Središnja svečanost u povodu Spomendana Rujanskog rata održana je u Šibeniku, a gradi se i Veteranski centar

Šibenik veteranski centar

Središnja svečanost u povodu Spomendana Rujanskog rata održana je u Šibeniku, a na komemoraciji je bio i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je obišao i gradilište veteranskog centra u Šibeniku.Sjećanje na bitku za Šibenik, u kojoj su hrvatski branitelji porazili znatno nadmoćnijeg srpskog agresora i spriječili presijecanje Hrvatske na dva dijela, održano je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Baldekinu.Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio je zajednički vijenac uz predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Svijeće je zapalilo i izaslanstvo Šibensko-kninske županije sa županom Goranom Paukom na čelu, izaslanstvo Grada Šibenika s gradonačelnikom Željkom Burićem na čelu, izaslanstva vojske i mornarice te policije, predstavnici političkih stranaka i okupljeni građani.

Vijenci i svijeće kod spomen-križa

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće i kod spomen-križa na gradskome groblju Kvanju u znak sjećanja na sve stradale hrvatske branitelje. "Iskazujemo zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su branili i obranili Šibenik. Osobitu zahvalnost iskazujem obiteljima poginulih hrvatskih branitelja koji su izgubili svoje najmilije u velikosrpskoj agresiji", rekao je Medved."Obadva, obadva! Oba su pala!", poznati je uzvik kada su branitelji srušili dva zrakoplova tadašnje JNA iznad Šibenika. Nedaleko od mjesta gdje je 21. rujna 1991. nastala poznata snimka iz Domovinskog rata u hrvatske su ruke pale tri vojarne pune oružja te je naoružana cijela Dalmacija.

Grade se četiri veteranska centra

Ministar Medved danas je u nazočnosti gradonačelnika, župana te predstavnika braniteljskih udruga obišao i gradilište veteranskog centra u Šibeniku.Veteranski centar gradi se na mjestu negdašnje vojarne Bribirskih knezova, prostirat će se na 5800 metara četvornih, a u njemu će se moći smjestiti 142 osobe. Centar će sadržavati bazen, nogometno, košarkaško i tenisko igralište, boćalište te parkiralište."Iznimno mi je zadovoljstvo danas biti u Šibeniku na lokaciji izgradnje jednog od četiri veteranska centra koja gradimo u Hrvatskoj, a posebice u prigodi kada izražavamo zahvalnost i poštovanje hrvatskim braniteljima za pobjedu u Rujanskom ratu", istaknuo je ministar Medved.
Izvijestio je da radovi napreduju predviđenom dinamikom te da će, po svemu sudeći, to biti prvi izgrađeni veteranski centar."Objekt u Šibeniku vrijedan je 69 milijuna kuna te će, nakon izgradnje, omogućiti stalni boravak za 140 korisnika, a zaposlit će 30-ak osoba. Centar će pružati psihosocijalnu pomoć i osnaživanje hrvatskih branitelja te će se provoditi čitav spektar aktivnosti", rekao je ministar Medved. 

85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Veteranski centar u Šibeniku imat će 142 postelje i moći će primiti oko 2500 korisnika na godinu. Gradi se na temelju projekta koji provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“, a ukupna vrijednost projekta, koji će se provoditi do 1. siječnja 2023., iznosi gotovo 329 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.Osim u Šibeniku, veteranski centri grade se i u Daruvaru, Sinju i Petrinji, a na godinu će moći primiti oko 12 tisuća korisnika. Očekuje se da će  se u neposrednoj blizini veteranskog centra u Šibeniku graditi i bolnica, što je ministar Medved podupro zbog povezivanja s programom preventivnih sistematskih pregleda koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja. Istaknuo je i osnaživanje područnih odjela tog ministarstva koji su hrvatskim braniteljima dostupni u svim županijama.
U veteranskim centrima pružat će se njega i pomoć kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, oni će biti dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije zainteresiranima za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se u njima provoditi.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.