Hrvatska podržava teritorijalni integritet Ukrajine i nudi iskustvo mirne reintegracije i pomoć u razminiranju

Hrvatska podržava teritorijalni integritet Ukrajine i nudi iskustvo mirne reintegracije i pomoć u razminiranju

Hrvatska Ukrajini nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja i pomoć u razminiranju, istaknuo je u Kijevu premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom. "Hrvatska je 90-ih godina prošla iskustvo s privremeno okupiranim područjima i s te strane je naše iskustvo mirne, naglašavam mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja jedna od najuspješnijih operacija Ujedinjenih naroda uopće, a naročito na teritoriju Europe", rekao je Plenković. 

 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje danas na Inauguracijskom summitu Krimske platforme, a uoči summita sastao se s predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom.  U izjavi za medije nakon sastanka ukrajinski premijer Šmihal kazao je da taj sastanak označava novu razinu odnosa u daljnjoj bilateralnoj suradnji između dvije prijateljske države. 
"Pozvao sam predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u službeni posjet Ukrajini u listopadu ove godine i predložio da se tom prigodom održi i sastanak međuvladinih komisija o međusobnoj suradnji, kao i gospodarski forum", izvijestio je. 
 
Posebno je zahvalio hrvatskom predsjedniku Vlade na svemu što je osobno učinio na razvoju europske perspektive Ukrajine. "U Ukrajini smatramo Hrvatsku jednom od najdosljednijih saveznica u Europskoj uniji", poručio je i istaknuo kako je za Ukrajinu posebno važno iskustvo Republike Hrvatske u mirnoj reintegraciji okupiranih područja. 
Jedna od tema razgovora bila je i gospodarska suradnja između Hrvatske i Ukrajine koja jača i tako pozitivno utječe na ukupne bilateralne odnose. Dodao je da je u prvih 5 mjeseci ove godine robna razmjena povećana za 18 posto.
 
"Ukrajinska se Vlada zalaže za jačanje gospodarske suradnje s Hrvatskom u različitim područjima kao što su poljoprivreda, trgovina, energetika, industrija i turizam", naglasio je.  
Današnje je razgovore ocijenio vrlo kvalitetnima i uspješnima te još jednom potvrdom obostranoj usmjerenosti partnerstvu i suradnji.
 
Potvrđeni izvrsni politički i gospodarski odnosi Hrvatske i Ukrajine
 
Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković istaknuo je da su Hrvatska i Ukrajina dvije prijateljske zemlje koje njeguju zaista izvrsne političke, gospodarske i kulturne odnose. "Proteklih godina unaprjeđujemo suradnju doslovno u svim područjima", dodao je. 
Zahvalio je Ukrajini na financijskoj pomoći koju je uputila Hrvatskoj nakon velikog potresa koji je pogodio Banovinu u prosincu."To je gesta prijatelja i gesta potpore u trenutku kada je solidarnost glavna vrijednost koju očekujemo od naših partnera", poručio je. Također je zahvalio ukrajinskom zrakoplovstvu koje je pomoglo da jedan hrvatski državljanin proteklih dana napusti Afganistan.
 
Kazao je da je danas posebno bilo riječi o pripremi bilateralnog službenog posjeta tijekom jeseni.
"Taj posjet bio bi ne samo kruna naših političkih odnosa već bi imao temeljito elaboriranu gospodarsku dimenziju s velikim izaslanstvom hrvatskih gospodarstvenika", kazao je i dodao da će taj posjet omogućiti jačanje suradnje u svim područjima, od trgovine, poljoprivrede, proizvodnje do metalne industrije, izvoza sirovina, IT sektora, povećanja turističke razmjene.
 
Pomoć Ukrajini u pitanjima mirne reintegracije i razminiranja
 
Premijer Plenković u tom je kontekstu izrazio zadovoljstvo što je ove godine povećan dolazak ukrajinskih turista u Hrvatsku. 
Važan aspekt suradnje, dodao je, jest i energetska suradnja te podsjetio da je Hrvatska ove godine otvorila plutajući LNG terminal na Krku koji je na raspolaganju i ukrajinskim kompanijama sa svim svojim kapacitetima i odličnom geostrateškom pozicijom za diversifikaciju opskrbe plinom.
 
"Hrvatska u svojoj recentnoj povijesti ima i određena specifična znanja koja može ponuditi Ukrajini i iskustvom koje druge zemlje nemaju", poručio je govoreći o hrvatskom iskustvu s privremeno okupiranim područjima devedesetih godina.
 
"Naše iskustvo mirne, naglašavam mirne, reintegracije Hrvatskoga Podunavlja, jedna od najuspješnijih operacija Ujedinjenih naroda uopće, a posebno na teritoriju Europe, je iskustvo koje bismo željeli prenijeti i podijeliti s ukrajinskom Vladom", istaknuo je.
 
Dodao je da upravo zbog toga zadnjih nekoliko godina, na njegovu inicijativu, funkcionira radna skupina u kojoj hrvatski eksperti dijele iskustva u tom uspješno okončanom procesu koji je Hrvatskoj omogućio teritorijalnu cjelovitost.
 
Hrvatska zagovara europski put Ukrajine
 
"Hrvatska, podržavajući i suverenost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, drži svoju konstantnu liniju, koja će se i danas afirmirati za vrijeme sastanka Krimske platforme, a spremni smo pomoći Ukrajini našim iskustvima kada je riječ o ratnim veteranima, budući da je to tematika koja je bitna za dignitet ukrajinskog naroda i hrvatskog naroda. Iskustva koja imamo mi u proteklih 25 godina mogu biti vrlo korisna za Ukrajinu", naglasio je premijer Plenković.
 
Dodao je da Hrvatska želi pomoći i u pitanju razminiranja, svjesna važnosti tog problema, svojim specijaliziranim firmama koje se bave tom temom.
 
"Kao članica Europske unije, stalno zagovaramo europski put Ukrajine, pomažemo i u procesu europskih reformi i provedbi Sporazuma o pridruživanju", rekao je i dodao da će se u listopadu u Kijevu održati summit Ukrajine i Europske unije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.