Kako se gradio Pelješki most

Kako se gradio Pelješki most

Večeras će biti postavljen posljednji, 165. segment konstrukcije Pelješkog mosta. Hrvatski teritorij tako će se povezati nakon više od tri stoljeća, kada su neumskim koridorom razdvojeni sjever i jug jer je Dubrovačka Republika 1699. taj dio teritorija prepustila Osmanskom Carstvu kako bi stvorila tampon-zonu prema Mletačkoj Republici. Ideja o gradnji Pelješkog mosta počela se razvijati prije malo više od dvadeset godina. Od tada su radovi na mostu otvarani nekoliko puta.

Tri dana prije prelaska iz 2018. u 2019. godinu na gradilište Pelješkog mosta iz Kine su brodom stigli prvi radni strojevi.

- Imamo plovnu dizalicu i dva tegljača koja je vode na poziciju, dva testna pilota od kojih je jedan dugačak 130 metara, dakle, jedan je od najdužih na svijetu, rekao je Zhang Dong, voditelj projekta izvođenja radova na Pelješkom mostu-CRBC.

Za samo 15 dana u more je zabijen prvi testni pilot, a 10 dana poslije i prvi stalni. Za nekoliko mjeseci svi piloti, koji s morskog dna nose stupove i konstrukciju mosta, bili su na svome mjestu.

- Za četiri mjeseca zabili smo u morsko dno svih 150 pilota, od kojih su dva testna, rekao je Han Gunhag, inženjer na gradilištu Pelješkog mosta-CRBC.

Čim se iscrpio mulj, piloti su se počeli ispunjavati armiranim betonom, a na njihovu dodiru s morskom površinom i pet metara debele naglavnice. I dok se na jednoj strani gradilišta crpio mulj iz pilota, na drugoj već su počeli nicati stupovi

- U međuvremenu je počela i proizvodnja rasponske konstrukcije, čelične konstrukcije u Kini. Upravo ovih dana nadzorni inženjeri su išli i poslali su prvi izvještaj, rekao je dipl. ing. Jeroslav Šegedin, voditelj projekta gradnje Pelješkog mosta - Hrvatske ceste.

Radove u kineskoj tvornici usporila je pandemija COVID-a. No na gradilištu je zbog uvođenja strogih mjera situacija mnogo povoljnija.

- Dakle, nema potrebe za bilo kakvim mjerama zaustavljanja radova, karantena i sličnih stvari, rekao je Šegedin.

Dijelovi čelične konstrukcije ipak su počeli pristizati i prvi segment ugrađen je potkraj svibnja prošle godine. Počeo je najvidljiviji i najteži posao na gradilištu i to pod vodstvom hrvatskog inženjera zaposlenog u CRBC-u. 

- Na projektu je 20-ak hrvatskih inženjera od strane izvođača, inženjera građevine, inženjera zaštite na radu, elektroinženjera, tako da su kineski kolege koji dolaze iz jedne respektabilne i svjetske kompanije na jedan dobar način prihvatili tu suradnju, rekao je Ivica Granić, voditelj montaže rasponske konstrukcije Pelješkog mosta - CRBC.

Najkompleksniji posao, montaža spojnih segmenata, zbog stabilnosti temperature obavlja se noću.

- Mi smo sada tu u dva u noći i mi moramo do jutarnjih sati, do sedam, osam ujutro obaviti ove ključne radove, fiksiranja i djelomičnog zavarivanja tog segmenta, rekao je Granić.

Dan po dan, noć po noć, postavljeni su svi segmenti rasponske konstrukcije osim posljednjeg. Malo više od dvije i pol godine od početka radova i on će večeras biti na svom mjestu.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.