Dodjela FIJET-ovih nagrada "Marco Polo - slavni putopisac" za najbolje putopise i proslava 65. obljetnice FIJET-a

Dodjela FIJET-ovih nagrada Marco Polo - slavni putopisac za najbolje putopise i proslava 65. obljetnice FIJET-a

U okviru devete dodjele nagrada „Marko Polo - slavni putopisac„ hrvatskog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu FIJET za najbolje međunarodne i domaće putopise, te doprinos turističkom novinarstvu, održane u novinarskom domu i pod pokroviteljstvom Hrvatskog novinarskog društva ove su godine obilježene i velike obljetnice - 65. obljetnica svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu FIJET te 55. obljetnica FIJET-a Hrvatska i 55. obljetnica Sekcije turističkih novinara pri Hrvatskom novinarskom društvu koje sljedeće godine slavi 110. obljetnicu postojanja. Na svečanosti u povodu devete dodjele nagrada "Marko Polo" okupili su se i predstavnici IO svjetskog udruženja: Stefan Bacciu, Jacqoues Campe, Dalal Atnmande, Ludmila Novacka, na čelu s Tijaniem Haddadom, predsjednikom FIJET-a, koji se obratio nazočnima s prigodnim govorom. Prisutni su bili i predsjednici i članovi Nacionalnih udruženja FIJET-a iz BiH i Srbije, Đorđe Mihajlović, Radmilo Bumber, Dario i Melvida Novalić te direktor Međunarodnog turističkog filma Vojko Pleština i savjetnica FIJET-a Amelia Tomašević.  

U uvodnom govoru predsjednica FIJETA Hrvatske, Tina Eterović Čubrilo, uputila je čestitke dobitnicima i zahvale mnogobrojnim partnerima i sponzorima koji su svih ovih godina podržavali manifestaciju. Ove godine posebno je zahvalila hotelima Esplanadi kao partneru FIJET-a, te županu Kapinsko zagorske županije i gradonačelniku grada Krapine koji su zajedno s predstavnicima TZ bili domaćini izleta stranih novinara, a donatori su bili i Udruženje vinara Škrlet i Hotel Puntijar, a Nikola Serdar iz tvrtke Nimco, promovirao je hrvatski konjak nazvan Marco Polo. Čestitke su uputili i Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma, Lucijana Jerković, ispred HTZ-a, te Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

 

O počecima turističkog novinarstva i ondašnjim Majskim susretima govorio je Ante Gavranović, predsjednik ocjenjivačkog suda i suosnivač udruženja, a nazočnima se obratila i Karin Mimica, predsjednica Sekcije turističkih novinara HND-a. Predsjednica Tina Eterović Čubrilo izvjestila je da će se statua Luje Lozice, koju je na početku financijski podržao mninistar turizma Niko Bulić, kao original uručiti gradu Korčuli, te naglasila da FIJET dodjeljuje zahvalnicu posmrtno Luji Lozici za ustupljena prava na odljev statue koja se dodjeljuje kao nagrada putopiscima. U prisjećanju na početke svog turističkog izvješćivanja na Radio Zagrebu zahvalila je svojim tadašnjim urednicima Ivi Strahonji i Vladimiru Kumbriji. Istaknula je i da je FIJET Hrvatske pokrenut u Makarskoj 1964. godine, krenuvši od sedam do današnjih 60-k članova. Tina Eterović Čubrilo danas je potpredsjednica svjetskog Fijeta, a Marijana Rebić, tajnica svjetskog i hrvatskog udruženja. Nadahnutim govorom obratio se nazočnima i Aljoša Milat, u ime grada Korčule koji je promovirao knjigu Zvonka Letice o 150 godina turizma na Korčuli.

 U devet godina dodjela nagrada, statuom Marka Pola, radom umjetnika Luje Lozice, nagrađeni su sljedeći inozemski novinari:
 Jim Thompson, USA, Plamen Starev, Bugarska, Gian Paolo Bonimi, Italija, Luis Nunenze Ladaveze, Španjolska, Maria Parees, USA I Južna Amerika,6. Georges Younes, Libanon, Kamenko Milenković, Srbija, Maria Del Mar Garcia Aquilo, Španjolska, Gilbert Menne, Belgija.
Domaći novinari dobitnici statue Marko Polo su: Stipe Božić, Jasen Boko, Meri Šilović, Paul Bradbury, Matej Perkov, Saša Pjanić, Šime Strikoman, Ivo Pervan i Ashley Colburn.

