Obljetnica je raketiranja Banskih dvora, a dan kasnije te 1991. prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti Hrvatske

Obljetnica je raketiranja Banskih dvora, a dan kasnije te 1991. prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti Hrvatske

Obljetnica je napada na Banske dvore. Premijer Andrej Plenković tim je povodom položio lovorov vijenac na spomen ploču na zgradi Vlade, naglasivši da je to prekretnica jer je Hrvatski sabor te noći izglasao neovisnost i prekinuo sve veze s bivšom državom.

"Danas je 29. godišnjica raketiranja Banskih dvora, 7. listopada 1991. godine, kada su zrakoplovi JNA pokušali ubiti predsjednika Tuđmana i tadašnje hrvatsko vodstvo, kao i predstavnike Republike Hrvatske u tada još uvijek saveznim institucijama", rekao je premijer novinarima. Taj je trenutak, dodao je, prekretnica jer je Hrvatski sabor dan nakon ili iste noći izglasao neovisnost i prekinuo sve ustavne i pravne veze s bivšom državom u formalno-pravnom smislu, nakon odluke od 25. lipnja 1991. godine.  "Zbog toga je važno sjetiti se ovog dana i tada ubijene žrtve, kao i sutrašnjeg Spomen obilježja Hrvatskog sabora jer je to jedna od najvažnijih odluka donesenih u posebnim okolnostima u dvorani, u podrumu Ine prije 29 godina", zaključio je. je premijer.  U poslijepodnevnim satima 7. listopada 1991. zrakoplovi tadašnje JNA ispalili su rakete i teško oštetili Banske dvore, sjedište hrvatske vlade, koja je tada bila rezidencija prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i u kojoj je bio u trenutku napada. 

U napadu je smrtno stradala jedna osoba, četiri su ozlijeđene, srušen je dio krova Banskih dvora, a oštećena je fasada i gotovo sve sobe. Banski dvori raketirani su oko 15 sati, dva jugoslavenska borbena aviona ispalila su šest raketa na zgradu, jedan je pogodio palaču, a ostali su pali na susjedne zgrade. U vrijeme napada, predsjednik Tuđman razgovarao je u zgradi sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, predsjednicima jugoslavenskog predsjedništva i vlade. 
Početkom listopada 1991. agresija JNA i pobunjenih lokalnih Srba zahvatila je gotovo cijelu Hrvatsku, napadnuti su Vukovar, Osijek, Karlovac, Gospić, Dubrovnik i brojni manji gradovi. Tada je istekao tromjesečni moratorij Europske zajednice na lipanjsku odluku Hrvatskog sabora o neovisnosti i suverenosti. EK je vjerovala da se jugoslavenska kriza i srpska agresija mogu riješiti mirnim putem i zatražila je od Hrvatske da privremeno odgodi odluku o neovisnosti. Dan nakon napada na Banske dvore, 8. listopada 1991. godine, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti Hrvatske. Umjesto u svojoj povijesnoj zgradi na Markovom trgu, Sabor je ovu odluku donio na sjednici u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Izvor: Hina / Vlada 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.