Obilježena 29. obljetnica HVU „Dr. Franjo Tuđman“ i promocija kadeta

Obilježena 29. obljetnica HVU „Dr. Franjo Tuđman“ i promocija kadeta

U vojarni „Petar Zrinski“ u Zagrebu, 21. prosinca obilježena je 29. obljetnica osnutka Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ te su promovirani kadeti Hrvatske vojske, polaznici diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje. Svečanosti je nazočio ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić te predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, zapovjednik HVU „Dr. Franjo Tuđman“ general-pukovnik Mate Pađen, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić, prorektor Sveučilišta u Splitu Goran Kardum i drugi visoki uzvanici.

Ministar Banožić čestitao je 29. obljetnicu HVU „dr. Franjo Tuđman“ te svim pripadnicima zahvalio za neizmjeran doprinos razvoju Hrvatske vojske od samog osnutka pa sve do danas.
"Vaša odgovornost za prenošenje znanja i iskustava generacijama vojnika, dočasnika i časnika od neizmjernog je značaja za stručnost, osposobljenost i spremnost naših pripadnika. Hrvatsko vojno učilište, zahvaljujući izvrsnoj suradnji Ministarstva obrane s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i sveučilišnom zajednicom, u budućem razdoblju očekuje povijesna transformacija u Sveučilište za obranu i sigurnost. Na taj način, uz postojeće izuzetno kvalitetne studijske programe, stvorit će se uvjeti za veliki iskorak u obrazovanju na području obrane i sigurnosti", rekao je ministar Banožić.


Čestitke je uputio i kadetkinjama i kadetima 13. i 14. naraštaja sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja na zasluženim diplomama. "Posebno vam čestitam što danas postajete časnice i časnici Hrvatske vojske i zato budite ponosni na sebe i na svoja postignuća! Morate se što realnije obučavati i vježbati kako bi u svakom trenutku bili spremni braniti domovinu jer to i je vaša primarna zadaća – obrana Republike Hrvatske i saveznika", poručio je kadetima ministar Banožić.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Milanović također je čestitao budućim časnicima Hrvatske vojske na diplomama, zaželio im da budu samouvjereni u donošenju odluka te im poručio kako je njihov posao braniti domovinu.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Hranj u prigodnom obraćanju istaknuo je kako je Hrvatsko vojno učilište izraslo u cijenjenu odgojno-obrazovnu instituciju i ostvarilo značajna postignuća u proteklih nekoliko godina u svojem  razvoju i transformaciji u visokoobrazovnu ustanovu, u pokretanju novih studijskih programa te svojoj punoj integraciji u sveučilišnu zajednicu.„Svi vi koji danas završavate jednu fazu školovanja u Hrvatskoj vojsci predstavljate zajednički uspjeh u sustavu vojnog školovanja. No prije svega, to je vaše osobno postignuće, vaš osobni uspjeh na kojeg imate apsolutno pravo biti ponosni. Pred vama su brojni izazovi i velika odgovornost. Nove prijetnje, nove ugroze i suvremene krize traže nova sveobuhvatna znanja i vještine. Zato vas pozivam na kreativno razmišljanje koje u susretu sa suvremenim sigurnosnim izazovima stvara nove ideje i oslobađa intelektualne potencijale“, poručio je kadetima admiral Hranj. Zapovjednik HVU "Dr. Franjo Tuđman" general Pađen čestitao je kadetima uspješan završetak studija, a djelatnicima njihov dan.

 

 

"Put do diplome nije bio lak. Uz sve akademske obaveze, morali ste završiti zahtjevnu vojnu obuku. U školi života potrebno je stalno učiti i nadograđivati svoje znanje. Očekujem da ćete biti na uzor svojoj obitelji i domovini", poručio je general Pađen te posebno zahvalio Sveučilištu u Zagrebu čije su diplome kadeti i primili. Rektor Boras izrazio je posebno zadovoljstvo i ponos što se kadetima uručuju diplome Sveučilišta u Zagrebu. "Ova sveučilišna razina će vam omogućiti da nastavite raditi kao vrhunski stručnjaci i nakon završetka vojne karijere", rekao je rektor Boras dodavši kako će kadeti i nakon osnutka Sveučilišta obrane i sigurnosti imati najbolje obrazovanje i najbolje učitelje.

Kadet nadnarednik  Aron Adam Čanić, student pete godine Vojnog inženjerstva istaknuo je kako je ponosan i zadovoljan što je imao priliku završiti ovaj studij.„Veselim se i radujem prednostima i mogućnostima koje mi završetak ovog studija pruža. Niti jedna prepreka nije prevelika kada si zadate cilj i radite sve da taj cilj i ostvarite“, rekao je kadet Čanić. 

Kadetkinja Anđela Matković, studentica pete godina studija Vojno inženjerstvo, koja je proglašena najboljom kadetkinjom naraštaja poručila je: „Velika je čast i privilegija dobiti ovo priznanje. Svakako bih preporučila ovaj studij“.

Promovirano je ukupno 110 kadeta 13. naraštaja diplomskih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje i 14. naraštaja preddiplomskih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje koji su primili diplome Sveučilišta u Zagrebu. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.