Premijer na komemoraciji u Baćinu: Ne smijemo zaboraviti koliko je nevinih života palo u Domovinskom ratu i koja je cijena plaćena za slobodu Hrvatske

Premijer na komemoraciji u Baćinu

Premijer Plenković rekao je danas da je žrtva hrvatskih branitelja i civila temelj naše države i zalog naše budućnosti te da je moralna dužnost, ali i ustavna obveza, štititi dostojanstvo hrvatskih branitelja, čuvati vrijednosti i prenijeti povijesnu istinu o Domovinskom ratu. "Danas, 25 godina nakon završetka rata - imamo obvezu izgraditi bolju Hrvatsku, okrenutu budućnosti, jer to dugujemo cijeloj Hrvatskoj, ali prije svega vama i svim žrtvama kojih se dugo pamtimo", rekao je na komemoraciji za nevine civilne žrtve u Baćinu.

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je danas u obilježavanju 29. godišnjice stradanja civila u Baćinu. Obraćanje premijera ovom prigodom u cijelosti objavljujemo:
 
"Drage obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih vojnika i civila, uvaženi hrvatski branitelji, ugledni predstavnik predsjednice Republike, general Mareković, uvaženi predstavnik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnici Celjak, poštovani potpredsjednik Vlade Hrvatski Branitelji, Tomo Medved, cijenjeni župan, gospodin Žinić, cijenjeni gradonačelnik Hrvatske Dubice, gospođa Karagić, cijenjeni saborski zastupnici, gospođa Petir i gospodin Katičić, cijenjeni predstavnici drugih gradova i općina iz Sisačko-moslavačke županije, dame i gospodo, cijenjeni župnik Jurković ,,  Pozdravljam vas povodom obilježavanja 29. obljetnice masakra nad hrvatskim stanovništvom ovdje u Baćinu, gdje smo se okupili kako bismo odali počast nevinim žrtvama ovog stravičnog zločina.  U ime Vlade izražavam duboku sućut i poštovanje članovima obitelji čiji su očevi, majke, djedovi i bake ovdje ubijeni na današnji dan 1991. godine.  Bolna sjećanja na teške ljudske sudbine i brojne obiteljske tragedije i danas žive u svima nama.  
Samo vi možete znati koliko je bolno bilo svako od vas proteklih godina, a koliko bolno danas.
 
Općina Hrvatska Dubica, naseljena Hrvatima, postala je simbol hrvatskog otpora u Domovinskom ratu i jedno od najvećih stratišta sa 137 žrtava, 39 hrvatskih branitelja i 98 civila. Ovdje je prije 29 godina brutalno ubijen najmanje 71 hrvatski civil, a njihovi posmrtni ostaci do sada su ekshumirani, a posmrtni ostaci 56 osoba identificirani su i dostojanstveno pokopani.  U masovnoj grobnici Baćin-skela - drugoj po veličini nakon Ovčare - ekshumirano je 56 i identificirano 44 žrtve, dok je u 15 pojedinačnih grobnica ekshumirano još 15 žrtava, od kojih je 12 identificirano.  
Gotovo sve identificirane žrtve su Hrvati, više od polovice su žene, a većina ih je u trenutku ubojstva imala više od 60 godina - najstarija među njima imala je 90 godina. Iako nikome nisu prijetili, ubijeni su samo zato što su odlučili ostati u svojim domovima. U domovima iz kojih su ih odveli i zatočili srpski pobunjenici i njihove paravojne formacije u Vatrogasnom domu 20. listopada 1991. Sutradan su ovdje pogubljeni.
 
Naša je dužnost nastaviti procesuirati sve ratne zločine
 
Pokolj stanovnika Hrvatske Dubice, Baćina i Cerovljana jedan je od glavnih zločina predstavljenih u tužbi Republike Hrvatske protiv Republike Srbije za genocid. Odgovornost agresorske JNA, srpskih pobunjenika i paravojnih postrojbi samoproglašene SAO Krajine neupitna je za sve ove zločine.  Zbog ratnih zločina u Baćinu, sedam pripadnika srpskih paravojnih jedinica i tadašnje paravojne formacije osuđeno je u odsutnosti na 125 godina zatvora. Za ovaj zločin u Haagu se, između ostalih, terete i Slobodan Milošević, koji je umro prije presude, i Mile Martić, koji je osuđen na 35 godina zatvora. A ovaj je zločin zastupljen u nizu optužnica Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i na nacionalnim sudovima.    
To je važno kako ne bi bilo dileme o tome što se ovdje dogodilo i tko je kriv za te zločine, što nikada ne smijemo zaboraviti.  Također nam je dužnost nastaviti procesuirati sve ratne zločine, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinitelja.  To dugujemo žrtvama i vama, članovima obitelji, koji imate pravo na pravdu.  Njegujući svoju povijest koja se sastoji od tako teških i bolnih trenutaka, ne smijemo i nećemo zaboraviti koliko je nevinih života posječeno u Domovinskom ratu i koja je cijena plaćena za slobodu Hrvatske.
 
Nećemo odustati dok ne pronađemo posljednju nestalu osobu
 
Odnos prema žrtvama hrvatskih branitelja i civila ispit je savjesti za svakoga od nas. Oni su temelj naše države i zalog naše budućnosti. Što se tiče odnosa prema hrvatskim braniteljima, naša je moralna dužnost, ali i ustavna obveza zaštititi njihovo dostojanstvo, sačuvati vrijednosti i prenijeti povijesnu istinu o Domovinskom ratu.  To je također važno jer budućnost možemo graditi u miru samo na istini koja se temelji na činjenicama, na suradnji sa svima u pronalaženju nestalih.   U Bacinu, Hrvatskoj Dubici i Cerovljanima još uvijek tragamo za 24 nestala hrvatska civila.
Naša je dužnost nastaviti tragati za svim nestalima i nećemo odustati dok ne pronađemo posljednju nestalu osobu. To je naša dužnost i obveza hrvatske države i njezinih institucija.  Svjesni svoje odgovornosti, intenzivirali smo proces traženja nestalih i po prvi puta donijeli Zakon o nestalim osobama u Domovinskom ratu.   
Nismo zaboravili ni civilne žrtve Domovinskog rata. Sada prvi put predlažemo Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata koji će cjelovito regulirati otvorena pitanja civilnih žrtava Domovinskog rata.
 
Nastavljamo graditi zemlju o kojoj su sanjali oni koji su se za nju borili.
 
Sve što smo postigli, postigli smo u partnerstvu s Vladom i udrugama iz Domovinskog rata.   
Takvo partnerstvo trebamo u svim segmentima društva kako bismo nastavili graditi zemlju o kojoj su sanjali oni koji su se za nju borili, ali je nisu doživljavali kao slobodnu.  Danas, 25 godina nakon završetka rata - imamo obvezu graditi bolju Hrvatsku, okrenutu budućnosti, jer upravo je to ono što dugujemo svim našim sugrađanima, a prije svega vama i svim žrtvama za koje čuvamo trajnu uspomenu. 
Današnjim okupljanjem čuvamo uspomenu na dane tuge, ali i dane prkosa i hrabrosti.  
Još jednom, dragi članovi obitelji stradalih u Baćinu, izražavam najdublje sućut i vječnu zahvalnost žrtvama za slobodu Hrvatske! "

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.