FIJET nagrada "Marco Polo": U društvu Gorana Milića i nagrađenih putopisaca i naša urednica

FIJET nagrada "Marco Polo": U društvu Gorana Milića i nagrađenih putopisaca i naša urednica
U okviru jubilarne desete  obljetnice FIJETA Hrvatska i u skladu s time i dodjele ustanovljene Nagrade Marco Polo u organizaciji udruge novinara i pisaca o turizmu FIJET Hrvatska predsjednica Tina Eterović Čubrilo koja je ujedno i idejna  začetnica i autorica nagrade Marko Polo objavila je imena nagrađenih putopisaca, autora i medija, uz napomenu da će ovogodišnja dodjela nagrada najboljim putopiscima dakle jubilarna biti upriličena u proljeće 2021, naravno ukoliko to epidemiološki uvjeti dozvole. 
 
 
Tina Eterović Čubrilo i Tijani Hadad 
 
Tina Eterović Čubrilo, predsjednica hrvatskog ogranka FIJET i potpredsjednica svjetskog FIJET, predložila je i da se ove godine po prvi put dodjeli i nagrada “FIJET tolerancija” kojom se nagrađuje putopisce iz nacionalnih udruga, a koji pišu o drugim državama, narodima, kulturama i potiču empatiju, solidarnost, te koji kroz svoje reportaže otkrivaju nepoznate svjetove i ugrožene pojedince, grupe i događaje. 
 
 
Hrvoje Ivančić
 
U proteklih 10 godina među najboljim putopiscima novinarima, fotografima  koji su primili nagrade Marco Polo bili su: Stipe Božić (prvi), Jasen Boko, Ivo Pervan, Miro Branković, Ashley Colburn, Šime Strikoman, Meri Šilolović, Lana Mindoljević, te medijske kuće i specijalizirani časopisi: HTV sa tri specijaliziran emisije: More, Poljoprivredna emisija, Emisija za manjine, Večernji list i Turistička patrola. Nagrađuju se i istaknuti strani novinari, članovi FIJET-a (Svjetskog udruženje turističkih novinara i pisaca o turizmu) za najbolje reportaže o zemlji domaćinu posljednjeg FIJET kongresa. 
 
 
Goran Milić
 
Statue Marco Polo pripale su Goranu Miliću i Albini Podbevšek 

Ovogodišnji Grand prix dobili su svjetski poznati putopisac Goran Milić i Albina Podbevšek. Ocjenjivački odbor u sastavu Jadranka Rilović, Hrvoje Zovko, Anita Žuvela Hitrec i Ante Gavranović (predsjednik) dodijeli su nagradu domaćem novinaruGoranu Miliću za reportaže u tjednoj specijaliziranoj emisiji HRT-a „DESTINACIJA HRVATSKA“ uz sljedeće obrazloženje:

 „Destinacija Hrvatska“ je dinamična mozaična HTV emisija o turizmu koja otvara teme i postavlja jasna pitanja o stanju hrvatskog turizma, ali i njegovoj budućnosti. U situaciji korona pandemije uoči sezone 2020. izdvajamo i naglaske na turizam u posebnim uvjetima sa sugestijama mogućih pozitivnih rješenja. Goran Milić kao stalni suradnik u emisijama donosi priče iz hrvatskih odredišta, koje su dostupne i na You Tube: priča o Kraljevici, o Mljetu, o Viru, Konavlima.
Goran Milić, doajen reportaža i putopisa iz različitih dijelova svijeta: Kuwaita, obje Amerike, Švicarske Austrije, BiH… iznimno gledane emisije na HTV i Al Jeezera.
Za emisiju Destinacija Hrvatska objavio je 30 priloga – od odnošenja smeća po otocima u okolici Dubrovnika preko Napoleonovih staza na Pelješcu do obnove porušenih hotela.

Nagrada inozemnom novinaru na prijedlog Izvršnog odbora FIJETA odlazi ove godine u Sloveniju Albini Podbevšek.

 

Albina Podbevšek

Albina Podbevšek, dugogodišnja turistička novinara, odnedavno umirovljenica, ali s redovitim objavljivanjem u izdanju najpopularnijih novina „DELO“ u Sloveniji. Dugogodišnja je članica Fijeta, do 2017, kao član Nacionalnog udruženja FIJET Slovenija, a nakon raspuštanja udruženja, individualna članica. Sudjelovala je na većini FIJET kongresa, kao i na više studijskih putovanjima u organizaciji FIJET-a. Sa svih tih događanja objavila je niz putopisa, reportaža – iz Moskve, Tunisa, Maroka, Egipta, Grčke.

 
 
Marija Barić, HIA
 
Nagrade “Marko Polo 2020.” - Plakete s likom Marca Pola pripale su sljedećim domaćim novinarima
 

Novinari koji su svojim reportažama potaknuli, približili ili otkrili domaća odredišta svojim istraživanjima od najbliže okolice do neotkrivenih ljepota, izvornim događajima i putovanjima zasluženo se nalaze među nagrađenima: Goran Rihelj za objavu reportaža i članaka na portalu HrTurizam, Marija Barić, dugogodišnji je turistički novinar, urednica i vlasnica portala HIA – Hrvatska, Iseljeništvo, Svijet, za reportaže o Ozlju i Gornjem Pokuplju, Nada Mirković, kolumnistica i suradnik u časopisu Croatia Airlines, te Željka Kunštek iz Tip travel magazina. 

 

Ante Gavranović, predsjednik Ocjenjivačkog odbora

Posebna priznanja dobili su:

Tomislav Radić (naš suradnik), dugogodišnji turistički novinar, i Večernji list i urednica Marina Borovac. 

Prvi put dodijeljena nagrada “Fijet tolerancija” 

Prvi put dodijeljenu nagradu Fijet tolerancija dobili su Tijani Haddad, predsjednik FIJET-a, i Hrvoje Ivančić, putopisac, a jubilarne nagrade i priznanja uz desetu obljetnicu dodijelit će se i Tini Eterović Čubrilo, predsjednici, Anti Gavranoviću, predsjedniku Ocjenjivačkog suda i Marijani Rebić, tajnici FIJET-a Hrvatska.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.