nametnule zbog porasta broja oboljelih od COVID-a, što izaziva visoko zarazna delta-varijanta koronavirusa. U zemlji je oko 13 milijuna ljudi, otprilike polovina populacije, ponovno u karanteni. U Sydneyju su se okupile tisuće građana, a malo manji prosvjedi održavaju se u Melbourneu i Brisbaneu. U Australiji je stopa cijepljenih ostala najniža među razvijenim državama, cijepljeno je manje od 14 posto ljudi.

Delta-varijanta dominira u većem dijelu Europe

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti te Svjetska zdravstvena organizacija objavili su da zaraznija, delta-varijanta koronavirusa dominira u većem dijelu Europe, a sljedećih će mjeseci postati i dominantna u svijetu. I broj potvrđenih slučajeva zaraze porastao je u Europi u svakom od posljednja četiri tjedna; posebno je porast brz među mlađim ljudima.

"Povratak normalnom životu teško prije kraja 2022."

Povratak normalnom životu teško da će se dogoditi prije kraja iduće ili čak 2023., smatra savjetnik francuske vlade Jean-Francois Delfraissy. Razlog je slaba procijepljenost u velikom dijelu svijeta. Upozorava da ne treba slijediti Veliku Britaniju, koja je ukinula gotovo sve mjere, jer ona ima znatno veći postotak cijepljenog stanovništva nego Francuska.

Cjepivo za djecu i adolescente

Prema preporuci Europske agencije za lijekove, i cjepivo američkog proizvođača Moderne protiv COVID-a može se ubrizgati djeci i adolescentima u dobi od 12 i više godina. Nakon što i Europska komisija da zeleno svjetlo, to će - poslije Pfizerova - biti drugo cjepivo koje će moći primiti mladi u zemljama EU-a. Američke vlasti još važu hoće li odobriti cjepivo za osobe u dobi od 12 do 17 godina. (Izvor: HRT)

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.