Na prijedlog FIJET-a ovogodišnj u glavnu nagradu - Grand Prix (Statuu Marko Polo + povelju) dobio je inozemni novinar Stefan Baciu za serijal Radio reportaža iz Maroka - zemlje domaćina kongresa Fijeta u 2018. godini, Grand Prix za domaćeg novinara (Statua Marko Polo + Povelja) pripala je Radmili Kovačević za turističke reportaže o Slavoniji i Baranji kao novim turističkim destinacijama i osobni doprinos promociji turističkih destinacija i afirmaciji turističkog novinarstva u RH.

Ove godine medaljonom Marko Polo, poveljom i vikend programom nagrađena je Andrea Buča za serijal TV reportaža „Stani u Lici„ objavljen na Hrvatskoj televiziji, te osobni doprinos promociji turističkih destinacija i afirmaciji turističkog novinarstva. Lana Mindoljević, dobitnica je istog priznanja za turističke reportaže iz Hrvatske objavljene u Jutarnjem listu, te za osobni doprinos afirmaciji turističkog novinarstva i promociji turističkih destinacija. Robert Knjaz nagrađen je za originalno promicanje kulture i običaja Hrvatske u TV- serijalu „Najveće svjetske fešte" objavljenom na Hrvatskoj televiziji, Miki Bratanić nagrađen je za dugogodišnji doprinos u promicanju kulturne baštine i tradicionalnih obilježja hrvatskog turizma kroz projekt „Priča o konobi“. Danijela Draštata dobirnica je priznanja za prepoznavanje vrijednosti nacionalnih manjina i promicanje multikulturalnosti i tolerancije u TV magazinu "Prizma" koji se 25 godina emitira na Hrvatskoj televiziji. Vjekoslav Madunić povelju je primio za osobni doprinos afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje hrvatskog turizma. Radmilo Bumber dobitnik je nagrade za najbolje reportaže o Adventu u Zagrebu objavljene na svim TV mrežama u Srbiji.

Nakon dodjele nagrada dio novinara posjeio je Advent u Zagrebu posjetivši segment pod nazivom Fuliranje. 

 

 

Obrazloženje nagrada MARKO POLO za 2019. - Ante Gavranović, predsjednik Ocjenjivačkog suda

Nagrada inozemnom novinaru - članu Fijeta za Grand Prix  „Marko Polo 2019” dodjeluje se, prema odluci predsjedništva FIJET-a, uredniku i novinaru te ujedno i predsjedniku Fijet Romania STEFAN BACIU.

 Nagradu dobiva za serijal objavljenih radio reportaža iz Maroka, zemlje domaćina kongresa Fijet-a u 2018.godini.

Nagrada:   sedmodnevni boravak na Korčuli - sponzorstvo Grada Korčule i  TZ Grada Korčule + statua  Marko Polo + certifikat

Nagrada:  Krstarenje ID Riva Tours+ statua  Marko Polo+ certifikat

Ocjenjivački odbor za dodjelu nagrada MARKO POLO u sastavu Anita ŽUVELA HITREC, Hrvoje ZOVKO i Ante GAVRANOVIĆ (predsjednik) donijela je na sjednici 30. studenoga 2019. Odluku o ovogodišnjim laureatima.

Nagrada MARKO POLO dodjeljuje se Radmili KOVAČEVIĆ, novinarki Večernjeg lista, za uspješan serijal reportaža i napisa kojima afirmira Slavoniju kao ozbiljnu i vrlo potentnu turističku destinaciju.

Radmila Kovačević, kao iskusan turistički novinar, ukazuje pritom na posebnosti destinacije i ujedno apostrofira ne samo prednosti slavonskog turizma, već ujedno upozorava što bi se trebalo činiti da se cijela destinacija podigne na višu razinu.

