U Hrvatskoj 341 novooboljeli od koronavirusa, preminule tri osobe

U Hrvatskoj 341 novooboljeli od koronavirusa, preminule tri osobe

U posljednja 24 sata zabilježen je 341 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.803. Među njima je 220 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Preminule su tri osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 367.409 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 8.288 preminulo, ukupno se oporavilo 357.318 osoba od toga 253 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 5.753 osobe.

Do danas je ukupno testirano 2.417.389 osoba, od toga 8.561 u posljednja 24 sata. Zaključno s 16. kolovoza utrošeno je 3.176.538 doza cjepiva, a cijepljeno je je 41,45% ukupnog stanovništva, odnosno 49,82% odraslog stanovništva. Na dan 16. kolovoza utrošene su 6.720 doze cjepiva, a od toga je 2.586 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 16. kolovoza 1.682.143 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.554.491 osoba (1.494.395 osoba cijepljeno s dvije doze te 60.096 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 46,10% odraslog stanovništva.

Cijepljenje stranaca

Ispred studentskog doma u Dubrovniku se jednom tjedno, točnije četvrtkom, održava cijepljenje za sve one koji to žele. Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik, kaže kako cijepljenju mogu pristupiti prvenstveno hrvatski građani sa ili bez zdravstvenog osiguranja, ali i stranci.


- Mi već četiri ili pet tjedana cijepimo bez najave. Otprilike od 8 do 11 cijepimo hrvatske državljane, a od 11 do 12 strane državljane, rekao je Bazdan u emsiji "Dobro jutro, Hrvatska" i dodao kako dnevno cijepe od 500 do 600 ljudi.

Kaže kako se stranci odlučuju cijepiti kod nas uglavnom zato što im je cjepivo nedostupno u njihovim zemljama kada oni to žele - među njima su uglavnom posjetitelji iz Srednje i Južne Amerike. Svaki stranac koji se želi cijepiti sa sobom mora ponijeti putovnicu, dok im Dom zdravlja izdaje potvrdu koja vrijedi za Europsku Uniju.

- Izvan Europske Unije moraju se prijaviti kod svog obiteljskog liječnika, poslati tu potvrdu, i onda im on da potvrdu koja vrijedi u njihovoj zemlji, kaže Bazdan i dodaje kako je u posljednjih mjesec dana u Dubrovniku cijepljeno oko tisuću stranaca, a cjepiva ima dovoljno za sve.

Cijepljenje bez najave

Gotovo je polovina odraslog stanovništva cijepljena, a da bi se postotak povećao - bez najave nastavlja se cijepljenje diljem zemlje. Tako i na zadarskim Ravnicama, gdje od ovog tjedna imaju novi termin - od 8 do 12 sati, osim četvrtkom kada se može cijepiti od 15 do 19.

Borba s delta-sojem

Nakon brojnih rasprava američka administracija odlučila se za primjenu treće doze cjepiva. Takozvani booster davat će se osam mjeseci nakon druge doze, i to već od sredine idućeg tjedna. Namijenjen je onima koji su slabijeg imuniteta ili rade u zdravstvenim i socijalnim ustanovama. S druge strane, Novi Zeland zbog jednog novozaraženog u Aucklandu ponovno je proglasio karantenu. To je prvi pozitivni nalaz nakon šest mjeseci.

- Trodnevno zatvaranje bit će na razini cijele zemlje. Za Auckland i poluotok Coromandel predviđamo sedam dana lockdowna jer oni su najuže povezani sa slučajem zaraze. U danima koji dolaze procijenit ćemo postoji li negdje drugdje lanac prijenosa zaraze i uvjeriti se da nema novozaraženih - izjavila je Jacinda Ardern, novozelandska premijerka.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.