Dan prisjećanja na žrtve holokausta obilježen i na židovskom groblju u Varaždinu

Dan prisjećanja na žrtve holokausta obilježen i na židovskom groblju u Varaždinu

Dan prisjećanja na žrtve holokausta obilježen i na židovskom groblju u Varaždinu. Nakon polaganja vijenaca na varaždinskom židovskom groblju u znak sjećanja na genocid židova u Drugom svjetskom ratu kojega nisu bili pošteđeni ni varaždinski židovi,  medijima su se obratili gradonačelnik Varaždina dr. Ivan Čehok i predsjednik židovske općine Čakovec Andrej Pal, dr.med.

Dan prisjećanja na žrtve holokausta ustanovljen je da se prisjeti i nikada ne zaboravii na zločine nacističkih režima nad židovima, kojima je u Drugom svjetskom ratu zatrt trag i u Varaždinu, a što je vidljivo i na natpisima na groblju, gdje često kao godine smrti stoje ratne godine Drugog svjetskog rata, a najčešće 1945. godina i uz nju  samo mjesta stradavanja – logori Auswitz, Pag, Beograd, Jasenovac…

Na žalost prema današnjem svjedočenju potomka jedog od rijetkih preživjelih, Varaždin je među prvima još 1941. istaknuo natpis – Judenfrei. Šutnja potomaka rijetkih preživjelih trajala je i za Titove Jugoslavije do kraja osamdesetih-devedesetih godina prošlog stoljeća, sve do samostalne Hrvatske, ali imovinu potomcima nije vratila ni nova država. Varaždin ni do danas nije obnovio židovsku općinu, ali sinagoga će se obnoviti ove godine i dobiti novu funkciju.

Ovime podsjećamo da ne smijemo dopustiti da se povijest zaboravi, da stradavanje židovskog naroda da ostane kao opomena čovjeku te da sjećanje na tragične koncentracijske logore, strijeljanja i sve zločine nad živovima nikada ne izblijedi.” rekao je Pal.

Svijeće uz spomen ploču u društvu suradnika i nekolicine članova zapalila je i Barbara Antolić Vupora u ime ŽO SDP-a Varaždinske županije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.