Plenković: Snažna, demokratska i samouvjerena Hrvatska šalje poruke inkluzije i tolerancije

Plenković: Snažna, demokratska i samouvjerena Hrvatska šalje poruke inkluzije i tolerancije

Dan uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, hrvatski premijer Andrej Plenković položio je vijence na gradskom groblju Mirogoj, na glas Spomenika hrvatskoj žrtvi - Zid boli, na Centralnom križu u Aleji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Predsjednik dr. Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.U izjavi za medije istaknuo je da je polaganje vijenaca i paljenje svijeća još jednom odalo priznanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima, prvom hrvatskom predsjedniku i svima onima koji su dali najviše za slobodu Hrvatske.
 
Važan signal i nova poruka 25 godina nakon Oluje
 
„Posebno se sjećam vojne operacije Oluja koja je omogućila oslobađanje prethodno okupiranih područja i stvorila uvjete za kasniju mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i dovršavanje teritorijalne cjelovitosti Hrvatske. Knin kako bismo obilježili ovu važnu, 25. obljetnicu ", rekao je. 
"Što se tiče dolaska potpredsjednika vlade Borisa Miloševića, mogu reći da je moja inicijativa bila logična, prirodna i normalna", nastavio je Plenković koji smatra da je važno da se šalje važan signal 25 godina nakon Oluje. 
"Politički predstavnik SDSS-a, ujedno i potpredsjednik Vlade RH, dolazi na Oluju, pobjedu i domovinsku zahvalnost i Dan hrvatskih branitelja i šalje novu poruku hrvatskom društvu, za odnose između Hrvata i srpske manjine, zbog pogleda u prošlost, signala u odnosima Hrvatske i Srbije, kao i poruka o tome kakvu Hrvatsku gradimo u četvrtom desetljeću njezine neovisnosti ", naglasio je Plenković i dodao:
 
Manjine su sastavni dio inkluzivne, tolerantne i samouvjerene Hrvatske
 
"To je inkluzivna, tolerantna Hrvatska, samouvjerena Hrvatska - svjesna svojih vrijednosti, svjesna svojih temelja, ali također smo čvrsto uvjereni u politiku koju vodimo i za koju smo dobili podršku na izborima - da su manjine sastavni dio hrvatskog društva. naše pravne i političke pravne stečevine u proteklih trideset godina i da samo na taj način možemo čvrsto ukorijeniti svoje vrijednosti na onome na čemu se temelji Hrvatska i koje su ujedno i naše europske vrijednosti ", rekao je premijer. 
Što se tiče uobičajenog načina slave Oluje, Plenković je rekao da je Vlada informirana o različitim inicijativama, a čak su i fotografije majica tiskanih tom prilikom objavljene u medijima.
"Ono što očekujem jest da oni koji su u službenom protokolu nose majice koje odražavaju njihove postrojbe Domovinskog rata ili, naravno, službene majice koje je tiskalo Ministarstvo hrvatskih branitelja", rekao je Plenković, dodavši da je Ministarstvo uložilo velika ulaganja u pripremu i koordinaciju aktivnosti s mnogim predstavnici braniteljskih udruga. Upitan očekuje li problema s obilježavanjem Oluje, premijer je rekao da postoje službe čiji je zadatak osigurati da nema problema.
 
Omogućit ćemo svima da dostojanstveno žive u skladu sa standardima 21. stoljeća.
 
Na pitanje hoće li ova Vlada poslušati politiku bolje integracije manjinskih naroda i poboljšati životne uvjete na ovim prostorima, Plenković ističe: 
"Prije svega, želio bih reći da su svi predstavnici manjina, uključujući predstavnike srpske manjine, bili s nama u parlamentarnoj većini u prethodnom mandatu. Sudjelovali u vladi, ne na razini država članica i članova Vlade, već na nižoj razini. 
Sada kada to imamo Izgradili smo povjerenje između Hrvatske demokratske zajednice, čvrsto usidrenog na mjestu političkog spektra gdje vjerujemo da je najjača, najodgovornija i najveća politička stranka koja je parlamentarna većina viša od prethodnog mandata, a to je ključna, elementarna pretpostavka, a to je povjerenje. "To je najveći legitimitet stečen od hrvatskih birača, što je dobro za hrvatsko društvo. Zbog toga smo pobijedili na ovim izborima", uvjeren je Plenković. 
Kazao je da će Vlada, upravo na osnovu ovog međusobnog povjerenja, kao i u prethodnom mandatu i u sljedećem, raditi na ravnopravnosti svih naših građana, bez obzira jesu li Hrvati ili pripadnici manjine, kako bi im to omogućilo na dostojanstven način. , ispunjavaju standarde 21. stoljeća. 
"To konkretno znači električnu energiju i vodu u onim područjima koja su možda bila udaljena, a koja su još uvijek ostala bez tih osnovnih, elementarnih civilizacijskih pretpostavki. Na tom smo putu već napravili jasne planove u posljednjem mandatu koje provode Hrvatska elektroprivreda i Hrvatske vode." , podsjetio je Plenković.
 
Nema trgovine, to je važna, civilizacijska i politička gesta hrvatske Vlade
 
Premijer naglašava da Tomo Medved, kao potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih veterana, general Hrvatske vojske, zapovjednik Tigrova, dolazi u Grubore, a ne kao quid pro quo, jer to nije trgovina.
"Bilo je puno komentara u javnom prostoru gdje pokušavaju dešifrirati ono što ja radim. Samo trebamo pažljivo slušati sve što kažemo i sve što radimo u posljednje vrijeme", ističe Plenković."Dakle, ovo je važna, civilizacijska i politička gesta hrvatske vlade u kojoj poštujemo sve žrtve. Svjesni smo, nažalost, nekih poteškoća i nedjela koja su se dogodila nakon Oluje.Vjerujemo da je dobro i prikladno odati počast žrtvama na srpskoj strani. ", on kaže. 

Ono što radimo važno nam je zbog odnosa u hrvatskom društvu
 
Na pitanje koliko ta normalizacija ometa reakcije srpske strane, poput reakcija srbijanskog predsjednika Vučića, premijer je rekao da je ono što Vlada radi unutarnja stvar Hrvatske. 
"Govorimo o odnosima Vlade, naših koalicijskih partnera, srpske manjine u Hrvatskoj i političkih predstavnika u Hrvatskoj.Mi svoje odluke donosimo za nas, za Hrvatsku. Kao što rekoh, oni šalju poruku da smo 25 godina od završetka rata u Hrvatskoj, 22 godine od mirne reintegracije hrvatske podunavske regije riješili sve naše strateške zadatke, da je Hrvatska demokratska zemlja, da ima svoj pravni poredak. Europska unija, NATO i upravo takva Hrvatska koja rješava ekonomske, zdravstvene, financijske, sigurnosne izazove, ali ne vojne prirode, već drugih, poput migracija, ima snage slanja takvih poruka. 
I na neki smo način uvjereni, kad vrijeme prođe i kad ovo što danas radimo postane novi standard, da će drugi postupno vidjeti koliko su takve i važne takve geste. Ne trebaju nam prvorazredna pitanja što netko na to kaže. Važno nam je što radimo zbog odnosa u hrvatskom društvu “, zaključio je premijer Plenković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.