Središnja svečanost 25. obljetnice VRO Oluja održat će se 5. kolovoza na dan kad je 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin

tuđman

Središnja svečanost obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održat će se u srijedu, 5. kolovoza na dan kad je 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin i iznjedrila pobjedu u Domovinskom ratu.

Svečanost će započeti u 9,43 zvonjavom Kninskih crkvenih zvona kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika HV-a u Grad Knin tijekom VRO Oluja, a nastavit će se programom na Kninskoj tvrđavi koji uključuje podizanje zastave Republike Hrvatske, minutu šutnje, čitanje povjesnice VRO Oluja, čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika i ispaljivanje 25 počasnih plotuna u spomen na 25 obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja te prelet borbenog zrakoplova HRZ-a.

Zbog epidemioloških mjera, na Kninskoj tvrđavi nalazit će se samo sudionici programa, dok će uzvanici program s Kninske tvrđave pratiti preko video-zida smještenog na Trgu Dr. Ante Starčevića.

Program na Trgu dr. Ante Starčevića započinje u 10,15 polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te polaganjem 25 crvenih ruža na spomenik hrvatske pobjede “Oluja 95” u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje u VRO Oluja. Uslijedit će molitva odrješenja koju će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, prigodna obraćanja visokih uzvanika te program Akrobatske grupe „Krila Oluje“.

Sveta misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu koju će predvoditi mons. Marin Barišić, Splitsko-makarski nadbiskup održat će se u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta s početkom u 11:30 sati.

Predstavnici medija akreditirani za praćenje središnje svečanosti, u srijedu, 5. kolovoza na Trgu Dr. Ante Starčevića trebaju doći na Autobusni kolodvor u Kninu, Don Mihovila Pavlinovića 7, najkasnije do 8,45 sati, gdje će biti organiziran obavezan sigurnosni pregled te pratnja do osiguranog prostora za medije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.