Ministar Banožić na obilježavanju Dana obrane Zadra

Ministar Banožić na obilježavanju Dana obrane Zadra

Danas, zahvaljujući hrvatskim braniteljima i Hrvatskoj vojsci živimo u demokratskoj, neovisnoj i slobodnoj državi za koju smo se izborili u pobjedničkom Domovinskom ratu 

Ministar obrane RH Mario Banožić ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH u utorak, 6. listopada 2020. godine sudjelovao je na obilježavanju Dana obrane Grada Zadra. Uz ministra Banožića, svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika RH ujedno savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH zapovjednik Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Rudolf Perešin“ brigadir Goran Huljev i drugi.

Tom prigodom, ministar Banožić položio je vijence i zapalio svijeće za poginule hrvatske branitelje kod Središnjeg križa na Gradskom groblju, kod Spomen obilježja 3. bojne „Imotski sokolovi“ 4. gardijske brigade „Pauci“, na mjesnom groblju Ploča te na mjestima pogibije branitelja na Dračevcu. Ministar je rekao kako se nakon 29 godina s posebnim pijetetom prisjećamo svih branitelja, pripadnika 4. brigade, 112. brigade ZNG-a i policije koji su onda kad je trebalo stati u obranu Zadra, kao i svih onih koji su svoje živote dali za slobodu Zadra i Domovine. „Hvala našim herojima koji su dali svoje živote kako bismo mi danas živjeli u miru. Hvala i građanima koji su za vrijeme razaranja ostali u Gradu i na razne načine pokušavali normalizirati život u teškim danima“, istaknuo je ministar Banožić uputivši posebnu zahvalu obiteljima poginulih i umrlih.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić je tom prigodom naglasio kako se i 29 godina kasnije Zadar i Hrvatska s istom zahvalnošću sjećaju svih branitelja koji su stali u obranu grada i dali živote za mir i slobodu današnjih naraštaja. "Dan obrane Zadra je jedan od najsvjetlijih i najznačajnijih trenutaka u njegovoj tisućljetnoj povijesti", zaključio je gradonačelnik Dukić. Župan Zadarske županije Božidar Longin je podsjetio na sve koji su podnijeli žrtvu u obrani Grada: „Ponosni smo na sve svoje hrvatske branitelje koji su u ratnim godinama stali na branik svojega grada i Domovine, i zahvalni smo im za slobodu koju danas živimo.“

Na misi koju je predvodio u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu, fra Žarko Relota je podsjetio kako borba, hrabrost i zajedništvo branitelja iz Domovinskog rata okuplja i nas danas te kako su mir, red, dostojanstvo i ljubav vrijednosti za koje se uvijek treba zalagati.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.