Seget Gornji: Više nema otvorenog plamena, vatrogasci objavili dramatične prizore snimljene noćas

Seget Gornji: Više nema otvorenog plamena, vatrogasci objavili dramatične prizore snimljene noćas

10:00

Dva kanadera od 6.05 pomažu u gašenju požara u Segetu Donjem, u trogirskom zaleđu.

- Što se tiče noći, požar se ponovno aktivirao na južnom dijelu. Međutim tu imamo ceste i pristup tako da su vatrogasci to s tehnikom odradili. Sada je mirno. Gori još samo na sjeveroistoku i to sada rade zračne snage. Kada oni to odrade onda će doći pješadija jer se s tehnikom tamo ne može zbog nepristupačnog terena. Kako sada stvari stoje nadamo se da bi tijekom dana mogli požar staviti pod kontrolu, kazao je telefonom za HTV danas Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik.

Protupožarne snage koje djeluju na požaru kod Segeta Gornjeg obići će danas ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj

Požar kod Segeta Gornjeg jučer je gasilo osam protupožarnih zrakoplova 

Na požarištu kod Segeta Gornjeg, u ponedjeljak, 2. kolovoza, bilo je angažirano ukupno osam protupožarnih zrakoplova i to četiri Airtractora, tri Canadaira i jedan helikopter iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Također, tijekom poslijepodneva, u ponedjeljak, 2. kolovoza, na požarište je upućeno i 26 pripadnika protupožarnih namjenski organiziranih snaga iz vojarne Knez Trpimir u Divuljama, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Zbog tog požara u ponedjeljak poslije podne oko sat vremena bilo je obustavljeno slijetanje zrakoplova u splitsku Zračnu luku te su zrakoplovi preusmjeravani u zračne luke u Zadru i Zagrebu.

 

Više nema otvorenog plamena na požarištu kod Segeta Gornjeg

10:40

 Situacija na požarištu kod Segeta Gornjeg trenutno je puno bolja, više nema otvorenog plamena, vatrogasci na terenu saniraju požarište, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

- Situacija je trenutno puno bolja. Otvorenog plamena više nema, samo povremena manja izdimljavanja na jugoistočnom dijelu požarišta, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Tijekom noći došlo je do razbuktavanja te je vatra zaprijetila i objektima. Angažirane su odmah i dodatne snage s makarskog područja.

Tucaković je zaključio da je zahvaljujući velikim naporima vatrogasaca sve brzo stavljeno pod kontrolu te nema opasnosti za ljude i imovinu.

Tijekom noći je zbog pogoršanja na požarištu na zahtjev vatrogasaca zatvorena za sav promet cesta D8 od benzinske postaje Perić do rotora za Novi Čiovski most. Policija je u utorak ujutro izvijestila da je u 5,15 minuta djelomično uspostavljen promet na državnoj cesti kod Trogira.

U 2,40 sati angažirane su dodatne vatrogasne snage iz JVP Split, Sinj, Podstrana, Makarska i lokalnih DVD-ova.

Trenutno procijenjena opožarena površina iznosi 550 hektara, a od 6,05 sati radi pomoći u gašenju na požarište su stigla i dva protupožarna zrakoplova Canadaira.

Ukupno je do sada u gašenju sudjelovalo 194 vatrogasca sa 49 vatrogasnih vozila.

Dojavu za najzahtjevniji požar u ovogodišnjoj požarnoj sezoni Županijski centar Split zaprimio jučer u 10,15 sati, a vjetar i nepristupačan teren otežavali su njegovo gašenje.

 

11:14

Banožić je rekao da je jučer bio najteži dan po angažiranosti protupožarnih snaga. 

- Utrošeno je više od 32.000 goriva. Ispušteno je više od dvije tone vode na različita požarišta. Tako pokušavamo zaustaviti sve požare. Jučer su u jednom trenutku bila otvorena tri požarišta. Najveće je bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Otvorilo se i požarište u Drinovcima u Šibensko-kninskoj županiji te Bili brig u Zadarskoj županiji. Uspjeli smo sa zrakoplovnim snagama pokriti sve potrebe požara, a osim toga jedan kanader otišao je i u Tursku u humanitarnu zadaću, kazao je Banožić.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/u-segetu-gornjem-izgorjelo-550-hektara-niskog-raslinja-i-sume-2553421

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.