Pritom posebno ističemo reportažu SVI KOJI PRIGOVARAJU SLAVONIJI SIGURNO JOŠ NISU BILI KOD NAS, ŽUTI DUKAT S ISTOKA TREBA JOŠ (U)GLANCATI ili ULASKOM SLAVONIJE NA TURISTIČKU SCENU RASTE CIJENA I JADRANU 

Nagrada:  Krstarenje ID Riva Tours+ statua  Marko Polo+ certifikat

Medaljon MARKO POLO dobiva Lana MINDOLJEVIĆ za putopisnu reportažu o najljepšim kontinentalnim rijekama za kupanje te reportažni putopis LOŠINJ: mirisna antistres terapija na otoku zelenila, vitalnosti, dupina i kristalno čistoga mora.

Obje reportaže pisane su originalnim stilom, odmaknute od uobičajenih pristupa napisima o turizmu, koji su najvećim dijelom vezani uz glavnu sezonu. Lana, međutim, naglašava kako je Lošinj najljepši u predsezoni, odnosno kako „u bablje ljeto nema ljepšeg nego uživati na kupalištima koja su nam blizu, uređena, osvježavajuća“. Stvarno, osvježenje!

 

Medaljon MARKO POLO dodjeljuje se Andrei BUČE, urednici i novinarki HRT, za putopisni serijal „Stani u Lici“.

Kolegica BUČE kroz ovaj serijal prikazuje zanimljivosti ličkog kraja, svojevrsnoga bisera hrvatskog turizma, dosad međutim nedovoljno iskorištenog. Osobitost je način na koji nam približava tu jedinstvenu ponudu i ljude koji su njen sastavni dio.

Medaljon MARKO POLO dobio je Robert KNJAZ za originalno promicanje kulture i običaja u pojedinim hrvatskim krajevima. Ovaj put je to prikaz fešte Utrke tovara u Tribunju.

Redatelj, voditelj i autor brojnih domaćih emisija odlikuje se specifičnim, često intrigantnim pristupom koji plijeni pozornost ne samo zbog načina prezentacije već originalnih ideja u obradi teme.

Miki BRATANIĆ dobiva medaljon MARKO POLO za svoju posebnu priču o KONOBI kao bitnom obilježju dalmatinske tradicije. Konoba po njemu ima puno šire značenje: to je prostor u kojem se čuvaju jezik, kultura, običaji, klapska pjesma. Konoba je  na poseban način „duša dalmatinskog čovjeka“.

Njegov originalni projekt  Priča o  konobi obuhvaća tri zasebne cjeline: Konoba, Priča o konobi i Priče iz konobe za djecu ima za cilj očuvanje i promicanje  tradicije te stvaranje prepoznatljivosti kroz prizmu izvorne težačke konobe.  

Medaljon MARKO POLO dodjeljuje se  multinacionalnom magazinu PRIZMA i urednici Danieli DRAŠTATA. PRIZMA je jedna  od najdugovječnijih emisija HRT-a, traje pune 23 godine. Svo vrijeme emisija skreće pozornost na nacionalne manjine i kulturno blago koje one nose u sebi.

Urednica Draštata je uvelike zaslužna za originalnost emisije i njenu usredotočenost na prikazivanje u kojoj su mjeri nacionalne manjine, njihovi običaji i kultura, istodobno i vrijednost te obogaćivanje cijeloga hrvatskog društva.

Vjekoslav MADUNIĆ dobiva medaljon MARKO POLO za turističke reportaže objavljene na portalu Glas Hrvatske MIRIS BOŽIĆA U KONAVLIMA.

Madunić nam je vrlo slikovito približio običaje, zanimanja i ljude ovog kraja, gdje „ljude ne more brige o životu“. Tu se našla i priča o Linđu, karakterističnoj tradicionalnoj slastici ovoga kraja – Konovoskoj Mantali, priča o vinima i vinarima te o udruzi Komajska kalaška mornarica. Zanimljivo i poučno!

 Nagrada za najbolju reportažu o Adventu u Zagrebu 2018. pripala je kolegi Radmilu BUMBERU, novinaru i uredniku emisije „Srbija koju volim“. Objavljene su ukupno četiri reportaže.

Riječ je o emisiji koja promiče turizam i gastronomiju, a prikazuje se nedjeljom na 80 TV postaja + na YouTube kanalu u Srbiji s nacionalnom pokrivenošću, kao i zemljama u okruženju u produkciji ADRIATIC 949.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.