Na spomenik dr. Tuđmana povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske i početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU svezana kravata

KRAVATA

U povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i proslave Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, u srijedu, 15. siječnja zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je zajedno s ravnateljem ustanove Academia Cravatica  Marijanom Bušićem  sudjelovao u vezanju kravate na spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U vezanju kravate su također sudjelovali i vojnici vojno-povijesne postrojbe Kravat pukovnija na čelu sa zapovjednikom Željkom Matejčićem.„Ako je netko zaslužio da na njegov spomenik svežemo kravatu, onda je to svakako dr. Franjo Tuđman. Sjećam se u počecima pokretanja moje inicijative za promoviranje Hrvatske kao domovine kravate, s kakvim je žarom dr. Tuđman prepoznao simboličku snagu kravate za našu zemlju. A kravata obvezuje, kao što i Hrvatsku sada obvezuje i predsjedanje Vijećem Europske unije“, naglasio je Marijan Bušić, ravnatelj ustanove Academia Cravatica. Gradonačelnik Milan Bandić posebno je istaknuo zasluge predsjednika Tuđmana za to što živimo u  suverenoj i demokratskoj  Hrvatskoj, te se osvrnuo na činjenicu da je upravo dr. Tuđman bio na čelu države kada je Hrvatska međunarodno priznata.Inače, vezivanje kravata na spomenike gesta je koju već više od dva desetljeća – realizirajući koncepciju Marijana Bušića – provodi Academia Cravatica, središnja ustanova u svijetu koja je posvećena proučavanju, čuvanju i unaprjeđivanju kravate kao hrvatske i svjetske baštine.

Današnje vezivanje kravate na spomenik Prvom hrvatskom predsjedniku, nastavak je projekta svečanog obilježavanja početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, a u sklopu kojeg je već 2. siječnja Kravat pukovnija postavila crvene kravate na 55 zagrebačka spomenika. Paralelno uz postavljanje kravata na spomenike hrvatskih uglednika i velikana u Zagrebu, u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, te veleposlanstvima i konzulatima RH širom Europe, u tijeku je i projekt u sklopu kojega se velike crvene kravate postavljaju na spomenike i znamenitosti širom Europe.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.